Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Witaj podziwiam Cię ,ale z Ciebie pracowita dziewczyna .
W tym roku to Twój ogród będzie najbardziej kolorowy , u mnie wzeszły koleusy które dostałam od Adama-adamian , wsiane mam też goryczki , ale nic na razie nie widać ,oczywiście ja wsiałam do skrzyneczki z lenistwa .

Pozdrawiam i życzę żeby wszystkie ci wzeszły a potem zakwitły pięknie ,będziemy mieli latem co podziwiać .

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Felu, podziwiam Cię za to zacięcie parapetowe. Tego trzeba stale pilnować, żeby nie wyschło. Masz z tym sporo pracy.
Pytałaś, czym się różni krzew od krzewinki :?: Przede wszystkim wielkością. Krzewinki to wrzosy, wrzoście, jagody itp. Zastanawiam się, czy byliny półzdrewniałe też, np. ubiorek, wawrzynek :idea:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu, to nie tyle pracowitość, co osobowość melancholika, a ten, wiadomo, wszystko musi mieć perfekcyjne. Choćby miał te nasiona za pomocą pensety siać.
Właśnie muszę jechać do sklepu, bo trzeba kupić dwa banany dla moich nowych róż. Tak, tak wyczytałam tu na forum, że przed posadzeniem trzeba im wrzucić pod korzenie banany, aby były dobrze odżywione. I proszę się tu nie śmiać, bo o tej metodzie, z całą powagą pisze RoseMarek, a on ma wyjątkowe róże, nawet nie śmiałabym się z nim kolegować tu na forum. Bo niby z czym do gości...

Dla mnie Jacku to sama przyjemność. Wyobraż sobie, że nawet przegotowuję wodę, bo myślę, że jak to takie maluszki to wodę powinny mieć miękką. Poza tym dyfuzor może zarosnąć kamieniem. Zraszam też przy okazji wszystkie doniczkowe, które uwielbiają poranne mgiełki. Generalnie to nasza miłość jest wzajemna i rośliny też niestrudzenie pracują nad swoją pyszną szatą. Okna tarasowe są pełne słońca i trzeba zraszać rośliny również wieczorem, gdy ziemia zbyt szybko wysycha .
Tak właśnie myślałam, że krzewinki to nic innego jak małe krzaczki, ale kiedy ja mówię ?wrzosiec?, to Andzia mówi ?hebe? i bądż tu człowieku mądry. Pocieszam się, że tak jest z każdą nową wiedzą. Na początku powoduje w głowie trochę bałaganu, ale potem, z czasem jakoś wszystko zacczyna się układać w logiczną całość.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Felu, nie zapomnij powiedzieć różom smacznego ;:137 :;230
Kiedyś, kiedyś moja mama podsłuchała że pod palmę trzeba wsadzić jajo i tak też uczyniła...
Palma rosła sobie chyba ze dwa lata i trzeba było ją przesadzić pech chciał że to trafiło na mnie ;:223
Oczywiście nikt nie pamiętał o jaju... Rozlało się cuchnącą brunatną galaretą!!!!!!!! Myślę że można to zaliczyć do przeżyć traumatycznych :evil: A podobno w niektórych krajach takie jajeczka jedzą ;:58
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Felu, a ja wróciłam z miasta i oczywiście bardziej chora i z siatka, zajrzyj do mnie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Felu jak Marek pisało tych bananach to nie masz innego wyjścia tylko kupić banany .
Teraz to i ja chyba będę te banany pod róże kłaść może i ja będę miała takie ładne jak u Marka .

Genia :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Felu, żywopłot z kobei już teraz wygląda imponująco!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

