Róże w ogrodzie Gosi - cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
korena
100p
100p
Od: 16 cze 2009, o 16:08

Re: Róże w moim ogrodzie. cz.2

Post »

U mnie również jeszcze nie chcą kwitnąć.Tylko jedna rozwinęła się troszkę.Może inne, słabsze ;:3 .
Posadziłam kilkanaście róż w tym roku i wprost nie mogę się doczekać ich kwiatów.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Newada wygląda wspaniale, taka prosta, skromna rózyczka a jaka wdzięczna. LO spisała się u Ciebie na medal. Cała w pąkach ;:63 . Ech... chciałoby sie mieć w ogrodzie z tysiąc róż...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwko - przykro mi z powodu Twojej Glorii - to bardzo piękna róża, ze swoją jednak mam problem bo pierwszy kwiat który zakwitł jest zdeformowany. Tak samo miałam w zeszłym roku, zastanawiam się czy Twoje kwiaty były normalne?
Aniu - dziękuje za nazwę bodziszka, czekam na Twój wątek różany.
Mała Mi - u nas jest ciepło i bardzo sucho, wolałabym by jednak trochę więcej padało. Niedługo i u Ciebie róże zakwitną.
Korena - zawsze oczekujemy z dreszczykiem na nowe kwiaty, jeszcze tylko trochę i księżniczki zakwitną.
Asia - Newada niestety krótko kwitnie ale jak obficie.

Dziś zakwitła wyczekiwana róża Chianti - Auswine - kwiaty purpurowe z żółtym oczkiem, pięknie pachnie. Kwitnie raz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agnes.

Obrazek

Mary Rose - pierwszy kwiat - zdjęcie wyraźniejsze później.

Obrazek
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Deirde pisze: Dziś zakwitła wyczekiwana róża Chianti - Auswine - kwiaty purpurowe z żółtym oczkiem, pięknie pachnie. Kwitnie raz.
Jest niesamowita.
Pachnie nieziemsko.
Dziś Gosia była u mnie i dostałam bukiecik, przed chwilą spróbowałam go sfotografować i zobaczcie sami, jak piękny to kolor...zdjęcie trochę nieostre, wymuszone automatem bez flesza ale w dużej mierze oddaje tę niesamowitą barwę :)

Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Gloire kwiaty miała normalne.

Tak mi się przynajmniej wydaje :wink:

Za to Agnes szczerze zazdroszczę :twisted:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko - Agnes w tym roku pokazała co potrafi, w zeszłym roku kilka kwiatów opadło. Gloria de Dijon rozkwitnęła kwiat i jak się okazało wszystko jest w porządku - ma tak nabite kwiaty i nie dała wcześniej rady - piękna róża. Niestety na razie będę pauzować bo aparat się rozkraczył, a tu zaczynają kwitnąć - Mary Rose, WC, Louise Odier, Augusta Luisa.
W jednej ze szkółek widziałam Bobiego Jamesa - niestety nie mam drzewa na który mógłby się wspinać - szkoda.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Gosiu- zerknij jak pięknie rośnie Giardinka od Ciebie :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - byłam wcześniej i widziałam, te z RT są piękne.

Dziś zakwitła mi Madame Pierre Oger - ten pierwszy kwiat jest taki piękny, zupełnie inaczej niż w zeszłym roku i jestem tylko ciekawa jak będzie z jej mączniakiem.

Obrazek

Co do Gloire de Dijon to miała duże kłopoty z otwarciem kwiatka - jest tak pełna - w końcu jednym z jej rodziców jest Souvenir de la Malmainson. Podoba mi się jej kolor - taki brudny róż.

Obrazek

Sam rodzić - Souvenir jest dość leniwy - jeszcze w pąku.

Obrazek

W końcu doczekałam się kwitnienia dwóch angielek - Fisherman's Friend i Mary Rose.

Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwiaty otworzyła też Louise Odier.

Obrazek

Cardinal de Richelieu.

