Moje kochane storczyki :))

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kochane storczyki :))

Post »

półminiaturek robi wrażenie :)

Wszystkie maleństwa wyglądają slicznie :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka, a może za mało nawozu dajesz ?
Wiesz, ja ogólnie zmieniam nawozy, dostosowując je do pory roku i kwitnienia.
Np. Florovitem, czy Agrecolem nawożę podczas wzrostu(w zależności jaki mam), robiąc przerwę co drugie podlewanie, dając miękką i przefiltrowana wodę z akwarium.
Gdy widzę pędziki zmieniam na nawóz wysokofosforowy typu Blosom Booster.
Spróbuj kupić ten ostatni nawóz i gdy zobaczysz rosnące pędziki nawóź dolistnie swoje storczyki.
Zobaczysz, czy jest zmiana
A gdzie taki nawóz kupić? Nigdy nie widziałam poza all... Mam 5-6 normalnych nawozów: nawomix, target, biopon, substral i jeszcze jakieś, ale teraz przepomniałam nazwę. Nawożę dość rzadko, bo moje pierwsze storczyki padly od przenawożenia i nie chcę powtórzyć tego błędu. Vand nie nawożę wcale. Stosuję je naprzemiennie, ale nie znam się na nawozach, więc jaki mi się weźmie, taki daję. Pędzików jest mnóstwo, ale kwiatów na nich zawsze mało, za to duże. Co do nawożenia dolistnego, nie jestem zbyt dobrze nastawiona do pryskania i nie chcę pryskać, bo zbyt wiele storczyków mi już zgniło. Nawet przy podlewaniu bardziej teraz uważam, bo jak niosę podlewaczkę i podlewam, to łatwo o kapnięcie wody na storczyka. Jak coś zauważe, to od razu wycieram. U mnie nie ma ruchu powietrza, to wilgoć sama nie wysycha i storczyki bardzo latwo zaczynają gnić, zwłaszcza, że teraz mam w pokoju bardzo zimno i wilgotno. Mam nadzieję, ze rosnącym keikom (?) to nie bedzie przeszkadzać.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haim pisze:Mario, dziękuję bardzo za pochwały ;:180
A co do Sosnowca, to dziewczyny z Henrykiem umawiają się już na przyszły rok ;)
A dokładniej to trwała debata, gdzie się wszyscy spotkamy na wystawie w przyszłym, roku ;)
Aaaaa, to już czuje się mądrzejsza! Dzięki! W przyszłym roku zamierzam włóczyć się po wystawach ile wlezie. ;)
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Asiu, jaka jest optymalna temperatura, żeby powstało keiki, a nie odbicie z oczka?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaglądam po cichu , nie wadząc nikomu a potem zmykam do domu. Kiedy nie zajrzę coś nowego widzę i podziwiam a że u Ciebie Asiu ciągle coś dobrego wśród pupili się dzieje to moje oczy i buzia się śmieją. Pięknie rosną Ci keiki i pędziki. Masdevallie jak wspaniałe obrazy malowane zdobią Twoje okna i parapety przez Ciebie ukochane.
Zmykaj śladzik swój mały zostawiając pozdrawiam cieplutko - Ania ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Haim/Asiu- piękne nowości. Nie umiałabym wybrać ładniejszej masdevalli z tych dwóch. Obie cudne ;)

I jeszcze keiczki i sabotek piękny.
Gratuluję nowości ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, znów nowości u Ciebie. I dobrze, bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak nowości w kolekcji i takie wspaniałe opączkowane storczyki. Nie mogę się już doczekać momentu kiedy pokażesz tę półminiaturkę w pełnym rozkwicie. To będzie wspaniały widok.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kochani, jestem po paru dniach przerwy, inne sprawy ostatnio zaprzątają mi głowę ;)

