Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Witaj Dalu ! Na szczęście udało mi się wyrwać z ogrodu na kwietniowy spacer po Twoim ogrodzie...
Podziwiałam Twoją forsycję ! Moje chyba wymarzły bo mają mało kwiatów...Zdecydowałam się przesadzić je za ogrodzenie.
Dzięki Tobie zidentyfikowałam roślinki, które dostałam od kuzynki -ziarnopłon i omieg.
I dostałam o nich sporo informacji. Ale mam jeszcze pytania:
Czy ziarnopłon potrzebuje słońca ? ( jeszcze go nie posadziłam )
Jak wygląda omieg po przekwitnięciu ? Czy też znika ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu- Piękne kobierce kwitnących ciemierników, to jest chyba nie częsty widok w ogrodach. :roll: Nieskazitelna zieleń czyściutkich trawników.
Jadę jutro na działkę wytoczyć walkę mniszkowi, który zawładną całym trawnikiem u mnie, aż wstyd
pokazywać perspektywicznych zdjęć. :oops:
x-d-a

Post »

Witaj Izo, miło, że do mnie wpadłaś :P Ziarnopłon jest rośliną, która lubi stanowiska wilgotne i półcieniste i jak raz mu się spodoba w Twoim ogrodzie, będzie się sam rozsiewał w różnych zaskakujących miejscach; natomiast omieg jest bylinką bardziej szlachetną, mało ekspansywną, a po przekwitnięciu -z tego, co pamiętam - listki zostają. Obie roślinki ładnie rozświetlają o tej porze roku.

Geniu, wiosna jest piękna! A jak jeszcze zakwitną kwiaty cebulowe i drzewa owocowe, to już pełnia szczęścia. U mnie zaczynają kwitnąć tulipany, właśnie kwitną czereśnie...

Aszko, miło, że w moim ogrodzie odnalazłaś wspomnienie swojego dzieciństwa :lol:

Wiesiu, ja rozkładam sobie obsadzanie skrzynek i donic jednorocznymi, bo mam tego tak dużo, że na raz nie dałabym rady. Też troszeczkę się boję niskich temperatur...A wybór kwiatów z roku na rok robi się coraz większy, tylko mam wrażenie, że ceny też mocno rosną :evil:

Grzesiu, miejsce tych kwiatków jest w ogrodzie! W domu tylko mi zajmują miejsce, a w ogrodzie mogą już rosnąć i zdobić :lol:

Bożenko, witaj :P Niestety, wiosenne kwiatki są krótkotrwałe i ulotne i znowu trzeba będzie na nie czekać cały rok...U mnie wegetacja zaczęła się dosyć wcześnie i sasanki już przekwitły.

Tajeczko, nie przejmuj się, u mnie też w trawniku rośnie mnóstwo mniszków i stokrotek i chyba bedę musiała je polubić...

Witam wiosennie i słonecznie ;:3 W ogrodzie zaczęły kwitnąć śliwy ozdobne i czereśnie, a pszczółki cały dzień uwijają się wokół kwiatków :D Jest pięknie :!:
Dzisiaj kontynuowałam obsadzanie skrzynek i donic - powolutku zaczyna się robić ładnie, choć sadzoneczki są na razie malutkie. Kupiłam takie w sześciopakach, bo n.p. większe sadzonki pelargonii kosztują 6, 7 zł, a jeśli potrzebuje się ich kilkadziesiąt...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Daluś widok ogródka z perspektywy jest tak uroczy, ze aż chciałoby się usiąść na krzesełku i patrzeć.
Nie spiesz się tak bardzo z sadzeniem bo jeszcze mrozy do -3 stopni zapowiadają.
Aż strach pomyśleć co będzie dalej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Daluś
Bajka o wiośnie w Twoim ogrodzie urocza ;:3 :D
Tez jestem zaskoczona, że tak wcześnie zostawiasz ciepłolubne na zewnątrz, ale znasz Dalu swój klimat i masz zaufanie do czakramu.Pamiętam, jak byłam zaszokowana gigantyczną kobeą w czerwcu ( posadzoną w kwietniu)
Myślę, że kapustę ozdobną też możesz wystawić.
Zostawiłam dziś na balkonie w pracowni callę ostnicę i kobeę, a wieczór upiornie zimny :!:
Sposób z kupowaniem w wielopakach mniejszych sadzonek jest świetny, jeszcze się nie zawiodłam, a jaka oszczędność. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś co to za drzewko owocowe Ci tak pięknie kwitnie, u nas dzisiaj był rano przymrozek, a drzewka owocowe jeszcze dlaeko do kwitnienia
pozdrawiam :wit
x-d-a

Post »

Bożenko, właśnie kwitną czereśnie, morelka już przekwitła, a wiśnie będą kwitły lada chwila...
U nas noce są dosyć zimne - na tę dzisiejszą zapowiadali tylko 1 stopień, ale na szczęście nie ma przymrozków.

