Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Tak ;:108 ,już 3 rok ma pióropusze moja trojeść,tylko je zerwałam na nasionka.
Mam też taką z własnych nasionek i kwitła w drugim roku po zasianiu :heja
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No co Ty, Grazynko! Każda propozycja jest rozważana :D A taka burza mózgów może przy okazji wykrzesać jakąś nową ideę ... dotyczącą zupełnie innej kwestii, która nie została poddana publicznym rozważaniom, a jednak jest roztrząsana ;) :D
(Gęsiówka nad oczko ;:108 )

Gosiu, może masz jeszcze za młodą? :roll: Moja w ubiegłym roku kwitła, nawet jakis strączek miała, ale nasionka tak z niego się nie wydostawały :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu pisze:Hmmm...a gdzie jest moja trojeść :shock: :?:
Nie brałam, Grzesiu, słowo! :lol:
Sporo propopzycji :D Kilka musze odrzucić : wieczornik w pełnym słońcu będzie mały i padnie (tak się s jednym stało), przetacznik - niebieski za wysoki, różowy za niski , innych nie mam, werbena patagońska? - muszę wygooglać co to jest ;).
Zostaje szałwia ... No, zapomniałam, ze szałwia też może być :D Ale u mnie lekarska wielgachna rośnie :roll: a ta mniejsza jeszcze malutka.

Baltic ... Myslisz, ze nie wpadłam na taki pomysł? ;) Mam Silver Star - podobny trochę kolor ...
Ale w poblizu zaplanowałam grupę 3 róż, które muszą się tam prędzej czy później znaleźć i ... nie da rady. Co za dużo to niezdrowo. Nie powiedziałam Wam, ze zaraz przy wejściu do ogrodu jest rabata ... różana :;230 Istne szaleństwo!
Szafirki bardzo kocham i utykam gdzie tylko mogę, ale najchętniej pod krzewami, żeby ich już nie przesadzać. A jakie to są Blue Spike?
Czyli jednak piwonie :D I astry :D

Halinko, ja też mam trojeść z nasionek :D Rośnie u mnie trzeci rok, drugi raz kwitła, a pierwszy raz zrobiła pióropusz :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Izuś,
dopiero nadrabiam ... c.d. Heritage podcinana na krzak dorasta do 1,5m i kwitnie obficiej niż prowadzona na pnacą.
Ale jeśli chcesz, spróbuj, jak bedzie sie pięła u ciebie ;) nic straconego.

Marcinki do róż też popieram! :) Dodaja kolorku na rabacie po rewii różanej.
Przed różami sadzę też lilie - kwitna w lipcu gdy rózyczki odpoczywają po pierwszym kwitnieniu i zawsze jest kwieciście.
Przez cały sezon na różowo kwitnie ostrogowiec (Centrantus), ale trzeba go podpierać.
I tak mieszamy dalej... ;) ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuś, już wymysliłam, gdzie będę mogła ulokować Heritage i np. Williama S. ;)
Będzie krzakiem :D Dzięki za informacje :D
Ostrogowca mam mieć, ale on chyba kolorem nie będzie pasował. Nie pomyślałam jednak o liliach! Jak juz główne rosliny posadzę i zobaczę kiedy jakie lilie mi kwitną, to coś tam dosadzę i z lilii :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A więc jest jednak różana rabata.......wiedziałam, wiedziałam :heja .....że coś się szykuje nowego.
Gęsiówka nad oczko - jak najbardziej i rdest też.
Całkiem do siebie pasują. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, ta rabata już była, tylko niekompletna i taka ... no, nie taka, jak powinna byc :D Teraz właściwie też jeszcze nie jest kompletna, bo brakuje środka :lol:
Powstała trochę przypadkowo, ale już zostanie :D
Rdest był nad oczkiem, ale mu było źle, więc przesadziłam. Teraz ma za dobrze :lol: i szaleje. Chyba go zostawię, ale kawałek wróci nad oczko, tylko zmienię mu podłoże. Moze wtedy będzie zadowolony i będzie rósł tak, jak powinien :D
A gęsiówka zapełni wąski pasek między oczkiem a ścieżką rekreacyjną. Co ja się nagłowiłam jaką roslinę tam ulokować, a gęsiówka będzie najwłaściwszym rozwiązaniem :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zostawiłam trojeści do momentu tworzenia nasionek...a trzeba przyznać ,że interesujące nasienniki... :D
Ostrogowiec... ,czy fioletowy,czy różowy ,obydwa kolorystycznie pasują do Heritage... :D tylko się trochę pokładają...albo u mnie to tylko czynią ,bo do słońca się pchają,ale długo,długo kwitną ,teraz jeszcze rozwijają kwiaty ...a trwa to już od maja... :roll: :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jest też ostrogowiec fioletowy? :shock: Neli, czy masz może teki?
Jacek obiecał mi, ale chyba różowy ... Myslałam, ze ostrogowce są tylko różowe :lol:
Tak długo kwitną? To świetna roslina! :D
A jak chodzi o trojeść, to ja mam tendencję do puszczania roslin samopas i pozwalania im na wytworzenie nasion, co w przypadku trojeści dało taki efekt :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Pomysłów więcej niż na jedną altankę Czarodziejko. Więcej niż na jedną rabatę... skrzętnie podglądam ;:132
Mag! przepraszam za pomyłkę... Twoje to były słowa :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka szczerze Ci powiem ,to nie wiem jakiego mam ostrogowca,czerwony to w rzeczywistości kolor pomieszany z różem,a fioletowy,to różowy z lila..
tutaj znajdują się te dwie odmiany dla porównania barw,jest jeszcze biały...a ja mam taki

Obrazek
Ponoć się bardzo rozsiewa ,ale nie zauważyłam tego u siebie,u Ciebie piasek... ,to nie będzie z tym problemu :D
Mogę Ci go rozmnożyć ,kępy jeszcze nie dzieliłam(dopiero dwuletnia sadzonka) ,ale ponoć trzeba uważać na główny korzeń ,który wrażliwy na uszkodzenia.Rozmnożę go przez boczne pędy i dam Ci ukorzenione sadzonki...jeśli wzsystko dobrze pójdzie ,bo z sadzonkowaniem ostrogowca nie miałam jeszcze do czynienia... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neli, dla mnie ów różowy, to zwyczajnie czerwony, a fioletowy, to ewidentnie różowy! :lol:
Nie wiem, jakiego mam dostać od Jacka ... musze spytać. Gdyby Twój był inny, to chętnie na sadzonkę reflektuję, bo oba są sliczne, no i to długie kwitnienie :D
A nawet gdyby były takie same, to od przybytku ostrogowców, głowa nie boli :;230
Dziękuję ;:196 Trzymam zatem kciuki za sadzonki ;:215
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Muszę Wam pokazać moją niezrównoważoną kliwię, bo za chwilę kwiatki jej opadną :lol:

Obrazek

Zakwita zazwyczaj jakoś w październiku, nigdy wiosną. Kwitła też w tym roku latem. Szurnięta jednym słowem :lol:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Szurnięta, nie szurnięta... ale dobrze, że tak kwitnie :D Ze zdjęcia wnioskuję, że liczy już sobie sporo wiosenek :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O tak, jest dość wiekowa. Nawetr nie wiem ile ma lat, ale naprawdę dużo :lol:
Stała u bratowej, ale w ogóle nie kwitła. Poprosiłam więc, zeby mi ja dała, co zrobiła chętnie, bo na co jej taki wielki kwiat, który nie kwitnie ;)
A u mnie zakwitła po 2 latach i od tego czasu co roku kwitnie o dziwnych porach :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”