Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witaj Wiesiu,
czy mogę się przysiąść do stolika? :D
Mieszkasz w pięknej okolicy i w ogóle masz dobrze z tą strefą 8...
Ale fajnie, że wiosna tuż, tuż. :heja
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja już się przysiadłam i popijam kawkę.
W tak miłym towarzystwie smakuje wybornie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu Albicja jest pięknym drzewem o niesamowitym pokroju i nie tylko z kwiatów ozdobny,ciepłe klimaty to piękniejsze kwiaty...,które niestety nie mają u nas szans... :?Onegdaj chciałam mieć w domu takie listeczki zamykające się po dotknięciu...,Locutus napisała ,że bardzo dobrze mimoza rośnie po siewie,może i ja spróbuję,a nuż się uda ,lubię takie eksperymenty :D
Kawę wypiłam ...,z takiej porcelany i w takim towarzystwie lepiej smakuje ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu ! To ja poproszę o filiżankę herbaty...( śliczny dzbanuszek!)
Wzruszające te kiełki narcyzów...! Przyjęłam do wiadomości ,że już jest wiosna, chociaż u mnie widoki za oknem na to nie wskazują...Ale może powinnam pogrzebać w ziemi, tam gdzie śnieg stopniał...
U Ciebie zawsze są jakieś ciekawostki - albizja bardzo ciekawa ! I informacje o niej także.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Agnieszko, ja też uwielbiam takie starocie i zazdroszcę Ci troszkę tego zbierania antycznych filiżanek. Udaje mi się
co nieco kupić ze starej porcelany tylko bardzo okazyjnie na pchlich targach które niestety bardzo rzadko odwiedzam.
Może trzeba będzie wytężyć wzrok na przyszły raz i poszukać takich zdobyczy. ;:138 a w kubasku kawka też pyszna ;:138
Aga, dla mnie malutkie porcelanowe filiżanki też raczej od gości a na codzień kubasek i to duży :;230
Grażko, ten dzbanek od razu wpadł mi oko na targach, kupiłam dosłownie za grosze i się nie pomyliłam, bo na dokładkę
to rasowa stara porcelana od Villeroy & Bosch ;:108
Krysiu, herbatka dla Ciebie już gotowa ;:136
Loki, no widzisz, nawet z nasion się da ją wychodować ;:138 a wyglada na taką bardzo wrażliwą roślinę. Tak się
zastanawiam, czy mimoza czasem nie myśli że my jesteśmy żyrafy jak ją dotykamy i składa listki byśmy jej nie obskubali?
To gdzie ona ma oczy? :;230
Daluś, bardzo proszę ;:196
Rozeta, no jasne że możesz, zapraszam jest dużo miejsca dla wszystkich chętnych a kawki jeszcze zostało.
Ta 8 strefa też mi się podoba, chociaż mogłaby być nawet 9 to bym się nie pogniewałą ;:108
Kogruś, towarzystwo doborowe ;:162 , aż mi miło że tyle chętnych na kawkę.
Neluś, spróbuj mimozę koniecznie, Ty masz dobrą rękę i doświadczenie w siewie, bo co też u Ciebie nie rośnie nawet
takie co bym nigdy się nie ośmieliła próbować. Cieszę się że wpadłaś na kawkę chociaż wirtualną. :heja
Izuś, witaj i częstuj się herbatką. ;:136 wiosna bez żadnych wątpliwości, choc może taka zimowa wiosna albo wiosenna
zima :D
;:196
Dzisiaj byłam w całkowitym szoku. Wpadłam oko w oko na kwitnące drzewko owocowe. Nie wiem co to za rodzaj, ale chyba
jakaś wczesna śliwka, choć głowy nie daję bo się zupełnie na nich nie znam. Dla niedowiarków pstryknęłam zdjęcia.
No i kto powie że wiosna jeszcze daleko?

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Wiesiu,rozkwitająca śliwa,to cudowna wiadomość. ;:138 Zapraszamy Wiosnę i do nas.!
Na mojej działce niestety jeszcze duuużo śniegu. ;:223
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Wiesiu, tak pięknie kwitnące drzewko złapałaś :shock: :shock: Uwierzyć nie mogę że to dzisiejsze fotki !
Do mnie ta wiosna idzie, idzie i jakoś ciągle jej nie widać.... Kiełki krokusików i żonkili nieśmiało wystawiły noski i przycupnęły... W nocy ciągle zimno, więc nie rosną.
A dziś cała okolica spowita była we mgle.
I zdziwiłam się dziś bardzo, bo podjechałam w centrum miasta na taki boczny parking, a tam jeszcze ciągle leżały zwały starego śniegu :roll:
Ciężko wiosnę wypatrzeć ;:224
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

U mnie też wiosny nie widać :(
Ale w Paryżu to mogą sobie już drzewka kwitnąć, tam już chyba takie mrozy nie wrócą.

