Wandziu, dzisiaj ogród pokrył się dość grubą warstwą śniegu, więc na pewno ptaszki będą szukać pokarmu i nie pogardzą owocami w moim ogrodzie :P
Wiktorio, kolor owocków winnika jest niesamowity, chyba jeszcze intensywniejszy jak na fotce...Lazurowy? Polecam to pnacze - poradzi sobie w półcieniu, nie jest ekspansywne, rośnie raczej powoli, ma śliczne owoce, a odmiana Elegans - również listki!
A pstry bluszczyk w ostre zimy nieco przemarza, ale dotąd zawsze ładnie odbijał, oczywiście nie okrywany

Moc czakramu!
Wiesiu, zazdroszczę kwitnienia tych zimowych kwiatów; w naszym klimacie wiele ich nie ma - oczary, ciemierniki, niektóre kaliny...A dla ptaszków zaczyna się trudny okres - pod śniegiem nie jest im łatwo wyszukiwać pożywienie
Dorotko, mój bodziszek jest posadzony jako obwódka i tam, gdzie zaczyna przerastać po prostu go wyrywam. Myślę, że jest tak samo ekspansywny jak wszystkie bodziszki...ale za to łatwo się rozmnaża i dzieli!
Taruś, tak, to piwonia lekarska, inaczej nazywana majówką

Mam jej trzy krzaczki - zostały posadzone jeszcze przez poprzednich właścicieli. Jest niezawodna, śliczna i bezpretensjonalna
Olu, jakie piękne ogrody? Dzisiaj to już widać tylko śniegową pierzynę...Musiałam nawet strząsać z iglaków i zimozielonych, bo śnieg jest dosyć mokry i ciężki. A kwitnące róże i fuksje śmiesznie wyglądają pod śniegiem
Fotek zimowych nie lubię robić, więc pozostają tylko wspominki, albo trzeba by zamknąć sklepik na trzy spusty i przespać zimę..
Tajeczko, u mnie tak naprawdę to jeszcze mrozów nie było...Dzisiejszy śnieg okrył kwitnące jeszcze kwiaty i liście na niektórych krzewach. Nawet rączniki jeszcze stoją, bo szkoda mi był je wycinać...
Lubię jak po drzewach coś się pnie - bluszcze, róże, hortensje pnące, powojniki
Nie, nie będę pokazywać ogrodu przykrytego śniegiem. Nie lubię i już
Dzisiaj następny fragment ogrodu - ścieżka prowadząca do kącika wypoczynkowego cienistego:
Najpierw mamy róże okrywowe, idąc dalej mijamy fuksję Magellana:
Następny "przystanek" to kilkuletnie, rozrośnięte egzemparze funkii, rosnące w sąsiedztwie małej fontanienki, która nawilża im powietrze i jednocześnie jest poidełkiem dla ptaków i innych małych zwierzątek: