hoja bella

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hoja Bella

Post »

Hmmm...w sumie nastawiłam się jedynie na odmiany carnosy i belli...ale tak kusząco napisałać,że trzeba będzie się znów wymienić a forum :uszy
Ach ta hojoba...dobrze,że ze zdjęciemi nie można wysłać zapachu bo "biedne" byśmy były(i byli) ;:170
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aledra7 pisze:Moja bella variegata też ma takie trochę pomarszczone listki, tylko teraz nie wiem czy za mało wody czy za dużo, jak często powinno się ją podlewac?
Ja mam zwykłą carnosę i też raz jej się zdarzyło, że miała pomarszczone listki. Ograniczyłam wtedy podlewanie i zaczęłam codziennie zraszać. Obecnie robię to cały czas. Podlewam co dwa tygodnie - nie za dużo - sprawdzam aby podłoże było dobrze przesuszone, a zraszam codziennie - hoje to uwielbiają.

Pozdrawiam,
Iza
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak,przebarwienia powstały od słońca natomiast te kropki świadczą o zaburzeniach fizjologicznych,np.nieregularne podlewanie na zmianę z zalewaniem.Oczywiscie w pierwszym rzędzie obejrzała bym liscie przez lupę,by wykluczyć jakieś ssące dziadostwo.
Moja Bella kwitnie nieprzerwalnie od początku roku.Taką ją zastałam po powrocie z urlopu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Inggo, Grażynko Wasze belle są cudowne ;:224 ;:180
Jestem szczęśliwą posiadaczką maleńkiej belli, jest u mnie od 1.06.2010. i niedawno puściła się w 4 miejscach :tan Po jakim czasie może zakwitnąć? Teraz wygląda tak :D

Obrazek

Stoi na południowym oknie balkonowym więc bezpośredniego słońca nie ma bo okno zasłania balkon sąsiada :roll:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Arlet dlaczego ona ma takie białe ślady,jakby maczne?Chyba,że źle widzę.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nie mam pojęcia :( :roll: ale na pewno to nie żadne robactwo, spróbuję to wyczyścić jak troszkę podrośnie ;:108
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Oglądając zdjęcie,wyglada to,jakby miała wełnowca.Może przetrzyj woda z mydłem i kroplą alkoholu.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko wełnowca to ona nie ma na pewno, znam to paskudztwo bo mi storczyki zmarnowało ;:14 taką dostałam i nie mam pojęcia dlaczego tak wygląda, zobaczę czy na nowych listkach też tak się będzie robić. Tak wyglądała jak ją dostałam. :roll:

Obrazek

Mnie to raczej wygląda jakby kamień z twardej wody, lub coś w tym stylu :? :roll:
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Post »

Czy kwitnącej hoy belli można zrobić prysznic?
moja po zimie jest bardzo ukurzona,
ale zanim zebrałam się żeby ją wykąpać to ona zaczęła pączki wypuszczać,
a teraz kwitnie od dłuższego czasu

ewentualnie czy mogę ją zraszać podczas kwitnienia?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak zrobisz prysznic to kwiaty szybciej opadną,są wrażliwe,mogą dostać plam.Przy tak obfitym kwitnieniu przetrzyj liście chocby mokrym pędzelkiem.Wiem,ze to się dobrze mówi a gorzej robi ale teraz masz wybór: albo piękne kwitnienie albo czystą roślinę :D Swoją teraz,podczas panujących upałów spryskałam letnią wodą tylko z tylnej strony,tutaj praktycznie nie ma gron kwiatowych.
Arletko to Twoja bellcia ładnie podrosła i rozkrzewiła się.Miej ją na uwadze :D
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Grażynko jak podlewać belle? moja tworzy już jakiś czas pączusie jednak dwa już odpadły :( teraz widzę że pojawił się kolejny i nie chciałabym żeby też odpadł, czy mogę ją zraszać czy to może doprowadzić od odpadnięcia pączków?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W fazie pączków może być pryskana ale nie za dużo,żeby nadmiar wody nie spowodował ich gnicia.Moja Bella w czasie tych upałów była mocno podlana,woda z doniczki usunięta,dopiero gdy podłoże czuje ( palcem) ze jest przesuszone to znów podlewam.Na pewno w okresie lata i produkowania kwiatow wymaga częstrzego podlewania niż w pozostałych porach roku.Istotna jest też wielkość doniczki,bo gdy jest mniejsza a roślina w niej w miarę duża to wymaga częstszego podlewania.No i stanowisko.Z dala od okna na pewno trzeba podlewać rzadziej.Moje wszystkie hoje podlewane są na wyczucie ( jak storczyki).Lekka doniczka lub suchość pod palcem - trzeba podlać :D
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

dwie maleńkie ślicznotki, mam nadzieję że kiedyś urosną :P
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Aniu-tak...tak...ślicznotki ;:108
Pierwsza to Luis Bois -moje największe hojkowe chciejstwo(tak przy okazji to jeśli Ktoś ma to chętnie się wymienię np. na daturki-w tym variegatkę-lub sadzonki czy listki fiołków odmianowych) ;:224
Czy druga to variegatka-bo część listeczków jest inaczej wybarwiona :roll: ?
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

tak kochana - druga ślicznotka to wariegata rodem czeszka z pochodzenie , znaczy sie luboszowa :P i tak sie nieregularnie wybarwia , zupelnie nie wiem dlaczego , ale i tak ja lubie :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”