Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwitnące odmiany powojników

Post »

Kasia, one teraz Ci tak kwitną ? :shock: , ale cudne... ;:138 ;:138 ;:138
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Avuś kwitną to za dużo powiedziane ,mają po jednym kwiatku- Josephine ma więcej.To młode rośliny niedawno posadzone.
;:196 Kaśka
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Re: Clemoholizm.....

Post »

lesioc pisze:
Jurek pisze:
LilaRose pisze:A ja w końcu dopadłam 'Królową Jadwigę' i zamiast 'H.Hybrid' zakupiłam 'Omoshiro'- za co może czuć się bezpośrednio odpowiedzialny Jurek ;:136
Czuję od wczoraj ciążące na moich barkach brzemię :wink:
Coś mi się wydaje Jurku, że jestes "winny" co najmniej kilku nowych Omoshiro pokazywanych na tym forum - w tym również mojego :D.
Leszku ja właśnie zdałam sobie sprawę, że mojego też :;230 :;230
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to co, że po jednym kwiatku... ale kwitną... teraz ... i są tak piękne, że... wszystkie bym chciała mieć :uszy :tan
ale na tej mojej kwasniej ziemi... dlaczego powojniki nie są kwaśnolubne ;:131 miałabym gaj...
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Bardzo mi miło, że dzięki fotkom udało mi się rozpropagować tę odmianę. Jest tego warta. Ja również przyznaję, że Dzięki Wam nabyłem kilka odmian :;230
Mój omoshiro - roślina mateczna w tym roku strasznie się kryguje i póki co urósł do około 1,8m, żeby w końcu zawiązać pąki kwiatowe. Na kwitnienie bedę musiał czekać pewnie ze 2 tygodnie jeszcze. W ubiegłym roku ten powojnik był w pełni kwitnienia 22.05. Co dziwne- młoda sadzonka, ukorzeniona w zeszłym roku kwitnie 3 kwiatami już od kilku dni.
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy:

Obrazek
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AvuśDosyp dolomitu i sadz powojniki . U mnie ziemia też kwaśna i pięknie rosną.
;:196 kaśka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to wystarczy ? A ile sypiesz tego dolomitu i kiedy ? Raz w sezonie czy częściej?
Może będę miała powojniki...wielkokwiatowe ;:138
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

dodad pisze:Płacz, płacz, masz o co :;230
Izabelko34 co to za baldoróżowa piękność?
To Claire de Lune ;:3
pozdrawiam Iza
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Avuś ja dodaje ziemi popieczarkowej do sadzenia, która jest wapnowana. Raz w roku jesienią podsypuję dolomitem.
Stefan Buczacki w swojej książce o powojnikach podaje.

"Powojnik należy do roślin znoszących gleby nieco zasadowe, chociaż najbardziej odpowiednie są dla niego gleby o odczynie obojętnym.Każda gleba o pH poniżej około 6 będzie natomiast zbyt kwaśna. Gleby takie trzeba odkwasić, dodając do nich przed sadzeniem roślin wapno ogrodowe. Wapno ogrodowe lub drobno zmielona kreda to formy najbardziej nadające się do odkwaszania gleby, a najlepszy termin ich zastosowania to jesień"
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja skądinąd wiem, że wapń jest pierwiastkiem, który bardzo powoli wnika w glębę i "przesuwa się w doł". Dlatego nie ma sensu wapnować częściej niż raz na 2-3 lata.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jurek pisze:Bardzo mi miło, że dzięki fotkom udało mi się rozpropagować tę odmianę. Jest tego warta. Ja również przyznaję, że Dzięki Wam nabyłem kilka odmian :;230
Mój omoshiro - roślina mateczna w tym roku strasznie się kryguje i póki co urósł do około 1,8m, żeby w końcu zawiązać pąki kwiatowe. Na kwitnienie bedę musiał czekać pewnie ze 2 tygodnie jeszcze. W ubiegłym roku ten powojnik był w pełni kwitnienia 22.05. Co dziwne- młoda sadzonka, ukorzeniona w zeszłym roku kwitnie 3 kwiatami już od kilku dni.
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy:

Obrazek
Piękny krzaczor Jurku ;:138 Chyba tez zacznę sadzić tak powojniki,bo już nie mam miejsca pzry ścianach.Jak uzyskałeś tego ,,bobasa,,z rośliny matecznej?Nagiołeś gałazkę przykopałeś i już?Gdybyś zajął się takim rozmnażaniem to ja się cichutko piszę na kupno sadzonki tej ,innej i jeszcze innej :;230
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No wreszcie mogę pokazać mojego Westerplatte Obrazek ObrazekMam do was pytanie ,zauważyłam na niektórych listkach takie coś ,jakby były poparzone czy mam zacząć się martwić :?:
sylwekw

imponujący powojnik

Post »

Przepraszam, że pozwolę sobie tu się wcisnąć, bo nie jestem jakimś wielkim fanem powojników (jeszcze :-) ) ale chodząc na spacer z psem mijam takiego oto i robi na mnie wrażenie. Na zdjęciu tego nie widać tak dobrze ale kwiaty są dość duże jak dla mnie no i ich liczba tez jest imponująca.

Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Toż to Nelly Moser w całej krasie :). Do takich właśnie efektów wszyscy klematisoholicy dążą... :roll:
Bardzo dziękujemy Sylwku za to zdjęcie. Wstawiaj śmiało, jeśli będziesz takich mijał więcej na spacerach ;:108
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Prosze podać mi nazwę tego pojownika Obrazek ObrazekDziękuje
pozdrawiam Iza
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”