Początek przygody

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorota1007
200p
200p
Od: 26 wrz 2009, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początek przygody

Post »

Witam Cię Kasiu!
Z olbrzymim zachwytem czytałam Twój wątek, masz cudne okazy! :)
Marzę choć o jednym Paphiopedilum , a u Ciebie widziałam aż kilka... ;:180
Nie mogłam się napatrzeć, są takie majestatyczne :shock: Od kilku dni nie robię nic innego w wolnych chwilach, tylko biegam po kwiaciarniach i szukam sabotków, niestety jeszcze żadnego nie upolowałam ;:223 przynajmniej u Ciebie oko nacieszę :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu Dusiu Justynko Grażynko Arletko ;:196 bardzo się cieszę, że podobają Wam się moje kwiatuszki

Dorotko witaj w moim wątku :wit Co prawda od trzech lat mieszkam w Sopocie, ale przez całe pozostałe (długie) swoje życie mieszkałam w Krakowie i tam się urodziłam :heja Ja przyznam się żadnego sabotka (ani innego ze swoich storczyków) nie kupiłam w kwiaciarni i pewnie nigdy tego nie zrobię. Po pierwsze nie mają zazwyczaj ciekawych okazów, a po drugie ceny są przytłaczające. Polecam Ci giełdę na Balickiej, bo chyba jeszcze tam jest i internet ;:108 No i oczywiście wystawy. Na Klimeckiego miedzy 1 a 3 października także będzie wystawa ogrodnictwa. Poza tym poszukaj raczej w jakiś centrach ogrodniczych. Czasami są takie, w których jest sporo storczyków. Życzę Ci powodzenia i spełnienia marzenia ;:196

A to świeżutkie fotki phal. bellina :

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

Powiem szczerze, że zupełnie zaskoczył mnie jego zapach, który dopiero dziś poczułam: kojarzy mi się z bardzo aromatyczną herbatą :;230 Być może z każdym dniem będę go inaczej odbierać moim zmysłem węchu, tak jak miało to miejsce przy innym phal. pachnącym. Dopiero po ok tygodniu wyczułam jego prawdziwy głęboki słodki zapach.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu nie wypada Ci zazdrościć ale zapachu mogę :D
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Kasiu, ucieszyło mnie zdjęcie Dendrobium farmeri, u mnie mieszka Dendrobium palpebrae - kwiaty bardzo podobne, porównamy ;)
Napisz proszę, czy masz wolne koszyczki ? A Dendrobium crystalliunum, aphyllum ?
Phal. bellina urocza ;:138

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jaka ona jest śliczna... Takie ma ciekawe, kontrastowe ubarwienie... Szkoda tylko, że jest taka kapryśna, ale może chociaż penang girl zakwitnie, bo ma pęd...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jaka śliczna z niej "panienka"...Uwielbiam te "zielonkawe" płatki u niej... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Piękna jest ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Kasiu, bardzo pięknie Ci zaakwitła. ;:109
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kasiu dołączam do zachwytów ten kolorek ten kształt :D :uszy
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Piękna Bellina :)

Właśnie przejrzałam prawie cały twój wątek i jestem pod wrażeniem tempa w jakim rosła twoja kolekcja :) Masz cudne okazy :)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Kochani wszystkim bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196

Grażynko ależ oczywiście :wink: A zapach z dnia na dzień jest na prawdę coraz mocniejszy, dziś już pachnie bardzo, ale to bardzo mocną herbatą .... cytrusową :;230 zapach jest coraz bardziej przyjemny ;:108

Ewelinko bardzo się cieszę z tego dendrobium i chętnie porównam je z Twoim, lecz niestety nie znalazłam u Ciebie w wątku jego zdjęcia :( Teraz czekam na dendrobium thyrsiflorum i dla niego zarezerwowany jest jeden koszyczek, a jeden pozostaje na razie pusty ;:224 Ach :!: i jeszcze z wymiany powinnam mieć w tym tygodniu dendrobium loddigesii, jednakże to na razie będzie maluch. Bardzo mi się spodobały dendrobia, a ponieważ zauważyłam, że im się chyba u mnie podoba (na razie tylko d. farmerii, d. nobile, d. aberrans), to tym chętniej będę je u siebie mieć.
Te dendrobia o których piszesz (Dendrobium crystalliunum, Dendrobium aphyllum) będą pewnie następne w kolejce, ale muszę zobaczyć jak się będzie u mnie czuł d. loddigesii, ponieważ z tego co wyczytałam mają podobne wymagania uprawowe. Bardzo mnie także kuszą: d. cuthbertsonii w wersji orange i bicolor ;:108

Dusiu mam wielką nadzieję, że moja taka kapryśna nie będzie, ale u mnie stoi w akwarium.

Justynko Aniu Asiu Celinko Kaju dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Kasiu, nie pokazywałam Dendrobium palpebrae, kiedyś nadrobię zaległości ...
Dendrobium cuthbertsonii 'Bicolor' jest u mnie od niedawna - poznawanie trwa :)
Zobacz :mailbox

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kasiu miło słyszeć że polubiłaś dendrobia , ja też je bardzo lubię i widzę, że im też jest u mnie dobrze, teraz do kwitnienia szykują się dwa dendrobia phal. Kasiu mam pytanie odnośnie koszyczków, a chodzi mi głównie o to jak nawadniasz, te dendrobia w koszykach, bo ja do tej pory wstawiałam w koszyk doniczkę, ale mam ochotę posadzić je prosto w koszyczki, z wierzchu widzę masz włókno kokosowe, a w środku pewnie korę?
Będę doglądać Twoje dendrobia i mocno im kibicuję.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu, wspaniały kwiat Phal.belliny. I widzę następne pączki :heja
Oj nacieszysz się nimi, nacieszysz ! Są dosyć trwałe. A zapach zwykle pojawia właśnie po jakimś czasie.
Czym dojrzalszy kwiat, tym mocniejszy zapach. tak mam też u mojej pachnącej katlejki.

Będę z ciekawością podglądać Twoją uprawę Dendrobiów. Niech Ci pięknie rosną w siłę ;:108
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Bellinki to piękne kwiatki! :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”