Wiesiu, ;:196 załapałam się na kawkę - dziękuję, było super, tylko podczas goszczenia się nie miałam okazji na pisanie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie cieplutko i porannie ;:196
Małgosiu, podszepnę wiośnie do uszka aby do Was też się nie ociagała ;:138
Aga, u nas nawet w nocy jest ciepło od kilku już dni, bo 10 stopni a w dzień aż 14 i widziałam ludzi w krótkich
rękawkach na ulicy. Ja tam może jeszcze w sweterku bym wyszła, ale na krótki rękawek to mnie nie namówią w
taki czas. :;230 a u Ciebie jeszcze ślady śniegu :shock: czyli faktycznie jednak zimniej...
Oby jak naszybciej sobie ta zima poszła nawet w Twojej dalekiej Szkocji ;:108
Krysiu, mam nadzieję że te mrozy już do nas nie wrócą ;:223 za to mamy rzeki wezbrane po ostatnich deszczach.
Poziom w Sekwanie znowu się podniósł i zamknęli dla ruchu te ulice które biegną wzdłóż rzeki. Nawet pospacerować się
nie da. Muzeum Impresionistów wyglada jakby się wyłaniało z wody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim słonecznego dnia ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Alionuszka ? Ja płci męskiej jestem. :-P

@ Abeille ? w Ameryce Południowej raczej żyraf nie ma. ;-) No ale są inne drapichrusty. W każdym razie pamiętam jak kiedyś na jednym z wykładów podczas studiów ku własnemu zaskoczeniu odkryłem, że mimoza wykorzystuje do przesyłania informacji o konieczności złożenia najbliższych listków dokładnie ten sam mechanizm co ludzkie komórki nerwowe (potencjał czynnościowy). Wcześniej nawet nie wiedziałem, że rośliny są do tego zdolne.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, a ja ostatnio ku mojemu najwiekszemu zdziwieniu dowiedziałam się że drzewa nie mają mechanizmu starzenia się i umierają
tylko od chorób, bo najstarsze drzewo znalezione na świecie ma 400 000 lat, to ponoć więcej niż istnienie całej ludzkości ;:108 ;:224
niesamowite bo my mamy niestety starzenie się w genach a drzewa nie. Nieodkryty świat flory szykuje nam jeszcze dużo takich
niespodzianek ?
Pozdrówka
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu, Loki - piszecie o rzeczach o których też słyszałam.
Natura ma w sobie wiele tajemnic, które długo jeszcze będziemy odkrywać.
Wczoraj oglądałam film o słoniach, które atakują ludzi mając w pamięci wszystkie krzywdy jakie wyrządziliśmy ich rodzicom.
Kiedy dano im do towarzystwa stare słonie z buszu, przestały atakować ludzi, jakby te stare słonie nauczyły ich, że mają tego nie robić.
Także nigdy bym nie powiedziała, że hipopotamy to kanibale i potrafią jeść mięso, także swoich padniętych pobratymców.
Ludzie po wyprawach do nieznanych zakątków naszej planety wracają całkiem odmienieni i nasze egzystencjonalne sprawy przestają mieć dla nich jakiekolwiek znaczenie - niczym nasze struktury życia nie różnią się od struktur życia zwierząt, myślą i działają całkiem jak my. Agresja i miłość wyglądają jak nasze.
Tajemnice przyrody są niezbadane i coraz więcej mówi się o tym, że aby ludzkość mogła przetrwać, musi zrozumieć, że wszystko co nas otacza, ma związek z nami samymi i niszcząc otoczenie niszczymy także siebie.
Świat przyrody to my we wczesnym stadium rozwoju - takie zdanie utkwiło mi w pamięci z jednego z filmów jakie obejrzałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu, do 10 stopni to u mnie czasem ledwo w ciągu dnia temperaturka się doczołga....

Nie miałam pojęcia że drzewa się nie starzeją :shock: :shock: Duże zaskoczenie i niespodzianka ! I pewnie jeszcze niejedną niespodziankę przyroda w sobie kryje :)
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Witam serdecznie :wit

Jak tu dziś mądro, fajnie dowiedzieć się takich ciekawostek :D
I ta kwitnąca śliwa - nam jeszcze daleko do takich widoków ;:224

Szkoda, że nie załapałam się na wczorajszą herbatkę, z tak pięknego dzbanka na pewno była wyśmienita ;:108

Byłam wczoraj w Krakowie i okolicach i w porównaniu z Opolem to jeszcze mnóstwo śniegu leży...U nas już zielono, a tam na polach zupełnie biało jeszcze w wielu miejscach, a to raptem 180 km...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, wiele jeszcze mamy do odkrycia i nauczenia się, to dopiero początek drogi do wiedzy, ale jeśli wszystko
zniszczymy zanim poznamy ten wspaniały świat, to i tak na nic się ta wiedza nie zda ;:223
Aga, niech się czołga :;230 u nas do przyszłego czwartku ma być ciepło :heja
Aniu, nawet w Polsce wszyscy nie mieszkają pod ta samą gwiazdą, a Kraków bardziej na wschód to i zimy bardziej srogie.
Ale aby nie było tylko mądro ale też ładnie to pokażę Wam ciekawego iglaczka którego spostrzegłam za płotem na ulicy. Fajne ma
te wybarwione na żółto gałązki.

Obrazek

A znacie może takie drzewko? Ponoć rośnie we wrocławskim regionie. Miałam takiego nefla japońskiego Eriobotrya japonica
u siebie, ale niestety poszedł pod siekierę. Jest to drzewko śródziemnomorskie więc kwitnie w grudniu albo styczniu. Na ogół jak
kwitnie to przychodzą mrozy, kwiaty przemarzają i nie ma owoców. Mój dawał po trzy owoce na rok. Ten też widać że już uszkodzony
przez mróz, ale może jeszcze zaowocuje.

Obrazek
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”