Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwitnące odmiany powojników
Kasia, one teraz Ci tak kwitną ?
, ale cudne...

-
babi52

- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Avuś kwitną to za dużo powiedziane ,mają po jednym kwiatku- Josephine ma więcej.To młode rośliny niedawno posadzone.
Kaśka
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Re: Clemoholizm.....
Leszku ja właśnie zdałam sobie sprawę, że mojego teżlesioc pisze:Coś mi się wydaje Jurku, że jestes "winny" co najmniej kilku nowych Omoshiro pokazywanych na tym forum - w tym również mojegoJurek pisze:Czuję od wczoraj ciążące na moich barkach brzemięLilaRose pisze:A ja w końcu dopadłam 'Królową Jadwigę' i zamiast 'H.Hybrid' zakupiłam 'Omoshiro'- za co może czuć się bezpośrednio odpowiedzialny Jurek![]()
![]()
.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Ave

no to co, że po jednym kwiatku... ale kwitną... teraz ... i są tak piękne, że... wszystkie bym chciała mieć

ale na tej mojej kwasniej ziemi... dlaczego powojniki nie są kwaśnolubne
miałabym gaj...
ale na tej mojej kwasniej ziemi... dlaczego powojniki nie są kwaśnolubne
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Bardzo mi miło, że dzięki fotkom udało mi się rozpropagować tę odmianę. Jest tego warta. Ja również przyznaję, że Dzięki Wam nabyłem kilka odmian
Mój omoshiro - roślina mateczna w tym roku strasznie się kryguje i póki co urósł do około 1,8m, żeby w końcu zawiązać pąki kwiatowe. Na kwitnienie bedę musiał czekać pewnie ze 2 tygodnie jeszcze. W ubiegłym roku ten powojnik był w pełni kwitnienia 22.05. Co dziwne- młoda sadzonka, ukorzeniona w zeszłym roku kwitnie 3 kwiatami już od kilku dni.
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy:

Mój omoshiro - roślina mateczna w tym roku strasznie się kryguje i póki co urósł do około 1,8m, żeby w końcu zawiązać pąki kwiatowe. Na kwitnienie bedę musiał czekać pewnie ze 2 tygodnie jeszcze. W ubiegłym roku ten powojnik był w pełni kwitnienia 22.05. Co dziwne- młoda sadzonka, ukorzeniona w zeszłym roku kwitnie 3 kwiatami już od kilku dni.

-
babi52

AvuśDosyp dolomitu i sadz powojniki . U mnie ziemia też kwaśna i pięknie rosną.
kaśka
- Ave

I to wystarczy ? A ile sypiesz tego dolomitu i kiedy ? Raz w sezonie czy częściej?
Może będę miała powojniki...wielkokwiatowe
Może będę miała powojniki...wielkokwiatowe
- izabelka34
- 100p

- Od: 15 lip 2009, o 16:54
To Claire de Lunedodad pisze:Płacz, płacz, masz o co![]()
Izabelko34 co to za baldoróżowa piękność?
pozdrawiam Iza
-
babi52

Avuś ja dodaje ziemi popieczarkowej do sadzenia, która jest wapnowana. Raz w roku jesienią podsypuję dolomitem.
Stefan Buczacki w swojej książce o powojnikach podaje.
"Powojnik należy do roślin znoszących gleby nieco zasadowe, chociaż najbardziej odpowiednie są dla niego gleby o odczynie obojętnym.Każda gleba o pH poniżej około 6 będzie natomiast zbyt kwaśna. Gleby takie trzeba odkwasić, dodając do nich przed sadzeniem roślin wapno ogrodowe. Wapno ogrodowe lub drobno zmielona kreda to formy najbardziej nadające się do odkwaszania gleby, a najlepszy termin ich zastosowania to jesień"
Kaśka
Stefan Buczacki w swojej książce o powojnikach podaje.
"Powojnik należy do roślin znoszących gleby nieco zasadowe, chociaż najbardziej odpowiednie są dla niego gleby o odczynie obojętnym.Każda gleba o pH poniżej około 6 będzie natomiast zbyt kwaśna. Gleby takie trzeba odkwasić, dodając do nich przed sadzeniem roślin wapno ogrodowe. Wapno ogrodowe lub drobno zmielona kreda to formy najbardziej nadające się do odkwaszania gleby, a najlepszy termin ich zastosowania to jesień"
- redchilly
- 50p

- Od: 22 cze 2009, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja skądinąd wiem, że wapń jest pierwiastkiem, który bardzo powoli wnika w glębę i "przesuwa się w doł". Dlatego nie ma sensu wapnować częściej niż raz na 2-3 lata.
Piękny krzaczor JurkuJurek pisze:Bardzo mi miło, że dzięki fotkom udało mi się rozpropagować tę odmianę. Jest tego warta. Ja również przyznaję, że Dzięki Wam nabyłem kilka odmian![]()
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
sylwekw
imponujący powojnik
Przepraszam, że pozwolę sobie tu się wcisnąć, bo nie jestem jakimś wielkim fanem powojników (jeszcze
) ale chodząc na spacer z psem mijam takiego oto i robi na mnie wrażenie. Na zdjęciu tego nie widać tak dobrze ale kwiaty są dość duże jak dla mnie no i ich liczba tez jest imponująca.

Toż to Nelly Moser w całej krasie
. Do takich właśnie efektów wszyscy klematisoholicy dążą... 
Bardzo dziękujemy Sylwku za to zdjęcie. Wstawiaj śmiało, jeśli będziesz takich mijał więcej na spacerach
Bardzo dziękujemy Sylwku za to zdjęcie. Wstawiaj śmiało, jeśli będziesz takich mijał więcej na spacerach
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- izabelka34
- 100p

- Od: 15 lip 2009, o 16:54