Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Kochani, czytam w Waszych wątkach o stratach i okaleczeniach jakie dokonała zima na Waszych roślinach. Chcę Wam powiedzieć, że i moich roślin ta wiedżma nie oszczędziła. Najbardziej mi przykro z utraty echium, bo to była dla mnie najpiękniejsza i najukochańsza roślina, zwłaszcza, że jej pokrój był niezwykle rzadki. Zimę spędzał w garażu. Druga bolesna strata to geranium z Madery , ta zima byla zbyt surowa i długa dla niego i choć osłonięty agrowłókniną, tez nie przeżył.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwłaszcza echium nie mogę odżałować.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Felu, geranium nie wyrzucaj, jest szansa ,że odbije, wystaw na słoneczko i podlewaj.Jak w ciągu miesiąca się nie ruszy to pewnie na straty.
x-d-a

Post »

Felu, tak jakoś mi się skojarzyło jak napisałaś, że padło Twoje geranium Z MADERY, że na Maderze, nazywanej wyspą-ogrodem, po ostatnich nawałnicach tyle pięknych roślin uległo zniszczeniu...Pewnie słyszałaś o tym kataklizmie na tej pięknej wyspie :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobaczyłem to Twoje geranium. Jest piękne i miejmy nadzieję, że do odratowania. Teraz sobie uświadomiłem, że one rosną również w cieplejszych strefach. Przecież mam geranium doniczkowe ;:223
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój bodziszek , jak widać na zdjęciu, miał piękną konstrukcję. Liście na długich łodygach, wyrastały ze środka i potem powoli opadając tworzyły piękny parasol. Kiedy łodyga opadła całkowicie w dół, usychał i odpadał liść i te liczne łodygi tworzły pięknie archtektoniczną konstrukcję wspierającą całą roślinę. W drugim roku nad parasolem liści pojawia się ogromna ilość drobniutkich kwiatków na długich łodyżkach tworząc kopułę z kwiatów. Coż z tego , że śpiewam tu hymn pochalny dla tej pięknej rośliny...

A może Igo, Jacku, macie rację, może jeszcze znajdzie siły, mpoże odbije. Z tą samą wiarą zaczęłam podlewać echium również.

Dalu, widziałam te przerażające katastrofy na Maderze i w Kalabrii. Masz rację nasze żale w obliczu tych tragedii są śmieszne. Mimo to Jacek dalej będzie odgarniał śnieg gołymi rękami, bo my kochamy nasze roślinki i z ogromną empatią dzielimy tragedie ich mikrokosmosu.

Igor, na szczęście mamy nasze domowe kwiaty i one cieszą cały rok. Jednak w ciepłych porach roku, są one bardziej narażone na ataki różnych insektów. Często sobie zadaję pytanie. Co łatwiej uprawiać? Rośliny domowe, czy ogrodowe? A jak Ty myślisz?
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

fela pisze: Troszkę wiosny wczoraj sfociłam . Było 13° w cieniu, ale nieprzyjemnie, bo wiał silny wiatr.
Witaj Felu :lol: Ilekroć myślę o Normandii (a nie byłam tam jeszcze, zwykle nie po drodze) to zawsze zastanawiam się jak bardzo uciążliwe mogą być wiatry? Osobiście, nie cierpię! Już wszystko zniosę, deszcz, śnieg, nawet wyładowania atmosferyczne,
w momencie jak zaczyna silnie wiać...wpadam w panikę! Widziałam na zdjęciach taki żywiołowy gniew Atlantyku w Portugalii.
Zapewne jest to emocjonujące przeżycie i istnieje sporo amatorów takich wrażeń...ale to zdecydowanie nie dla mnie!
Jak często silnie wieje u Ciebie?
Szkoda geranium...ale skorzystaj z rad, przetrzymaj je jeszcze. Ja podobnie zrobiłam z cebulą (niestety jeszcze nie wiem, cebulą: czego, przywiezioną z Italii) przymrozek zniszczył jej cały pióropusz liści i już miałam ją wyrzucić...ale, zapomniałam. Przestała w doniczce od marca do listopada i wyobraź sobie...u progu zimy wypuściła nowe liście!
Spróbuj wyjąć je z doniczki i obejrzyj uważnie bryłę korzeniową. Zostaw i poczekaj, nie zapomnij tylko podlewać :lol: :lol:
Jak tam po lekturze Bodil Malmsten? Nie próbowałaś jej zlokalizować, poprosić o autograf? Porozmawiać?
Dobrze Ci...prawie masz już wiosnę :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Witaj Felu :wit
Przykro mi z powodu strat w roślinkach :( Może jeszcze odżyją :roll: Ja chyba ukatrupiłam passiflore :cry: Wszystko przez tą wyjątkowo długą zimę :evil:
Bardzo cieplutko u Ciebie :shock: U mnie dziś tylko jest w miarę ciepło i słonecznie,ostatnie dni były zimne i deszczowe :(

