Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu ! Ależ Ty masz posianych roślinek...! Podziwiam...Tyle pięknych kwiatów będzie...! Będę u siebie siała nasturcje, w maju do gruntu. Może za Twoim przykładem skuszę się na tunbergię...
Jak noga?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pszczółeczko, teraz choćbym chciała już nie mogę skakać. U mnie jeszcze dziś rano był wiatr, ale teraz jest bezwietrznie to i niebawem będzie tak też u Ciebie, bo te fronty idą zazwyczaj od południowego zachodu. Na jutro jakieś chmury zapowiadają w internetowej pogodzie, ale ja w to nie wierzę. :D

Tamaryszku, w zeszłym roku skoncentrowałam się na krzaczkach i nie miałam wcale roślin jednorocznych. Za to w tym roku poświęcam więcej uwagi właśnie kwiatkom jednorocznym i trochę mam też cebulek do posadzenia. Będzie bardziej kolorowo i ogromnie mnie to cieszy ;:138 . Na tunbergię mówią ?czarnooka Zuzanna? , bardzo podoba mi się ta nazwa i pasuje do tego kwiatka.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj kwitly takie kwiatki:

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne kwiaty i od razu widać inny klimat. U nas takie widoki gdzieś za miesiąc.
Felu, nornic to też mam bez liku. Ale w obliczu stojącej wody ten problem schodzi na drugi plan.
Ja je "częstuję" kuwetą mojej kotki. Nie wiem czy pomaga ale tak mi doradzono więc stosuję,
bo surowca mi nie brakuje :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

O, żarnowiec, dobrze widzę? Piękny...widać róznicę klimatu.

Felu, mam nadzieję, że nie nadwyrężasz nogi? Teraz masz czas na rehabilitację, abyś miała z kończyn pociechę wtedy, gdy będą naprawdę potrzebne ;:196
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

oj Felu, Felu lubimy się poznęcać nad zimniejszą resztą świata :roll: A my biedni żeby sobie odreagować musimy chodzić na zakupy. Dzisiaj pół dnia łaziłam po marketach ogrodniczych, stówka prawie pękła, kupiłam oczywiście to czego wcale nie szukałam ;:14 :malutka dalia różowa z czarnym oczkiem, nasturcja pnąca mieszana - będzie na kapary, kosmos pełny mieszanka różowa, len wielkokwiatowy, nagietki, jaskry, groszek czerwony i takie fiku miku jak rzodkiewka czerwona w środku z białą skórką :lol:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Felu ale posiałaś tych różności :) u mnie leży sterta nasionek ale jakoś nie mogę się zabrać... może jutro ... mam nadzieje, że z ta nóżką szybko dojdziesz do zdrowie i że to nic poważnego... Ech i Ciebie przyszło ciepełko i pąki, kwiaty, a u nas znów śnieg :cry: coś strasznego :cry: ta zima jest wyjątkowo przygnębiająca...
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!
Piękne zwiastuny wiosny, zwłaszcza to żółte cudeńko. ;:3
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu kusicielko... bretoński klimat to chyba jednak to co by mi odpowiadało w 99% ;:138
Twoja wiosna od razu poprawia humor dając nadzieje, na to że i u nas niebawem zawita.
Jak Twoja noga? dochodzisz już do sprawności? Bo wiesz... ogród czeka ;:224

JacekP pisze:Piękne kwiaty i od razu widać inny klimat. U nas takie widoki gdzieś za miesiąc.
Felu, nornic to też mam bez liku. Ale w obliczu stojącej wody ten problem schodzi na drugi plan.
Ja je "częstuję" kuwetą mojej kotki. Nie wiem czy pomaga ale tak mi doradzono więc stosuję,
bo surowca mi nie brakuje :D
Jacku czy wystarczy rozsypywać zawartość kuwety tam gdzie mieszkają nornice? Bo u mnie też nie brakuje tego surowca, a skoro ma pomóc przeciwko tym paskudom to chętnie sprawdzę efekty.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, oglądałam wczoraj zdjęcia z końca lutego zeszłego roku i jest na nich bardziej kolorowo , bo chociażby grewilla czerwienła się od kwiatów. Chociaż teraz jest ich na niej dużo, to jeszcze tego nie widać, bo wszystkie są w pąkach. Nie mam zupełnie kawiatów typowo wiosennych. W zeszłym roku skupiłam się na roślinach wieloletnich, głównie na krzaczkach i gdy w tym roku postanowiłam ożywić ogród wiosną krokusami okazało się, że ich cebule kupuje się i sadzi jesienią, a nie tak jak myślałam wiosną. Jacku, kiedy widzę jakiego spustoszenia dokonują nornice, to szczerze Wam współczuję, ten sam problem ma Andzia i Tamaryszek i też nie znają, jak dotąd, skutecznej metody. Może zapytam mego sąsiada ? ogrodnika? Może on będzie wiedział co należy zrobić?