JacekP pisze: Pytałaś, czym się różni krzew od krzewinki :?: Przede wszystkim wielkością. Krzewinki to wrzosy, wrzoście, jagody itp. Zastanawiam się, czy byliny półzdrewniałe też, np. ubiorek, wawrzynek :idea:
Krzewinki (podkrzewy) przeważnie mają zdrewniałą nasadę i dolne części gałązek, w tych częściach znajdują się też pączki śpiące. Ułatwia to regenerację po zimie, a przycinanie powoduje silne zagęszczanie. Ubiorek wiecznie zielony jest krzewinką
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!
Bylin mam dosyć dużo i juz przetestowane. Wybieram rośliny mało klopotliwe
nie wymagające podpór. Będę pokazywać od wiosny z nazwami łacińskimi
/gatunki i odmiany/. Będziesz mogła coś wybrać. W każdej chwili mogę
coś podpowiedzieć.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witam Felu wieczorowo :wit Zawsze używam skórek po bananach do pomidorów,bo one lubia potas.A na różach sie nie znam,na pewno inni Ci podpowiedzą :oops:
Twoje zapędy parapetowe dosłownie podziwiam,a ilość kobei wysianej - wręcz imponująca.
Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, Geniu, wczoraj po południu korzystając z przepysznej pogody posadziłam róże. To pierwsze moje ogrodnicze działania w tym roku, a więc sezon 2010 uważam za otwarty. Pogoda była cudowna. Pracowałam w ogródku w lekkim swetrze i w słońcu było mi nawet zbyt gorąco. Wiatr, choć delikatny, jest jeszcze trochę chłodny i lepiej być ostrożnym. Dziś też jest pięknie, ale poranki są nadal zimne.

Tamaryszku, Grażynko, zrobiłam chyba głupotę, bo zorientowałam się wczoraj, że do siania kobei zastosowałam ziemię z nawozami i teraz się martwię czy nasiona mimo to wzejdą. Nie pozostaje nic tylko czekać.

Ewo, Jacku, trochę trudna taka nauka, gdy nie można zobaczyć żadnego przykładu, ale dobrze to Ewo wyjaśniłaś i wyobrażam sobie, że być może niektóre gatunki moich hebe są dobrym przykładem krzewinki, bo one mają dolną część łodygi zdrewniałą, a górną zieloną. Na zdjęciach zielone hebe, które doskonale zniosło zimę bez zadnego zabezpieczania, ale drugie, to o złotym kolorze ma wiele gałązek martwych, które trzeba poobcinać, ale tak jak piszesz Ewo, one lubią te zabiegi i potem są jeszcze piękniejsze.
Obrazek

Obrazek

Goryczko
cieszę się awansem z tych zdjęć opatrzonych nazwami. Mój przypadek dyletanctwa nie jest taki odosobniony, jest tu więcej podobnych do mnie osób. Wychowani wśród betonów wielkich miast nie mamy zbyt wielu okazji pochylenia się nad stokrotką. Ta nieznajomość rzeczy nawet nie była dla mnie specjalnie dokuczliwa w dniu codziennym. W kwiaciarniach zawsze były takie same kwiaty i te były mi znajome. Ta wiedza może i byłaby wystarczająca, gdyby nie książki. To literatura sprawiała, że drażniła mnie nieznajomość tej dziedziny. Gdy autor sięga po świat roślin, aby przedstawić scenerię, czy jej atmosferę, nie wystarcza nawet najbujniejsza wyobrażnia, jeśli nie wie się jak wygląda tuberoza , ani nie zna się jej zapachu.
Ogródek Feli
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Felu jak Ci zazdroszczę tej pogody!!Dosłownie :oops: Wyobrażam sobie,jak to ciepełko wygląda,bo u mnie -5*C,w tym tygodniu ma nadal być mroźno,wietrznie ( czytaj:lodowato) no i oczywiście śnied,śnieg.Wariatkowo!Czy ta zima wie,jak bardzo mamy jej DOŚĆ!!!!
Milutkiej soboty - ciepłej ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Felu, rośliny pod Twoimi skrzydłami mają szczęście. Bardzo sie o nie troszczysz. One odwdzięczą Ci się pieknym wzrostem i kwitnieniem.
Dzięki Ewie wiemy już dokładnie, czym są krzewinki Hebe też nią jest.
A w sprawie tych bananów, czy nie można ich zjeść a skórki zakopać pod róże :?: :idea:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, na pierwszym zdjęciu widać kawałek donicy, to geranium. Na zimę okryłam je agrowłókniną. Nie wiem czy będzie żył, bo jest cały suchy , ale poczekam, może jeszcze postanowi wypuścić nowe gałązki. Dziś jest piękny dzień, więc po południu znowu popracuję w ogrodzie. Chcę posadzić szczawiki i zawilce japońskie u stóp psianki wspinaczki.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, teraz jest jakieś 10°, ale tutaj robi się najcieplej około trzeciej po południu. Wczoraj do szóstej grzałam się z przyjemnością w słoneczku. Ten śnieg u Ciebie to tylko taka marcowa, chwilowa pomyłka. Jeszcze może tylko tydzień, dwa i poczujecie też tecudowne rozgrzewające promienie.
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”