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Vito. Nie rozumiem dlaczego mówisz o Normandii. Mieszkam w południu Bretanii, a to zasadnicza różnica, bo tutaj z pewnością wieje mniej i klimat jest dużo łagodniejszy. Mieszkam tu trochę ponad rok i magę powiedzieć, że podobnie silne wiatry pojawiają się raczej wczesną wiosną, tak jak teraz. Trudno mi powiedzieć jak często one występują. Dość na tym, że od zeszłej zimy to pierwsze wichury o sile 110 km/h. Ma powiać jeszcze w niedzielę , a potem pogoda ma się ustabilizować. Dzisiejszej nocy wiało, ale w dzień było zupełnie nieżle i posadziłam w ogrodzie dwa nowe jaśminowce barwierskie. Nie jest tak zle Vito . :wink:
Bodziszek i echium to kwiaty gorących klimatów i trudno się dziwić, bo choć to strefa dziewiąta, to zima ta była i tu wyjątkowo długa. Normalnie trwa tylko kilka dni.
Na temat książki na PW

Aniu jeszcze chłodno, od poniedziałku ma być bardziej słonecznie, to i cieplej będzie.
Ogródek Feli
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Upss! Oczywiście że Bretanię!!! miałam na myśli, nie Normandię :oops: :oops: :oops:
Wybacz pomyłkę. Skoro, jak piszesz: nie jest źle, to należałoby to sprawdzić :lol: Chyba się pokuszę ;:108
P.W. odebrałam, zaraz odpowiem :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Droga Felu, u mnie już zaczęły wychylać się z ziemi pierwsze kwiatki. ;:167 ;:167 ;:167 ;:3
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Felu :)
Widzę,że tak jak ja robisz bilans strat!! Trudno chyba trzeba odnowić kolekcję :)
Ty masz o wiele mniejsze straty - chociaż ,że tak powiem bardziej osobiste,,,,pamiątkowe!!
Cóż- głowa do góry-coś wymyślimy!!!
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Smutno gdy padają nam roślinki. W ciągu kilku lat i mnie się to przytrafiło ale w tym roku jeszcze nie wiem jak jest bo za dużo śniegu. Pewnie też coś umarło. No zobaczymy. Jakby co to posadzę nowe rosliny
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj, pierwszy raz jestem u ciebie i spodobało mi się , więc będę zaglądać, jeżeli pozwolisz. U mnie tylko coś kiełkuje z ziemi, a tak nie widać jeszcze żadnych oznak życia. Pozdrawiam.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Felu ;:196
Rzadko ostatnio zaglądam na forum, bo zima na tyle dała mi się we znaki, że najzwyczajniej w świecie mi się nie chce... Czy pisać o ciągle zalegającej grubej warstwie śniegu??? Niby znika, ale jest go ciągle tak dużo, że pewnie miejscami będzie zalegał do Wielkanocy... Wiosna nieuchronnie się zbliża, czemu świadectwo dają ptasie trele. Rośliny jednak ciągle śpią przykryte sporą warstwą śniegu...
Na szczęście za kilka dni wyjeżdżam naładować akumulatory i mam nadzieję wrócić w lepszym nastroju :)
Oby do wiosny!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, śniegowego tematu już wszyscy mają dosyć. Masz rację, ten temat powinien być już zabroniony. Życzę wspaniałego pobytu na Dominikanie i mimo deszczowej pory, dużo słońca.
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”