Co do keiki, to odpowiem, ze lubią ciepło ale i duuużo światła, a wręcz słonecznej pogody, dlatego Dusiu pisałam Ci, ze lepiej z tym poczekać do wiosny ;:108
Teraz jest ciemno i zimno, więc możesz jedynie spodziewać się przedłużeń pędów i obfitszego kwitnienia :)

Martuś, optymalna temperatura dla keiki to 20-25st.
Ja miałam w tunelu foliowym ponad 30st, więc sama rozumiesz, ze to aż za dużo :roll:

Kaju, Mario, Justynki dwie
;:196 , dziękuję za odwiedzinki :)

Aniu
, długo Cie nie było u mnie ale może to dlatego, że ja też wcześniej zaniedbałam Twój wątek i nic nie pisałam, chociaż śledziłam go namiętnie ;)
Cieszę się bardzo, ze oczy i buzia Ci się śmieją, mnie również gdy patrzę jak moje pupile się rozwijają ;:196

Z najświeższych wiadomości, zamówiłam dzisiaj na all świetlówki i lampki do doświetlania moich storczyków, przez ta pogodę i krótki dzień tracą pączki a ja jak to widzę, to tracę humor niestety :(

No i moja głupota nie zna granic, dopiero kilka dni temu przypomniało mi się, że do mojego aparatu mam drugi obiektyw, typowy do robienia makro :evil:
Gdybym wcześniej sobie przypomniała, to fotki z wystawy byłyby o wiele ciekawsze i bardziej szczegółowe.

Przy okazji moje próby z fotkami wstawię dla Was ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d. jutro, bo M. goni mnie do spania ;) :wit
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, piękne modele i piękne ujęcia! No to teraz czeka nas chyba uczta dla oczu w postaci sesji zdjęciowej Twoich roślinek z nowym obiektywem?! ;)
Czekamy!! ;:65

P.S. Chciałabym się oficjalnie zapisać w kolejkę, gdyby Twój Pink Panther zechciał wypuścić kiedyś keiki (nie mogę odżałować swojego, uwielbiam je, a w sklepie widziałam jeden jedyny raz jedyną sztukę- w dniu gdy go zakupiłam). Zgadzasz się? ;:131
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,piękne "kropeczki".
No i do roboty! Ciebie czeka duuużo pracy /powtórka wszystkich zdjęć/ ;:110 a nas,duuużo radości z ich oglądania ;:111 ;:109
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aguś, tak, oficjalnie mogę Cię wpisać jaką pierwszą na listę do keiki mojego storczyka w typie Pink Panther ;:108 :wit

Henryku, szkoda gadać, żeby o takiej rzeczy nie pomyśleć, a obiektyw leżał sobie spokojnie przez 3 lata w szafce mojego Męża :evil:

Niektóre zdjęcia będą inne niż dotychczas, bo mam troszkę większe możliwości 8-)
Np. o takie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jest to wprawdzie szczyt moich marzeń, bo jakość jeszcze nie ta, ale będę się pilnie uczyć ;:108

Co w końcu widać na niektórych zdjęciach, czego nie mogłam uchwycić zwykłym obiektywem, to połysk na płatkach :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

witaj Asiu :wit , piekne kwitnienia, piekne zdjęcia.
Ale nie mogę się napatrzyc na moje wielkie chciejstwo- Pink Panther, jejku jak ja o nim marze ale nigdzie go nie mozna kupić :(
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,śliczne...i miłej zabawy ;:109

O której teraz będziesz chodzić spać?! :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu czyli teraz możemy spodziewać się ogromnej ilości zdjęć? :) Pamiętaj, że nam NIGDY za wiele :lol: Wspaniale ujęłaś warżkę białego Phal z kropelkami wody.. ;:108 No i ten blask na płatkach ;:224
Phal Pink Panther obłędny!!! :) :shock:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu bardzo podoba mi się ten biały w kroplach ;:196 Wiesz jak często zaglądam, by zobaczyć co nowego a czasu brak by napisać choć słówko więc cichutko czekam na moment i wtedy zostawiam swój mały ślad.
Pozdrawiam :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”