Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Krysiu..storczyka nie przesadziłam do hydro ale kusi :) mnie i po przekwitnięciu wyląduje w hydroponice.Nie wiem tylko ile razy storczyk może kwitnąć.mam małe doświadczenie.
Jeżeli chodzi o kalanchoe (zdjęcie poniżej) to ucięłam szczepkę ,opłukałam pod bieżącą wodą i po godzinie wsadziłam bezpośrednio do wody.Juz po 3 dnach pokazały się zawiązki korzeni i po ok. 10dniach wsadziłam do kermazytu.

Obrazek

Krysiu sadzonki paprotki czekają w wodzie na wypuszczenie większej ilości nowych pędów.jeżeli będą gotowe do wysłania powiadomię.Tak wyglądają teraz

Obrazek Obrazek

A to malutka prezentacja ubiegłorocznej paprotki i kwitnących fiołków.W mniejszej doniczce są dwa kolory, niebieski i biały z niebieską obwódką.Jak widać niebieski pieknie kwitnie a biały mimo że razem posadzone nie myśli i kwitnięciu. :( Jutro będę je przesadzać do większej doniczki bo mają juz za ciasno.

Obrazek biało niebieski Obrazek matka młodzika

Obrazek

Obrazek ubiegłoroczna biała sundaville, na jesieni skrócona bardzo mocno jak widać rosnie bardzo wolno
Obrazek 2 letnia czerwona sundaville w hydroponice od malutkiej szczepki, też skrócona bardzo mocno na jesieni.Jak widać jest bardziej okazała.czekam z niecierpliwością na pojawienie się pąków.

To dzisiejszy zakup nie wiadomo czego :D ale się dowiem na forum.po prostu mnie zauroczył.Oczywiście wyląduje w hydroponice.
Obrazek Obrazek
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tereso fiołeczki pięknie kwitną a paproć jest fantastyczna. :shock: ;:63
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miro dla Ciebie paprotka oczywiście tez rośnie :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie wkłady, wskaźniki nie są drogie, ale ten kermazyt.. Ale jednak jak go kupię to zapas będę miała, więc o to się nie martwię, w takim razie może zrobię tak jak radzisz, albo od razu cały komplet kupię :D Teraz jestem na etapie szukania kermazytu w przystępnej cenie :P Z resztą nie mam w tej chwili roślinki z tak sporymi korzonkami, abym mogła od razu zasadzić, więc się nie spieszy, ale 'napaliłam' się bardzo i na pewno spróbuję :D

I obiecuję, że będę zdawała relacje o hibiskusie ;)
Anna S.
Moje kwiatki
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Dziękuję Tereso ;:196
Cieszę się i to bardzo miłe z Twojej strony,że pamiętasz o mnie :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu...nie wiem dlaczego piszesz ze kermazyt (granulat ) jest dosyć drogi.Prosze zerknij na ponizszy link a sama sie przekonasz że wcale nie jest drogi ok 3-5zł za opakowanie.Ja stosuje granulat ceramiczny potocznie zwany kermazytem na zdjęciu widoczny w pierwszych dwóch pozycjach.
http://sklep.hydroponika.pl/katalog/gra ... _kamienie/
Na początku stosuję najdrobniejszy granulat wielkości tik-taka aby korzenie łatwiej go oplotły.W miarę wzrostu zmieniam wielkośc kermazytu.
Miro stosuje bilobil na pamięć :;230
Teresa
------------
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Tereso wspaniale ci idzie uprawa roślinek w hydroponice,na pewno im to służy bo tak pięknie wyglądają. ;:108 ;:63 ;:63
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresa600 pisze:Krysiu..storczyka nie przesadziłam do hydro ale kusi :) mnie i po przekwitnięciu wyląduje w hydroponice.Nie wiem tylko ile razy storczyk może kwitnąć.mam małe doświadczenie.
Jeżeli chodzi o kalanchoe (zdjęcie poniżej) to ucięłam szczepkę ,opłukałam pod bieżącą wodą i po godzinie wsadziłam bezpośrednio do wody.Juz po 3 dnach pokazały się zawiązki korzeni i po ok. 10dniach wsadziłam do kermazytu.