Stokrotko, to żarnowiec? Czy to jest to samo co jaśminowiec barwierski? Bo ja znam tę roślinę właśnie pod tą nazwą. Stokrotnie dziękuję za troskę. Właśnie wczoraj M kombinował, gdzie znależć jakiegoś pana ?złotą rączkę?, który przekopałby ziemię na rabatę pod parkanem. Sam M nie lubi pracy w ogrodzie, a zwłaszcza kopania w ziemi. Może kogoś takiego znajdziemy, bo szczerze mówiąc to trochę za ciężka to praca, chociaż sukcesywnie, powolutku mogłabym to zrobić. :D

Iza, pół dnia w sklepach ogrodniczych to bardzo niebezpieczne. Trzeba bysilnym, aby oprzeć się licznym pokusom. Za to kwiatków będziesz miała co niemiara i w końcu otworzysz swój wątek. Fiku miku bardzo mi się podoba i z tego tematu mam tylko truskawki o czerwonych kwiatkach. Też ładne, ale mało smaczne. Twoje rzodkiewki może będą lepsze.

Alu, ten śnieg to tylko na chwilę. W końcu to marzec, on lubi trochę namieszać, ale już nie ma tej siły przebicia, bo to taki mało zdecydowany miesiąc. Coś tam kombinuje, ale sam nie wie co, bo istnieć między kwietniem a lutym, to jak między młotem a kowadłem. Żeby nie patrzeć na te jego nieprzemyślane działania lepiej siać nasionka. Mnie się to bardzo podoba i nowy oddział przedszkola zostanie otworzony już dzisiaj w pokoju dla gości. :heja
Igor, zaraz stopnieje, to tyle co pryszcz, nie ma się co tą marcową głupotą przejmować. Czy Ty masz teraz wakacje?

Goryczko, to bardzo wdzięczny krzaczek, bardzo szybko rośnie i pięknie kwitnie wiosną. Mam teraz trzy i największy (1m wys.) jeszcze nie zakwitł, ale niebawem...

Andziu, zwichnięta noga z każdym dniem coraz lepiej, druga jakoś działa. Generalnie jednak ja i moje nogi oszczędzamy się trochę i działamy w sposób przemyślanie ? rozsądny. Przeczytaj ostatni post Jacka.

A teraz idę Was odwiedzać.
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!
Ja nie sieję roślin jednorocznych. Wystrój mojej dziłki oparłam na bylinach, krzewach, krzewinkach oraz
roślinach cebulowych. Jest z tym mniej pracy. Rośliny mam posadzone dosyć gęsto więc po wiosennym
uporządkowaniu potem są już zabiegi kosmetyczne. Pracy mam dużo na skalniaku. Co roku kupuję dużo
roślin.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Felu, bardzo mi się spodobało to zdanie, cytuję:
"...W końcu to marzec, on lubi trochę namieszać, ale już nie ma tej siły przebicia, bo to taki mało zdecydowany miesiąc. Coś tam kombinuje, ale sam nie wie co, bo istnieć między kwietniem a lutym, to jak między młotem a kowadłem" ;:138

Andziu, ja wsypuję kocią kuwetę w nornicowe dziury i przysypuję otwór ziemią. To je odstrasza i przestają korzystać z tej dziury. Co nie przaszkadza im wykopać następną :;230 To je nie zabija ale uprzykrza życie. Podobnie z sierścią lub włosami. Też wciskam w dziury jak mam taki surowiec.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP pisze:...Podobnie z sierścią lub włosami. Też wciskam w dziury jak mam taki surowiec.
Czyżbyś nie miał już surowca?...na głowie...? :;230
Ogródek Feli
x-d-a

Post »

Witaj Felu, u mnie coś w tym roku -odpukać!- ani śladu kretów i nornic, choć w ubiegłych latach też dawały mi się we znaki.
Może to dobry znak, że ten rok upłynie pod znakiem miłych niespodzianek?
Tym bardziej, że pogoda dzisiaj też piękna, wbrew zapowiedziom, jest chłodno, ale ładnie świeci słoneczko i chyba po obiadku wyskoczę na ogródek coś podziałać...
Miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, u mnie podobnie, słoneczko i raczej chłodno. Idę też zobaczyć co w ogrodzie piszczy. :D
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”