W.o...Grzybach

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Buniu, gratuluję obfitych zbiorów i racjonalizatorskiego pomysłu na suszarkę ;:18 .

Jasne, że pamiętam te sławetne termowentylatory, które nazywano u nas 'dmuchawy' :D .
Ale chyba nastawiasz na najniższą temperaturę ? Albo z pewnej odległości ?

Pozdrowienia dla Grzybiarki :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

A u nas do tej pory nawet na te nowoczesne mówi się FARELKA :lol:
Buniu, suszarka bardzo oryginalna a zbiory... fiu, fiu ;:224 imponujące !
Moja Babciuszka grzybki suszy na nitce zawieszonej nad piecem kaflowym (takim na węgiel), pomysł może mało oryginalny ale sprawdzony i tani ;-)

Ciekawi mnie jak przechowujecie suszki grzybów? Czy miewacie amatorów swoich zapasów w postaci robali? Czy może macie jakieś sposoby na uniknięcie robactwa?
Reposit-10

Post »

DorkaWD pisze:
Ciekawi mnie jak przechowujecie suszki grzybów? Czy miewacie amatorów swoich zapasów w postaci robali? Czy może macie jakieś sposoby na uniknięcie robactwa?
Dorciu - przechowuję zawsze w szczelnej, dużej puszce. Oczywiście muszą być idealnie suche, aby nie spleśniały.
Przed robalami skutecznie broni włożenie do owej puszki - kilku listków laurowych (suchych ). :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Amlos pisze: Przed robalami skutecznie broni włożenie do owej puszki - kilku listków laurowych (suchych ). :D
Amlosku - DZIĘKUJĘ ;:79
Chyba do jednych z bardziej irytujących rzeczy należy widok robali na swoich zapasach... zwłaszcza gdy się ma akurat ochotę na te zapasy :? Od tej pory w każdej szafce kuchennej będę mieć te listki :idea:
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Dzięki Amlos za radę w sprawie robali. Właśnie ich się obawiam w moich ususzonych grzybkach. ale zastosuję Twoją radę z listkami laurowymi.
A farelka przystawiam do "okienka" w kartonie i nastawiam na najniższe obroty, "suszerkę" ustawiam dla bezpieczeństwa w łazience na płytkach.
Ta "suszarka do grzybów" to pomysł mojego M. on jest taki "pomysłowy Dobromił" :D :D
Reposit-10

Post »

Pogratuluj więc Buniu swojemu 'pomysłowemu Dobromiłowi' ;:63 .

aha! Jeszcze coś mi się przypomniało. Wsypuję też na dno puszki garsteczkę suchego ryżu - jest on świetnym
absorbentem i wychwytuje ewentualną wilgoć, która może się dostać podczas otwierania puszki.
Oczywiście nie należy jej zostawiać otwartej na dłużej :D .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz Buniu jaką rozpętałaś dyskusję i ile fantastycznych pomysłów na przechowywanie grzybów, oprócz twojego na suszenie - pozdrówki dla twojego M. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dyskusja wspaniała ale muszę uporządkować wątek - ktoś rozciągnął watek na kilometry na szerokość....
Obejrzę go później :D

Buniu gdzie byłas na tych grzybach ????
W Borach Tuycholskich??? :D :D :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda, trochę się nam rozciągnął w szerz jak guma do żucia ale od czego mamy taki talent jak KaRo. Jak dobra mama ugładzi uczesze i już wszystko jest dobrze. :wink: :lol:A żeby było jeszcze bardziej grzybowo to zobaczcie kilka fotek . :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

O matko kochana, jakie cudności!!! Cała zwiotczałam z zachwytu hehehehe :D :? Ooo, juz wiem - to są dla mnie dobre posty na jesienną chandrę :D Otworzę sobie stronkę, popatrzę, pozachwycam, rozmarzę się i smutki pójdą precz :P
Kogra kochana Ty to masz super, chyba masz blisko do lasu. Też bym tak chciała :D

KaRo na grzyby jeżdzimy przeważnie za Łask ale ostatnio było tam więcej grzybiarzy niż grzybów hihihi i wybraliśmy się w inny kierunek - za Inowłódz na Poświętne.

Wszystkim dziękuję za miłe słowa :D :oops: i za rady o przechowywaniu grzybków.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Buniu kochana, ja to mam do takich grzybków około 50 km. Ale jesienią to z moim M jeżdzimy często w różne strony no a efekty to jak widać. U mnie grzybiarzy to też jest więcej jak grzybów bo w Beskidy to jeżdzi cały Sląsk. Ale dla każdego coś się znajdzie. Matka natura jest łaskawa dla wszystkich. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

Piękne grzybki.Szkoda że powoli kończy się sezon grzybowy.Ostatnio będąc w lesie spotkałem bardzo dyżo opieniek,a to wiadomo ostatnie grzyby.Dobrze że czekając na następny sezon będziemy mogli oglądać przepiękne grzybki na tym forum. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Takuma - świetnie że się odezwałeś. :P Grzybiarzy mamy tutaj niewielu. To smutna wiadomość, że pojawiły się już opieńki, bo rzeczywiście to ostatnie grzyby. Ale ja mam nadzieję jeszcze to jutro sprawdzić. Może jeszcze trafią się inne ? Wszyscy zachwycają się zdrowotnymi właściwościami grzybków chińskich czy japońskich / np. schitake / ale czy nasze są gorsze? Z pewnością nie, tylko nikt tego jeszcze nie zbadał. Więc póki co ja idę jutro na grzyby :!: :!: :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Moje ostatnie grzybobranie, niestety bardziej bieg z przeszkodami :twisted: .Mimo, że grzybów było bardzo wiele i to BOROWIKÓW, wróciłam prawie z pustym koszem. Pojechałam z moja koleżanką która w lesie boi się wszystkiego. W celu naszej ochrony zabrałam moją sucz i był to wielki błąd. Przygód było bardzo wiele, ale zbierania grzybów niekoniecznie. Moja koleżanka jak się okazało najbardziej bała się mojej Asty i odchodziła jak najdalej od nas, w pewnym momencie juz przestałam ja słyszeć ,a u nas w strefie przygranicznej nie działają telefony kom , bo juz włącza się sieć ukraińska :twisted: . Musiałam slalomem biegać z suką na smyczy oczywiście, w międzyczasie zbierać grzyby i cały czas pilnować Edytki , aby nam mnie zginęła. Po drodze jeszcze spotkałyśmy panów ze Straży Granicznej , którzy to pogratulowali mi kondycji, bo jak się okazało mieli nas "na oku " od godziny. Wróciłam wykończona :twisted: . Opieniek u nas masa, niestety nie mam z kim jechać :twisted: znaczy mam , moja koleżanka jest chętna , ale ja juz nie mam zdrowia na takie zbieranie :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Kogra ale te prawdziwki są piękne.