Obrazek
To dzisiejszy zakup nie wiadomo czego :D ale się dowiem na forum.po prostu mnie zauroczył.Oczywiście wyląduje w hydroponice.
Obrazek
Teresko marzyłam o doniczce w kształcie misy a w niej ze 3 kolory kalanchoe ale swoje rozdałam jako prezenty i został jeden. Dość ładny pełny róż delikatnie cieniowany.
Nabrałam odwagi i będę uprawiać go w hydro bo zapas sprzętu mam.
Zakup nowego kwiatuszka świetny - faktura liści bardzo ciekawa - takie bąbelki.
Troszkę podobne do peperomii kędzierzawej ale tam wypukłości na liściu są w innym kształcie.
Daj znać jak sie "toto" nazywa bo może u nas namierzę taka pięknotkę
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daka dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Krysiu.......ta roślinka nazywa się Pilea grubolistna (P.crassifolia)

"Występuje na Jamajce; dorasta do wysokości 50 cm i dobrze się krzewi. Liście, długości do 13 cm i szerokości do 4 cm, są pokryte wypukłościami przypominającymi pęcherzyki, co sprawia, że wydają się dość grube (stąd nazwa). Bardzo drobne różowe kwiaty ( zdjęcie powyżej) i pojawiają się prawie przez cały rok. W mieszkaniu roślina ta musi być często przycinana i odmładzana, a przy niedostatku światła szybko traci ładne wybarwienie."
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko jakiś czas temu pisałam ,ze zabawę w hydro zaczęłam od kwiatuszka o nazwie Tolmiea menziesii bo miałam sporo sadzonek. Egzemplarz sadzony wczesna jesienią już poszedł do większego mieszkania jako prezent i nie mogłam wstawić zdjęcia.
Mam kolejny na tyle duży aby można zobaczyć jak prezentuje sie w hydro - wkład z doniczką wstawiłam do szklanego naczynia. Wyższe naczynie to celowe działanie bo starszy okaz ma więcej liści i dłuższe ładnie przewieszają się.
Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

śliczne nowości! ;:108
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Tereso moja pilea crassifolia od zakupu trochę odchorowała i wyłysiała ale widzę że puszcza nowe listki :tan
Fiołeczki ślicznie kwitną a paprotka jaka gęsta :shock:
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29

Post »

Tereso, byłam na tej stronie i oglądałam, gdybym mieszkała w Gdańsku to nie byłoby problemu zamówić, ale jestem poza granicą (za przesyłkę bym pewnie sporo zapłaciła) i tutaj 'troszkę' drożej. Ale kupiłam wczoraj to co potrzeba. Znalazłam kermazyt 4/8mm - 3 litry (mniejszego nie było) za 4 euro.

Zajrzyj proszę na pw :)
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRysiu Tolmiea piękna i przepięknie się prezentuje w Twojej osłonce.Sama podchwycę ten pomysł :)
Żeberka nowość w postaci Pilei dopiero za jakis czas pokaże czy dobrze jej w hydroponice.
Andziax moja Pilea właśnie wylądowała w hydro.Zobaczę jak zareaguje.
Nuska 4 euro to faktycznie sporo.Na PW zajrzałam i odpowiedziałam :)

Dzisiaj poszalałam :;230 w sklepie hydroponicznym z konieczności.Potrzebne były większe wkłady do przesadzenia.I znów mniej w portfelu :( ale czego się nie robi ddla naszych piekności.
Nie omieszkałam zrobic parę zdjęć.Wgram wieczorem i wstawię.Ciekawostką będzie przepiękny olbrzymi okaz KALANCHOE.dawkuję napięcie :D Przepraszam ale muszę kończyć obiad dlatego takie dawkowanie napięcia.
Do wieczora :wit
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia.Na początek Pilea już w hydro w towarzystwie straży przybocznej :D
Teresa
------------
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”