Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzesiu - z karasiami kolorowymi jest całkiem inaczej , bo jak zauważyłam to są to straszne kanibale. Same zajadają się złożoną przez siebie ikrą i świeżo wyklutymi małymi rybkami, pomimo dokarmiania. Do tego dojdą larwy ważek, nartniki i nie daj Boże żółtobrzeżek. To już prawie nic się nie uchowa. To straszne ale wygodne. Bo co zrobić z takim mnóstwem małych rybek w sezonie ? Ani wykarmić, ani wyłowić i komu oddać takie mnóstwo maleństw. Każdy chce mieć duże i widoczne rybki. Można jeszcze wpuścić do rzeki, ale tam to już na 100% nie przetrwają - zdradzi ich kolor i zjedzone będą w pierwszej kolejności. I tak nie ma problemu.
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko faktycznie straszne, ale i ułatwiające życie. Natura jest okrutna, ale jest tak skonstruowana i nic na to nie poradzimy :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie, więc cieszmy się tym co jest. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Święta racja :wink:
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Grażynko potrzebujęTwojej rady .Muszę spuścić wodę z oczka i nie wiem jak przezimować irysa wodnego?
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

:shock: świetnie uformowane oczko no tylko szkoda że w naszym klimacie rybki wędrują do akwarium...
pięknej dohodowałaś się rodzinki karpików :P
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze: Izo - poziomy są mniej więcej co 25 cm, a półki w których są sadzone rośliny mają z przodu 15 do 20 cm próg a więc na tą głębokość mogą ukorzeniać się rośliny i jak widać to im wystarcza. Pierwsza półka jest zarazem pierwszym poziomem. Rośnie tu irys, kaczeńce, trawy wodne, pontederia, tatarak pstry, bobrek i czermień błotna.Drugi poziom nie ma półki i służy raczej do chodzenia. Na trzecim poziomie jest półka w której rośnie pałka tatarak i sitowie. Na czwartym poziomie stoją w pojemnikach grążele i lilia wodna sadzone w pojemnikach.
Grażynko ja też dużo się dowiedziałam z twoich postów o budowie oczka.
Dzięki za dalsze wyjaśnienia dotyczące poziomów, podwyższeń poziomów w oczku,roślin na poszczególnych półkach.
Zastanawiałam się,czy poziomy w oczku jakoś się wzmacnia i właśnie od ciebie dowiedziałam się jak to się robi.
Podoba mi się poziom służący tylko do chodzenia.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu - irys wodny nie potrzebuje żadnej ochrony. Zimuje dobrze zarówno na lądzie jak i w wodzie. Więc zostaw go w oczku i nie przejmuj się nim. Właśnie się dowiedziałam, że rybki pływają już w garnku , więc dalsze moje rady są zbyteczne. :wink: :)

Beatko - te rybki to karasie, a wędrują do "akwarium", ponieważ może się zdarzyć że przy bardzo ostrej zimie woda w moim oczku może zamarznąć do dna.

Raczku - cieszę się że mogłam Ci pomóc przy budowie oczka i że moje rady ułatwiły Ci w wyobrażeniu sobie tego jak go zbudować. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości to proszę pytaj - z chęcią odpowiem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jak czytałam, co napisałaś o tych półkach, to doszłam do wniosku, ze u mnie tak nie da rady :(
Oczko jest za małe i półki za wąskie. Za mało miejsca zostałoby na rosliny.
Nie wiedziałam, ze folię układa się w trakcie napełniania wodą :shock:
Myslałam, ze najpierw układa się folie, a jak juz jest wszystko gotowe, to dopiero napełnia sie wodą ;:124
Czego ja jeszcze nie wiem? :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - chodzi o to, żeby w trakcie wypełniania oczka wodą folia idealnie przylegała do brzegów, gdyż inaczej poddana zostanie dużym naprężeniom i może popękać. Robi się to tak, że najpierw układasz folię / tak ogólnie / i wlewasz wodę, robiąc wtedy zakładki, podgięcia w miarę wzrostu poziomu wody i wyciągasz folię tam gdzie jest jej za dużo. Brzeg oczka wykańczasz na samym końcu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dzięki Grażynko, za wszystkie wyjaśnienia!
To znaczy, ze kąpiel jest praktycznie nieunikniona? :lol: No to muszę z tym poczekać do lata, bo ja straszny zmarzlak jestem i do zimnej wody za żadne skarby nie wejdę, jak temp. powietrza nie przekroczy 20 stopni w cieniu ;:112
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No niekoniecznie Izuniu. To zależy od formy oczka. Ja akurat kąpałam się jak już nie trzeba było wchodzić do wody. :wink: :)
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze:No niekoniecznie Izuniu. To zależy od formy oczka. Ja akurat kąpałam się jak już nie trzeba było wchodzić do wody. :wink: :)
tak dla przyjemności czy ze zmusu???:)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - po prostu się na koniec pośliznęłam na poukładanych już, tylko że mokrych kamieniach i dałam nura do wody, i tyle.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Byłam wczoraj na wycieczce w górach - bo jakby inaczej - i chociaż nie świeciło słoneczko to porobiłam trochę zdjęć. Zobaczcie na kilka zbliżeń roślinek, a więcej na linku poniżej w wątku o Beskidach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”