Ach ta hojoba...dobrze,że ze zdjęciemi nie można wysłać zapachu bo "biedne" byśmy były(i byli)
hoja bella
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hoja Bella
Hmmm...w sumie nastawiłam się jedynie na odmiany carnosy i belli...ale tak kusząco napisałać,że trzeba będzie się znów wymienić a forum
Ach ta hojoba...dobrze,że ze zdjęciemi nie można wysłać zapachu bo "biedne" byśmy były(i byli)
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
Dahrecki
- 100p

- Od: 10 maja 2010, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam zwykłą carnosę i też raz jej się zdarzyło, że miała pomarszczone listki. Ograniczyłam wtedy podlewanie i zaczęłam codziennie zraszać. Obecnie robię to cały czas. Podlewam co dwa tygodnie - nie za dużo - sprawdzam aby podłoże było dobrze przesuszone, a zraszam codziennie - hoje to uwielbiają.aledra7 pisze:Moja bella variegata też ma takie trochę pomarszczone listki, tylko teraz nie wiem czy za mało wody czy za dużo, jak często powinno się ją podlewac?
Pozdrawiam,
Iza
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak,przebarwienia powstały od słońca natomiast te kropki świadczą o zaburzeniach fizjologicznych,np.nieregularne podlewanie na zmianę z zalewaniem.Oczywiscie w pierwszym rzędzie obejrzała bym liscie przez lupę,by wykluczyć jakieś ssące dziadostwo.
Moja Bella kwitnie nieprzerwalnie od początku roku.Taką ją zastałam po powrocie z urlopu

Moja Bella kwitnie nieprzerwalnie od początku roku.Taką ją zastałam po powrocie z urlopu

- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Inggo, Grażynko Wasze belle są cudowne
Jestem szczęśliwą posiadaczką maleńkiej belli, jest u mnie od 1.06.2010. i niedawno puściła się w 4 miejscach
Po jakim czasie może zakwitnąć? Teraz wygląda tak

Stoi na południowym oknie balkonowym więc bezpośredniego słońca nie ma bo okno zasłania balkon sąsiada
Jestem szczęśliwą posiadaczką maleńkiej belli, jest u mnie od 1.06.2010. i niedawno puściła się w 4 miejscach

Stoi na południowym oknie balkonowym więc bezpośredniego słońca nie ma bo okno zasłania balkon sąsiada
-
GrazynaW

Arlet dlaczego ona ma takie białe ślady,jakby maczne?Chyba,że źle widzę.
- arlet3

Grażynko nie mam pojęcia
ale na pewno to nie żadne robactwo, spróbuję to wyczyścić jak troszkę podrośnie 
-
GrazynaW

Oglądając zdjęcie,wyglada to,jakby miała wełnowca.Może przetrzyj woda z mydłem i kroplą alkoholu.
- arlet3

Grażynko wełnowca to ona nie ma na pewno, znam to paskudztwo bo mi storczyki zmarnowało
taką dostałam i nie mam pojęcia dlaczego tak wygląda, zobaczę czy na nowych listkach też tak się będzie robić. Tak wyglądała jak ją dostałam.

Mnie to raczej wygląda jakby kamień z twardej wody, lub coś w tym stylu

Mnie to raczej wygląda jakby kamień z twardej wody, lub coś w tym stylu
- ingga
- 500p

- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Kontakt:
Czy kwitnącej hoy belli można zrobić prysznic?
moja po zimie jest bardzo ukurzona,
ale zanim zebrałam się żeby ją wykąpać to ona zaczęła pączki wypuszczać,
a teraz kwitnie od dłuższego czasu
ewentualnie czy mogę ją zraszać podczas kwitnienia?
moja po zimie jest bardzo ukurzona,
ale zanim zebrałam się żeby ją wykąpać to ona zaczęła pączki wypuszczać,
a teraz kwitnie od dłuższego czasu
ewentualnie czy mogę ją zraszać podczas kwitnienia?
-
GrazynaW

Jak zrobisz prysznic to kwiaty szybciej opadną,są wrażliwe,mogą dostać plam.Przy tak obfitym kwitnieniu przetrzyj liście chocby mokrym pędzelkiem.Wiem,ze to się dobrze mówi a gorzej robi ale teraz masz wybór: albo piękne kwitnienie albo czystą roślinę
Swoją teraz,podczas panujących upałów spryskałam letnią wodą tylko z tylnej strony,tutaj praktycznie nie ma gron kwiatowych.
Arletko to Twoja bellcia ładnie podrosła i rozkrzewiła się.Miej ją na uwadze
Arletko to Twoja bellcia ładnie podrosła i rozkrzewiła się.Miej ją na uwadze
- aledra7
- 1000p

- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Grażynko jak podlewać belle? moja tworzy już jakiś czas pączusie jednak dwa już odpadły
teraz widzę że pojawił się kolejny i nie chciałabym żeby też odpadł, czy mogę ją zraszać czy to może doprowadzić od odpadnięcia pączków?
-
GrazynaW

W fazie pączków może być pryskana ale nie za dużo,żeby nadmiar wody nie spowodował ich gnicia.Moja Bella w czasie tych upałów była mocno podlana,woda z doniczki usunięta,dopiero gdy podłoże czuje ( palcem) ze jest przesuszone to znów podlewam.Na pewno w okresie lata i produkowania kwiatow wymaga częstrzego podlewania niż w pozostałych porach roku.Istotna jest też wielkość doniczki,bo gdy jest mniejsza a roślina w niej w miarę duża to wymaga częstszego podlewania.No i stanowisko.Z dala od okna na pewno trzeba podlewać rzadziej.Moje wszystkie hoje podlewane są na wyczucie ( jak storczyki).Lekka doniczka lub suchość pod palcem - trzeba podlać 
- darla80
- 1000p

- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Aniu-tak...tak...ślicznotki
Pierwsza to Luis Bois -moje największe hojkowe chciejstwo(tak przy okazji to jeśli Ktoś ma to chętnie się wymienię np. na daturki-w tym variegatkę-lub sadzonki czy listki fiołków odmianowych)
Czy druga to variegatka-bo część listeczków jest inaczej wybarwiona
?
Pierwsza to Luis Bois -moje największe hojkowe chciejstwo(tak przy okazji to jeśli Ktoś ma to chętnie się wymienię np. na daturki-w tym variegatkę-lub sadzonki czy listki fiołków odmianowych)
Czy druga to variegatka-bo część listeczków jest inaczej wybarwiona
Pozdrawiam serdecznie. Darla
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
tak kochana - druga ślicznotka to wariegata rodem czeszka z pochodzenie , znaczy sie luboszowa :P i tak sie nieregularnie wybarwia , zupelnie nie wiem dlaczego , ale i tak ja lubie