Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

No dobrze, Fotograf się wyspał :wink: i co nieco nawet mi przyszykował :D . Mam nadzieję, że nie będziecie zawiedzeni :wink: .
Na początek Mój Phal. Philadelphia, kwitnienie już byłe, ale troszkę czasu brakowało. W styczniu wypuścił pęd kwiatowy, ale niedostatek słonka spowodował opadnięcie wszystkich pąków, a następnie zaschnięcie całego pędu. Na pocieszenie w marcu obdarował mnie następnym.

Obrazek

Obrazek

Troszkę pozostałych hybrydek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zapowiadany Phal. kunstleri. Kwitnie u mnie bodajrze trzeci raz. Za każdym razem ma przynajmniej jeden pęd więcej i w tym samym czasie ponawia kwitnienie na starych pędach. W tym roku zrobiłam mu małe kuku :oops:. Stał w akwarium i nowy pęd tak się zapędził, że dorósł do lampy i się przypalił. Nie było rady, trzeba było go podciąć. Na szczęcie postanowił odbić i tylko czekać, jak i z niego będą kwiatuchy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczyk w całości trudny do sfotografowania, bo dosyć rozpięty, a kwiatuszki małe. Tyle by tego na ten raz było. Obiecuję jeszcze coś wstawić, ale... nie w ten wieczór :P .
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękny Phal. kunstleri gratuluję
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Wszystkie piękne! :)
Podoba mi się zwieszony luzem pęd philadelphii, wszystkie hybrydki po kolei, no a kunstleri- w zupełnie innym klimacie, kwiatuszki drobne, ale świetne, o ciekawym kształcie i kolorystyce- i fajnie, że taki chętny do kwitnienia. Mam nadzieję, że kwiatki ma trwałe i doczekamy zdjęcia z kolejnyumi rozwiniętymi z odbicia :)

Już czekam na resztę obiecanych kwitnień... ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

zapomniałam o Phal. Philadelphi :oops: cudna jest, juz od dłuższego czasu na nią poluję ale nigdzie jej jeszcze nie widziałam
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Lucynko, gratuluję pięknych kwitnień ;:138
Płatki Phal. kunstleri przypominają mi szkiełko, które wyrzuciło morze ...
Gładkie, wypolerowane - piękne !

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniałe kwitnienia Lucynko ;:180
Przeglądam Twój wątek i z niecierpliwością czekam na ponowne kwitnienia Twoich storczyków ;:65
Phal. kunstleri niesamowita ;:111 Niezwykle oryginalna i do tego tak niezawodna w kwitnieniu.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Lucynko cudownie! :) Nie dość , że Phal. philadelphia ma takie obfite kwitnienie to jeszcze Phal. kunstleri - te jego oryginalne w kształcie i kolorze płatki ;:108 Warżkę także ma niezwykle ciekawą :wink: A te pędy jakie długie :shock: Faktycznie wygląda na bezproblemową roślinkę skoro taka chętna do współpracy jest.... ale taką to tylko na wystawie dostanę prawda?
Hybrydy też urocze:)
Gratuluję:)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim ślicznie dziękuję w imieniu moich kwiatuchów :D . Przekażę im to tylko jak wrócę do domu :wink: .

Agita większość moich ponownych kwitnień nie posiada podpórki, jeżeli na zdjęciu widać takową, to pochodzi jeszcze ze sklepu. Myślę, że kwiaty wyglądają bardziej naturalnie i nie ma problemu z podpinaniem pędów :wink: . Kwiatuszki Phal. kunstleri rzeczywiście są przeurocze ;:167 . Też chętnie zobaczyłabym sobie takie kwitnące drzewko. Mam nadzieję, że te najwcześniej otwarte wytrzymają do chwili, w którek pokażą się te ostatnie. Przeglądałam zdjęcia z przedostatniego kwitnienia i okazuje się, że za każdym razem jest ono inne. Raz więcej kwiatuszków na gałązce, a raz mniej.

Olciu Phal. Philadelphia ostatnio często pokazuje się w przeróżnych marketach. Widziałam go pare razy np. w Kauflandzie.

Ewelinko kunstleri rzeczywiście wygląda, jakby został wypolerowany ;:108 . Całe stado krasnoludków siedziało przez noc i pucowało ;:23 .

Kasiu coś mi jeszcze zostało do zamieszczenia, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość ;:224 .

Moniko z tymi pędami u kunstleri to cała historia. Dwa pierwsze są malutkie i takie "rosochate" jak to ja nazywam. Kolejne już są na całej swojej długości proste i prawie trzy razy dłuższe od poprzednich. Roślinka kwitnie chętnie, cały czas w tej samej doniczce, w której go zakupiłam jakieś 3 lata temu od Manuela przez internet. Myślę, że to jakiś udany egzemplarz, bo nie ze wszystkimi poszło mi tak dobrze. W każdym razie ja polecam go z czystym sumieniem. Kwitł na parapecie, kwitł wrzucony do akwarium i kwitnie ponownie z niego wyeksmitowany :lol: . Nie pamiętam tylko, czy dokładnie wszystkie pędy (w tej chwili 4) wyrosły u mnie, czy posiadał zaczątek pierwszego przy zakupie :roll:. Jak zwał, tak zwał, większość jest moja :tan .
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko więc tym bardziej nie mogę się doczekać ;:65
A jeśli chodzi o pędy phalaenopsisów to u mnie wszystkie są bez podpórek, nawet te, które kwitną na pędach wcześniej podpartych "sklepowych" - na razie nie miałam problemu aby któryś się złamał lub uszkodził w inny sposób. Jedyne co w dwóch przypadkach musiałam zrobić to podeprzeć małymi patyczkami samą roślinę ze względu na jej oraz pędu ciężar. Najpiękniejszy wg mnie widok to właśnie naturalnie zwisające okwiecone pędy phali :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie Kasiu zazdroszczę tego podpierania z uwagi na ciężar :wink: . Można tylko sobie wyobrazić, jaki to musi być wspaniały pęd kwiatowy, a widok.... lepiej nie pisać :D . Wszystkim nam życzę takich roślin i widoków ;:108 .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna Philadelphia i pozostałe falki ;)
A Kunsteri niezwykły. Tyle pędzików ma...gratuluję pięknych kwitnień ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko dziękuję ;:196 .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Phal. philadelphia i inne bardzo obficie kwitną, piękne są. A ten botaniczny też ma bardzo dużo kwiatów i jest oryginalny.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem obiecana reszta, chociaż już nie tak bardzo ciekawa, jak poprzednia.
Na początek moje chwaścidło Epidendrum ballerina. Zdjęcie nienalepszej jakości, ale chcę Wam pokazać, że to prawdziwe haszcze. Liście po ataku paskudztwa nie wyglądają atrakcyjnie i co przymierzam się do zlikwidowania go, ono ponownie zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Kolejny uparciuch, dosyć ostatnio popularny na naszym Forum Phal. Mini Mark. Kwitł ostatni raz ponad 14 miesięcy temu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec zwykła hybrydka, uparciuch uaprciuchów. Nie kwitł przez ponad 20 miesięcy i co takiemu zrobić :evil: . Na dodatek łaskawie postanowił podarować mi aż jeden kwiatek ;:223 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Jeden ale za to niepowtarzalny ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”