Pell, noce rzeczywiście są jeszcze dosyć zimne, ale w naszym klimacie takie ochłodzenia mogą się ciągnąć do drugiej połowy maja. Najważniejsze, żeby nie było przymrozków...Ryzyk, fizyk :P

Grażynko, będzie dobrze! A przymrozki mogą wystąpić nawet w maju - tak się zdarzyło kilka lat temu i wymroziło mi wszystkie zawiązki morelek.

Dzisiaj mocno się ochłodziło, ale słoneczko co jakiś czas wygląda zza chmurek. Dzisiaj mam w planie, jak to malowniczo określiła Mariolka, "nakarmić smoka", czyli spalić w ognisku resztki, których mi się trochę nagromadziło, potem zrobić profilaktyczne opryski mydłem potasowym z Boczosem, no i kontynuować sadzenie kwiatków do skrzynek, Może uda mi się jeszcze troszkę popielić, bo chwaściorki rosną sobie jak chcą i gdzie chcą.

W starym garnku wyrosły aksamitki:

Obrazek

Piwonie lekarskie mają już spore pąki:

Obrazek

Czy ktoś wie jak nazywa się ten uroczy kwiatuszek - sam się rozsiewa; po kwitnieniu zdobią go śliczne "blaszki", które wykorzystuję do suchych bukietów....

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Dalu :!: Soczyście zielono u Ciebie (trawnik) i kolorowo (piękne kobierce wiosennych kwiatów). Ziarnopłon rzeczywiście jak raz zagości, będzie już zawsze i w tym okresie pięknie pokrywa gołą ziemię (zwłaszcza w zadrzewionych miejscach).
Roślina z ostatniej fotki to miesiącznica dwuletnia (lunaria biennis), która również niekontrolowana potrafi rosnąć wszędzie :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś ależ wspaniale wyglądają aksamitki w garnku, piękny widok :shock: :D
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dalu, nie wiedziałam jak wygląda powój gwiezdny, no i zobaczyłam w necie. Jest piękny. Mam tak jak Ty tunbergię, ale z wysianej całej torebki mam tylko trzy roślinki. Pewnie nasiona były kiepskie.
Widzę, że dużo u Ciebie pięknych ciemierników, a nagietki w garnku tak fajnie wygladają, aż mnie korci, aby sobie gdzieś je posiać. Niestety, wycinanie darni w celu tworzenia nowej rabaty przeraża mnie tak bardzo, że pozostaje tylko donica, bo takiego pięknego garnka nie mam.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu fajny pomysł z tym garnkiem , fajnie wygląda ten kwiatek posadzony tam .
U mnie jeszcze nie kwitną drzewa owocowe .

Genia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Dalu, piękny masz ten kwietniowy ogród, wygląda tak bardzo już kwitnąco i zielono :D
x-d-a

Post »

Aniu, ja codziennie spędzam kilka godzin w ogrodzie i nie mogę się napatrzeć na kwitnące kwiaty, zielone, młode listki, kwitnące drzewa owocowe....

Geniu, takich garnków mniejszych i większych mam sporo i prawie wszystkie służą mi za osłonki na doniczki i donice, ale w jednym n.p. kiszę ogórki; wszystkie pochodzą z piwnicy domu, w którym mieszkam i mają ...dużo lat :P
A morelki jeszcze nie kwitną u Ciebie?

Felu, powój gwiezdny mam po raz pierwszy w tym roku i jestem nim zachwycona! Szybko wykiełkował, szybko rośnie i zakwitł mi już w domu! A kwiaty podobno zmieniają barwę zmieniają barwę, teraz są takie pomarańczowo- czerwone.
Tunbergie też mam cztery - tyle wykiełkowało mi z całej paczuszki nasion :(
Ciemierniki w tym roku kwitną mi wyjątkowo ładnie i obficie; tworzą już naprawdę duże kępy i lubię w nich to, że naprawdę długo kwitną :D
Feluś, nie masz miejsca w ogrodzie, to właśnie najróżniejsze donice są wspaniałym sposobem na powiększenie ogrodu i możliwość tworzenia różnych fajnych kompozycji ;:108

Igorku, te piwonie to nie piwonie chińskie, które kwitną w czerwcu, ale tzw. majówki, czyli piwonie lekarskie kwitnące w maju.

Agnieszko, dzięki ;:196

Jacku, dziękuję za nazwę tego ładnego kwiatka. Ja go bardzo lubię i nie przeszkadza mi, że sam się rozsiewa - lubię jak w ogrodzie są miejsca mniej uporządkowane, takie półdzikie, które dają szansę chwastom, ale też owadom, jeżom i innym stworzonkom.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Wow ...Daluś ale pięknie :lol:
uwielbiam wiosnę bo wszystko się budzi do życia...ale lato jest też piękną porą roku :lol:

Dobranoc Kochanie ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu zazdroszczę Ci tych garnków , w moim domu rodzinnym też były takie .
Moreli w ogrodzie nie mam a brzoskwinie jeszcze nie kwitną ale myślę że lada moment zakwitną .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”