Wysiew,ukorzenianie,przesadzanie- jak, kiedy, w czym

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzanie kwiatów doniczkowych- kiedy ?

Post »

No...najwyżej kwiat oklapnie, uschnie i trzeba go będzie uciąć
A ja bym zaryzykowała przesadzanie. Przynajmniej zobaczysz jak wyglądają korzenie. Czy są zdrowe, czy może zgniłe, czy niewiele ich jest czy za dużo :D.
Jeśli kwiatek nie rośnie, to pewnie coś jest nie w porządku. Może przelany, może przenawożony?
Jeżeli przesadzisz skrzydłokwiat delikatnie, bez otrząsania starej ziemi nie powinno się nic złego stać. Oczywiście to wszystko jest bardzo łatwe jeśli ziemia jest przerośnięta korzeniami.
MORMISIA
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2009, o 01:53

Re: Przesadzanie kwiatów doniczkowych- kiedy ?

Post »

Więc podejmę ryzyko i jutro przesadzę mój skrzydłokwiat, dzięki za rady
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2010, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przesadzanie doniczkowców

Post »

Witam serdecznie.
Moje roślinki "wychodzą" już z doniczek:

zamioculcas:

Obrazek Obrazek Obrazek

clivia:

Obrazek Obrazek

Ja wiem, że obie roślinki powinnam przesadzać mniej więcej marzec - kwiecień, ale czy gdybym wzięła się wreszcie za ich przesadzenie o tej porze tj. pod koniec maja, to nie wyrządzę im zbytniej krzywdy i możliwe jest, że roślinki przeżyją to przesadzanie? Strasznie jestem uprzedzona do tej czynności. Już dwa razy mi nie wyszło :cry: Czy może lepiej się za to nie brać teraz, tylko poczekać do następnego roku? Jak tak to czy one wytrzymają jeszcze w tych ciasnych doniczkach cały roczek?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: clivia i zmioculcas - problemy z przesadzaniem

Post »

Witam,
co do przesadzania to najczęściej podaje się okres marzec-kwiecień, ale przesadzając w maju czy nawet pod koniec lata nie wyrządzisz roślince krzywdy.
Pamiętaj tylko, aby odłupać jak najwięcej starej ziemi i aby nie uszkodzić przy tym bulwy i korzeni (drobne naderwanie to nie tragedia), wszelkie porady na temat przesadzania znajdziesz w opisie w encyklopedii.
Doniczki są plastikowe, więc bez problemu przetniesz je i wyciągniesz rośliny.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Nie ma co czekać i nad czym się zastanawiać. Przesadzać i to jak najszybciej. Zamiokulkasa samoistnie już nie wyjmiesz - trzeba rozciąć doniczkę od góry nożycami. Chyba identycznie z kliwią.
Nowe doniczki, średnica 4-6 cm większa od tych. I tyleż samo wyższe.
Nowa ziemia. Dobrze by było dodać odrobinę czystego piachu, tak 4:1. Na dno 2-centymetrowy drenaż z keramzytu a w przypadku jego braku większe (grubsze) grudki wybrane ze ziemi. Ziemię rozetrzeć częściowo w rękach by nie było grubszych grudek. Jeżeli będzie wilgotna - 2-3 dni nie podlewać.
To wszystko. Do roboty.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że roślinki się przyjmą i nie wywiną mi żadnego numeru :wink:
Za przesadzanie wezmę się dopiero jutro bo dziś mam troszkę napięty grafik, ale zdam relację, a w razie problemów to jeszcze będę pytać. Mam dużo ziemi do storczyków - czy może ona być zamiast keramzytu?
Pozdrawiam cieplutko ;:80
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Domyślam się, że chodzi Ci o korę. Nie jest to najlepszy materiał na drenaż i nie polecam. Łatwo wilgotnieje i bez powietrza zgnije lub "złapie grzyba". Lepszy żwirek, keramzyt lub grubsze grudki wybrane z ziemi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Już po zabiegu :)
Z clivią miałam nieco większy problem niż z zamioculcasem, jeśli chodzi o rozcinanie doniczki. Korzenie clivii wychodziły otworkami w dnie doniczki, aby ich nie uszkodzić musiałam ponacinać dno w kilku miejscach. Trochę się przy tym nagimnastykowałam, ale roślince nic się nie stało ;:138 Myślę też, że nowa doniczka jest w porządku pod względem wielkości.

Obrazek Obrazek

Martwię się jednak zamioculcasem. Łatwo wyszedł z doniczki ale doznał lekkiego uszczerbku. Naruszyłam bulwę na długości ok. 1,5 cm.

Obrazek

Zaobserwowałam też, że wypuszcza on nowe listki :)

Obrazek

Ale tu się pojawiają wątpliwości: czy tym listkom nie zaszkodzi to moje przesadzenie uwzględniając to nacięcie na bulwie? I nowa doniczka - czy aby nie jest za mała?

Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Idealnie, zamioculcas nie może być posadzony w zbyt dużej doniczce bo najpierw bulwy muszą wypełnić przestrzeń w doniczce by rósł dalej w liście, wszystko jest w porządku a ranka jaką zrobiłaś nie powinna mu zaszkodzić. :wink:
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No to świetnie :tan :tan :tan Cieszę się bardzo. Aby stwierdzić czy się roślinki przyjęły będę musiała poczekać pewnie z 2 tyg? Ale skoro mówisz, że jest idealnie ;:224 to nie muszę się martwić :D Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego dnia ;:100
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ten cwaniak bardzo szybko regeneruje swoje ubytki w bulwie.
Musiałabyś naprawdę mocno ją uszkodzić, albo zrobić w niej dziurę, żeby zmarniał.
Co tyczy się liści, to mogą one (te pierwsze, najbliższe po przesadzeniu) być ciut mniejsze od innych, ale kolejne już po upływie kilku tygodni będą rosły normalnie, regularnie.
Życzę miłego dnia
Tomek.
misiek85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2011, o 13:13

Sadzenie kwiatków domowych

Post »

Witam serdecznie, mam takie pytanie otóż nie miałem torfu i moje szczypki zasadziłem w ziemi wziętej z ogrodu. Czy taka ziemia może zaszkodzić kwiatkowi?

Pozdrawiam
misiek85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2011, o 13:13

Re: Sadzenie kwiatków domowych

Post »

Niestety ale już posadziłem jakieś 2 tygodnie temu :-(, co inni myślą o takiej ziemi?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zbyt silnie się zbija i uniemożliwia dobry wzrost korzeniom, a tym samym roślinie, w dodatku młodej.Ziemia z ogrodu może tez zawierać jakieś patogeny, drobnoustroje, niesprzyjające żyjątka :wink:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja tak często robię, ale ja podbieram spod rododendronów. Jak już posadziłeś, to chyba nie ma co się teraz martwić, podlewać tylko trzeba deszczówką albo śniegówką
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”