Obrazek

W oczekiwaniu na Utopie zakwitła Veronica's Choice

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Madame Pierre Oger po prostu zachwycająca. Kolor i splot kwiatu zaliczam do idealnych. Boska.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gosiu witam w nowym sezonie :wit
Pięknie już jest u Ciebie... Twoje róże opala chyba inne słońce niż moje,które jeszcze w większości śpią :;230
Ale mam kolejny słoneczny dzień i mam nadzieję,że przyspieszy moment ich przebudzenia.
Dziś podziwiam Twoją Madame Pierre Oger i Chianti - są przecudowne!!!!
Już planuję miejsce dla nich ,koniecznie... :roll:
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Deirde pisze:
Co do Gloire de Dijon to miała duże kłopoty z otwarciem kwiatka - jest tak pełna - w końcu jednym z jej rodziców jest Souvenir de la Malmainson. Podoba mi się jej kolor - taki brudny róż.
Gloire....śliczna - Gosiu jaka ona jest pod względem zdrowotności i żywotności w pierwszym sezonie? bo u mnie dość wolno rusza...
Souvenir moje marzenie ...
a Veronica's Choice -zamówiłam :D jak sadzisz warto - faktycznie taki jak na fotkach ??
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - Madame Pierre Oger jest sportem La Reine Victoria - Oger podobała mi się bardziej.
Krysiu - u nas dziś temperatura 31 stopni, od kilku dni upały i róże tylko czekały na takie temperatury. Potrafią rozkwitnąć w ciągu kilku godzin, jak dziś nie będzie padać do wieczora to szykuje się podlewanie. Co do Chianti to piękna angielka.
Aga - Veronica's Choice u mnie jest bardziej niebieska - na fotkach z reklamy jest fioletowa. Zobaczę jak dalej będzie z tym kolorem. Czy warto - to tylko kwestia gustu. Mi akurat się podoba ale to mój drugi rok z powojnikami - od kilku lat miałam powojnika tanguckiego. Teraz marzy mi się jeszcze Lech Wałęsa lub Blue Light.
Co do Gloire - u mnie też słabo rośnie i trochę podmarzła ale ładnie zaczęła teraz rosnąć - muszę zmienić jej miejsce na bardziej zaciszne. Jak pamiętam miałam na niej trochę mączniaka ale to była wina Pierre Oger - miała straszny mączniak i to rozniosła na sąsiadkę bo alby Celeste nie ruszyło.
Fotki później.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wspaniałe róże, Gosiu!!! Chianti ma chyba kolor podobny do Falstaffa, z tego co tu widzę na fotkach (niestety nie udaje mi się uwiecznić tego koloru - jakiś jasny i za czerwonawy wychodzi, mimo, że w rzeczywistości nie ma tam w ogóle czerwieni).
Pierre Oger cudowna, aż nie można się napatrzeć!

Niestety te upały nie mają dobrego wpływu na kwiaty - Louise trochę zwiesiła kwiaty (od rana do wieczora jest na patelni), choć płatki są raczej jędrne. Podlewanie nic nie da, bo ziemia głębiej wilgotna. Ciekawa jestem jak w tym roku będzie się zachowywać Clair R. - jej kwiaty były najbardziej wrażliwe na upały.

Aaa, Astrid Graffin ma duży pąk, już trochę otwarty - jest prawie czarny :D Czyli wszystko póki co się zgadza, choć niektóre odmiany mają dopiero małe pąki.
Pink Hit przepiękny - pąków nie zliczę :heja
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - Pink Hit ma piękne landrynkowe w kolorze kwiaty, jakoś ta grupa hit nie jest doceniana przez szkółkarzy - miałam Snow Hit na pniu.
Co do Chianti to rzeczywiście dość trudno określić kolor - najbardziej będzie podobny do Williama Shakespeare - to odmiana z 1967 roku, a rodzicami byli Dusky Maiden - Tuscany. Niestety w czasie kwitnienia pędy nie są w stanie utrzymać kwiatów na łodygach i leżą na ziemi.

Louise Odier - cała w pąkach, a teraz w kwiatach, u mnie ma słońce dopiero popołudniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła następna róża historyczna - Madame Plantier.

Obrazek

Constance Spry w tym roku cała w pąkach dopiero zaczyna kwitnienie.

Obrazek

Obrazek

Pierre Oger tak przekwita.

Obrazek

Mary Rose - czaruje.

Obrazek

Obrazek

Czekam na kwiaty - Artemis.

Obrazek

Tutaj zagadka - tak to jest gdy zdejmuje się paski z nazwą.

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Gosiu,też tak mam .Teraz czekam aż zakwitną żeby dopasować ;:14
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”