Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Witaj :wit
Ale tam było ładnie, czekam na obszerną relację ;:65
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie ! Wróciłam i będę znowu stałym gościem w Waszych ogrodach.
W moim także wreszcie zacznie się coś dziać. Tzn. działo się cały czas, ale bez mojego udziału. Spróbuję przedstawić pokrótce zmiany w moim ogrodzie. Zdjęciami ostatnich tulipanów zamykam wiosnę !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale przede wszystkim pierwsza część relacji z mojej wycieczki do Anglii.
Najkrócej- jestem zachwycona ! Mam nadzieję, że w przyszłym roku także uda mi się pojechać. Co prawda, nie będzie to okrągła rocznica moich urodzin, ale może się uda.
Oglądałam słynne ogrody angielskie ? Kew Garden, Wisley, Hampton Court....a także mniejsze, takie zwyczajne. Zdjęcia z nich pokażę, oczywiście, ale może na jesieni. Teraz tylko powiem, że warto było je zobaczyć !
A teraz najważniejsze ? relacja z Chelsea Flower Show, na którą , mam nadzieję, czekacie.
Jest to coroczna wystawa, organizowana przez Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze, można śmiało powiedzieć - impreza o randze światowej.
Producenci prezentują na niej wyhodowane przez siebie rośliny, za które przyznawane są medale.
Można zobaczyć wszelki możliwy sprzęt i rzeczy potrzebne do ogrodu.
I przede wszystkim wystawa dokonań projektantów ? ogrody duże i małe, wykonane przez tydzień chyba , a ich złożone wcześniej projekty zostały zakwalifikowane do udziału.
Najpierw wszystko ogląda szacowna komisja, złożona z przedstawicieli Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego , która przyznaje uczestnikom medale. To niezwykła nobilitacja dla projektanta. Potem wystawę ogląda królowa, dopiero w następnych dniach reszta publiczności ? w tym roku także ja!
Dziś chcę Wam pokazać dwa nagrodzone złotym medalem ogrody.
Są w innym stylu, ale oba piękne, całkowicie zgadzam się z werdyktem jury. Osądźcie sami !

Ten ogród jest dziełem Andy?ego Sturgeona (nazywa się: A place in the sun). Powstał na regularnym planie z wielu prostokątów, a bujna roślinność łagodzi zarysy. Twórca inspirował się mauretańskimi dziedzińcami hiszpańskich ogrodów, tak więc ma klimat śródziemnomorski.
Dominują w nim ciepłe fale kolorów - żółć, rudy i fiolet. Fioletów zresztą było dużo na wystawie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Drugi ogród stworzył Tom Stuart-Smith. Już trzy razy otrzymywał w Chelsea złoty medal w poprzednich latach. Jego ogród ma klimat leśny. Dużo w nim drzew (np. ukochane przeze mnie brzozy)i roślin runa leśnego.
Zresztą to jedna z wyraźnych tendencji na wystawie ? bardzo ważną role odgrywają drzewa ? to one definiują przestrzeń ogrodu i budują jego klimat. Widać to było chyba we wszystkich prezentowanych ogrodach.
A więc tu barwy bardziej spokojne, irysy , bodziszki, zieleń, biel ( bardzo jej było dużo na wystawie !).
Co sądzicie o tych ogrodach ? Zasługują według Was na złoto?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mojemu sercu bliżej do drugiego ogrodu .
Podoba mi się w jaki sposób opisujesz miejsca w których byłaś?można dzięki temu poczuć klimat tych wspaniałych miejsc.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Izo! Nadrabiam zaległości, zaglądam do Ciebie, a tu takie cudowności. Piękne złote ogrody. Ale moje serce już jest w tym trzecim, sielskim, z drewnianym płotkiem. Więc czekam z niecierpliwością.
Piękne urodziny- sto lat żyj nam Tamaryszku ;:196
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Piękne ogrody. Ale powiem szczerze najbardziej mnie intrygują sprawy techniczne. Jak oni sadzą taką masę roślin w tydzień, że wszystko wygląda jakby rosło w tym miejscu od lat? Np. drzewa. Albo masa bylin nie tkniętych ręką ludzka. :shock:
Agata
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Oba ogrody przepiękne, ale i mojemu sercu bliższy drugi.
Ale najbardziej czekam na relację z twojego pięknego ogródka.
Miło było obejrzeć kwitnące tulipany kiedy wszędzie zostało po nich tylko wspomnienie.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-d-a

