Róże z zielnej

Zablokowany
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże z zielnej

Post »

na pewno to jest J.Cartier :lol:

a na Piligrima jednak będę polowała...
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Pilgrim wart jest posiadania, nie dostrzegam w nim wad, bardzo piękna róża, o słodkim zapachu.
Edyta
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ja dostrzegam.. kolor :P
ale zaczynam się przekonywać :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Edyto - pomijając koneserski wręcz zbiór odmian Twoich róż,ich zdjęcia to artyzm.
Dla nich samych zaglądam do Twojego wątku kilka razy dziennie.
Uczta ,darmowa uczta tu czeka każdego. ;:180
Pozdrawiam serdecznie

Lisko ten akurat kolor - kolor Pilgrima - jest bardzo przyjazny dla wybrednych oczu. :D
Wiem,że Twój stan nie potrwa długo :;230
A zdjęcia Edyty klasyfikują go na piedestał i moim zdaniem zasłużenie.
Mam go jeszcze w donicy ale zasługuje na reprezentacyjne stanowisko i takowego szukam dla niego . ;:224
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja już wiem, że nie mam Pilgrima, tylko coś innego :evil:
Kolejna pomylona odmiana ;:223
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Moja Elfe otwiera właśnie pierwszy kwiat, ale nisko jest ten pęd (byłoby ich więcej, ale wierzchołki pędów zaschły - nie wiem, co to dokładnie, ale były małe dziurki w łodyżce, robala brak). W każdym razie reszta rośnie i nabiera rozpędu.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Widziałam go.. pilgrima

wiecie co .. on jest cudny!
i teraz chcę go.. bardzo .. pragnę..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No i ją też wzięło :;230 :;230 :twisted:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edyto obejrzałam z uwagą Twoją różankę i ... będę wracać. Robisz piękne zdjęcia, zazdroszczę Ci tej umiejętności. Ostatecznie przekonałam się do Pilgrima/Pielgrzyma i muszę go mieć już tej jesieni. Spodobała mi się Markietanka, i nazwa, i róża, nie spotkałam jej wcześniej, a jest godna miejsca w ogrodzie.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Witajcie! :wit
Krysiu widzisz wystarczyło Izie pokazać Pielgrzyma na żywo i jak pisze Dominika wzięło ją :D, bo masz rację jest to zjawiskowa róża. Danusiu warto ja mieć też ze względu na zapach - w słoneczne dni unikatowy.
No i tak to z tymi zdjęciami jest - one swoje, a uroda rzeczywista, to rzecz zupełnie inna. Aparat noszę przy sobie w ogrodzie prawie cały czas, taki zestaw podręczny z rękawiczkami i sekatorem ;). Wiem na której rabacie o jakiej porze jest najlepsze światło i wtedy robię jej zdjęcia, najlepsze wieczorem/popołudniu i rano, bo wtedy światło jest "miękkie" i to cały sekret. A jeśli lubicie je oglądać, to największy sukces. ;:167

Lato w pełni, część róż zakończyła już kwitnienie, zostały oplewione i dostana teraz drugą dawkę nawozu. Pozostałe "królewny" w pełnej krasie i niektóre nawet dopiero zaczynają rozwijać pąki. W niedziele dokupiłam 5 kolejnych, trafią oczywiście do doniczek, i będą czekać na docelowe miejsca,w związku z tym jestem bardzo ciekawa waszych opinii na temat Veilchenblau, Kardynała Richelieu i Versicolor i stanowisk na których u Was rosną - szczególnie interesuje mnie, która z nich radzi sobie w trudniejszych warunkach (cień, półcień) bo tych u mnie pod dostatkiem. Słoneczna rabatę mam tylko jedną i to obsadzoną do granic możliwości - chyba ( a raczej na 100%) już nie dam rady tam nic upchnąć.
Pozostałe dwie róże są no name wprawdzie sprzedawca jedna mi podał, ale klasyczny SKS. Może rozpoznacie :), obie upojnie, klasycznie pachną.
Potrzebuję też dorady w kwestii róży konfiturowej- szukam dobrej odmiany i mam swoje typy, ale co doświadczenie jest rzeczą bezcenną.
a teraz moje NN do identyfikacji
1. podobno pnąca, środek przy przekwitaniu robi się lekko brązowo-różowy

2. rabatowa, mocno pachnąca
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam wszystkie 3.
Veinchenblau jest wręcz różą polecaną do półcienia, bo wtedy ładniej się wybarwia, bardziej fioletowo. U mnie nie choruje na nic.
Versicolor rośnie u mnie w pełnym słońcu, jest straszliwie gęsta, wymaga prześwietlania. Nie choruje, bo co prawda pod koniec lata pojawia się trochę mączniaka, ale mleko to załatwia.

Wychodzi na to, że najbardziej problemowy jest Kardynał, bo w tym roku mocno go złapała plamistość, chć w ubiegłym był spokój.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Oliwko jesteś niezawodna :) Jak myślisz, czy ta wielokolorowa, to może być Henri Matisse Delbarda? Jeśli tak, to będę miała problem ze stanowiskiem dla niego :?
Edyta
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obejrzałam Matissa w encyklopedii Vermulena i mam watpliwości, bo piszą tam, że jest najbardziej czerwoną róża z całej serii malarskiej.
Na zdjęciach faktycznie jest dużo tego czerwonego :roll:
No i kwiat ma pełny, natomiast Twoja raczej półpełny.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Też go oglądałam na wszystkie sposoby:) i też mam wątpliwości, bo czerwień jest na zdjęciach intensywniejsza niż u mnie (raczej burgund). Możliwe że i na "mojej" kwiat jest niemiarodajny, biorąc pod uwagę, że to sadzonka i zapewne pierwsze kwitnienie, zobaczę jak zakwitnie u mnie. Kardynał kwitnie jak z obrazka i tak pięknie pachnie, że nie wiem gdzie go posadzić. Nie miała baba kłopotu kupiła sobie roślin ;:14 , teraz chodzę z nimi po całym ogrodzie i przymierzam.
Edyta
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Znaczna część róż przekwitła, na rabacie południowej kwitnie tylko Markietanka i lilie dosadzone w tym roku. Jednak cześć róż dopiero teraz zaczyna kwitnienie. Dwie nowo kupione nadal czekają na miejsce, bo zdecydować się nie mogę, gdzie je posadzić - obie raz kwitnące, więc muszą mieć dobrą oprawę w drugiej części sezonu. Jeśli macie ochotę to pooglądajcie :) i może czasem się dopiszcie? :D :wit
Edyta
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”