Post »

Tamaryszku, dzięki za relację z Twojej wyprawy ;:196
Fajnie jest obejrzeć piękne ogrody, zaprojektowane przez profesjonalistów. Na pewno lepiej na żywo, ale "jak się nie ma, co się lubi..."
Powiem tak: pierwszy ogród podoba mi się średnio; z a dużo w nim elementów małej architektury, za mało roślin. Forma wyraźnie zatriumfowała nad treścią. Drugi jest piękny, naturalny, bujny, pięknie zakomponowany ;:63 Bliższy mojemu sercu zdecydowanie ;:108
Pozdrawiam i czekam na więcej :wit
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ciekawe te ogrody i to nawet bardzo :shock: Ten drugi i memu sercu bliższy, ale dziś kłóci mi się klimat leśny z formalnymi nasadzeniami :roll: Ten pierwszy obłędny wprost kolorystycznie, wybór roślin też bardzo ciekawy, ale znowu jak dla mnie za formalny, za geometryczny. Te same nasadzenia puszczone "na dziko" mogłyby dać fantastyczny efekt :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Cieszę się, że pokazałaś migawki z tej wystawy. Nigdy podobnej nie widziałam. Piękne kompozycje, kolory, konrasty materiałów, form, ale to bardziej sztuka niż ogród. Te ogrody choć doskonałe, wydają się bardzo zimne. Zwłaszcza ten z metaliczną bryłą prostopadłościanu. Pierwszy zachwyca kolorami. Relacja bardzo interesująca, ale ja mimo wszystko przyznaję pierwszą nagrodę ogrodowi Tamaryszka. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Ogrody fantastyczne , perfekja i pozorna łatwość malowania i tworzenia przestrzeni.
Mnie zachwyciło ostatnie zdjęcie. Nie krytykuję , bo znam zasady takich konkursów.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Izo...
Pięknie u Ciebie, śliczny jak zawsze strumyk, starannie dobrana roślinność. Jest co podziwiać ;:108
Fantastyczna, z dokładnością dziennikarską, foto relacja z Anglii 8-)
Ten II ogród bardziej mi się podoba :) W tym I przytłacza mnie architektura :roll:
No ale: de gustibus non est disputandum !!!! :lol:
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izo witaj po długiej nieobecności, chociaż czas miałaś wypełniony wspaniale.
Ogrody pokazane przez Ciebie są piękne, szczególnie ten drugi, choć dla mnie, także trochę sztuczny, ja uwielbiam takie naturalne, swojskie ogrody.
Ty za swój ogród z pięknym strumykiem powinnaś dostać 2 złote medale.
Wcale nie słodzę, bo i po co, tylko mówię to, co czuję. :)
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Post »

:wit
Tajka pisze: Ty za swój ogród z pięknym strumykiem powinnaś dostać 2 złote medale.
Wcale nie słodzę, bo i po co, tylko mówię to, co czuję. :)
Tez tak uwazam! ;:108

Pozdrawiam i ciesze sie Izo ,ze mile spedzilas czas w Anglii! :D
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

witaj Izo takiego prezentu to tylko pozazdrościć ale powiem ci ze wiele ogrodów z forum bardziej mnie zachwyciło niż te medalowe .tak wiem ze to projekty i tak dalej ale wg.mnie ogród odzwierciedla właściciela ,jego potrzeby zamiłowania i tego żaden projekt gotowy nie załatwi sama wiesz ile razy zmieniasz jedna rabatę bylinową .to jest cały urok ogrodnictwa

ogród u stop klasztoru
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”