Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Dzień dobry Felu ;:3 z pochmurno-śnieżnej jeszcze Małopolski...
Czytając Twój opis Bretończyków, dochodzę do wniosku że chyba musiałam mieć bretoński przodków :;230 bo nie miałabym nic przeciwko napisaniu sobie na plecach chociażby "Jestem Polką i jestem z tego dumna". Zresztą niektórzy moi znajomi mój niepoprawny optymizm traktuję jako wadę, nie wiedzieć czemu...Ale niestety nasz naród ma takie paskudne malkontenckie skrzywienie. Mam nadzieje, że nasze wnuki zmienią już podejście do życia i świata.

Grażynko - Twój rozmaryn jest przepiękny! Mój miał tylko ze 2 czy 3 kwiatuszki. Mam jednak nadzieje, że uda mi się go uratować, a jeśli nie... to zawsze można pójść do Biedronki np. po następny :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dzien dobry Andziu. Jest teraz u mnie tylko dwa stopnie ciepla. Zaczyna mnie zloscic ta cholerna zima. Zaczynam strasznie na nią utyskiwać. Powinnam unikać tematu pogody, inaczej wpadnę w depresję. Dobrze , że Ty masz tak mocno optymistyczne nastawienie i żadna wiedżma - zima tego nie jest w stanie zmienić.

A Grażynki rozmaryn ma rzeczywiscie piękne kwiaty.

Wspomnienie lipca.
Obrazek

Wspomninie maja.
Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu to dziwne ale u mnie było dziś cieplej niż u Ciebie :shock:
Zdjęcia piękne :roll: Najbardziej podoba mi się "wspomnienie maja" ;:108

Czy robiłaś już jakieś zakupy ogrodowe? :lol:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, najwyższa dziś temperatura to 4° i do końca tygodnia będzie podobnie, a mogą nawet pojawić się minusowe temperatury o poranku. Zobaczymy.
Czasami coś tam kupuję jakieś nasionka, czy cebulki. Niektóre już kiełkują w domu. Wielu roślin nie znam i kupuję trochę po omacku. Poza tym jest jeszcze za wcześnie na sianie i sadzenie to i z kupowaniem nie ma co się śpieszyć.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Feluś + 4 no to u mnie też tyle było rano :roll: Po południu było słoneczko i +6...Ale to i tak zimno :(
Na moich cebulowych,które kupiłam jest napisane żeby sadzić od stycznia do maja :roll: Więc chyba nie za wcześnie ? :roll:
Ja w tym tygodniu jak tylko pogoda pozwoli będę już działać w ogródku ;:108 :heja
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu , sama ogrzewam się w ten sposób. U Ciebie też dziś gorąco na fotkach. Teraz powinniśmy tylko takie słoneczne widoki pokazywać. Ajeśli podobają Ci się domki to w Locronan też są ładne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu sadziłam kanny i kiedy zobaczył to mój sąsiad, który jest z zawodu ogrodnikiem, powiedział, że to za wcześnie i dziś kupiłam też kłącza, które sadzi się w marcu (agapanthe). A jakie ty kupiłaś?
Ogródek Feli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Ja kupiłam na razie takie cebulowe:

Obrazek

"Agaphanthe" to znaczy agaphantus kupiłaś?Niebieski czy biały?Też zamierzam go kupić ;:108
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Piękne zdjęcia wkleiłaś!Wczułam się w nastrój tam panujący.Agapant - kwiat miłości,im starszy tym piękniej kwitnie.No i zakupy kolorowe.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, zapomnialam jak wyglądają frezje, choć są to moje ukochane kwiaty. W moim sklepie nie widziałam ich cebulek, tez chętnie bym je kupiła. Czytałam właśnie, że acidanterę trzeba sadzić od połowy kwietnia, więc nie śpiesz się zbytnio Aniu. Frezje i irysy też sadzi się w kwietniu. Na Twoich etykietach napisane jest ?od stycznia? :shock: ? Nie wydaje Ci się to dziwne? Dziś o 7-mej rano było u mnie -2°. Trochę za wcześnie i za zimno na sadzenie cebulek. Plus cztery stopnie to raczej temperatura w ciagu dnia, ale sprawdż Aniu temperaturę nad ranem, jestem przekonana, że jest kilka stopni niższa.

Grażynko, najbardziej cieszy fakt, że całe miasteczko jest w tym stylu i nie ma w nim żadnych współczesnych domów. :shock:
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goryczko, nie mam takich pięknych kwiatów jak Ty, ani takiej ich różnorodności , ale Bretania rekompensuje mi to pięknymi pejzażami wybrzeża, malowniczymi wioskami, czy miasteczkami o wyjątkowym uroku. Krajobrazy są tu niezwykle bogate. Urwiste klify, miękkie, piaszczyste plaże, łagodne wzniesienia i opadające doliny, lasy i kolorowe pola uprawne, ale takich cudnych sasanek jak Twoje tu nie ma :D .
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu ja swoje kanny też zacznę sadzić do donic na początku marca a do ogrodu wsadzę po ostatnich przymrozkach w maju .

Nazbierało mi się odmian i nawet nie wiem gdzie je wszystkie posadzę pewnie część pójdzie za działkę , ale tam też musi być ładnie .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Felu niesłychanie ładnie opisałaś swoje odczucia co do Bretończyków i ich dumy, że są nimi. :!:
Widzę, że wrastasz w ich środowisko na dobre i potrafisz dostrzec takie szczególy jak chociażby a pozór zwykłe symbole.
Twój wątek nie dość, że ukazuje piękno tamtych stron ale rónież jest bardzo pouczający ot weźmy chociażby flagę Bretanii...no popatrz każdy goni za kolorem a tu czarny dominuje, natomiast u nas biały ale mam nadzieję, że wkrótce biały przestanie dominować na korzyść kolorów tęczy czyli wiosennych. ;:65 ...no i sama widzisz....wszystko sprowadza się do wiosny, za którą i my Polacy i Bretończyce bardzo tęsknimy. :D
Słonko zasyłam ;:3 :heja
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Dzień dobry Felu, wesoła Bretoneczko ;:138 Piekny awaterek... :P
A'propos awatarka... Byłam na filmie "Avatar"...jestem zachwycona. Mój mąż stwierdził, że jeśli tak wygląda niebo, to nie strach umierać.

Ja własnie dzisiaj będe przenosiła canny do ciepłego pomieszczenia i zaczynam je podlewac. Przechowywałam je na strychu w skrzynkach z ziemią. Za kilka dni okaże sie ja przezimowały. Trzymaj kciuki ;:224

Kiedy patrzę na zdjęcia miasteczek w Bretanii, to jakos tak mnie "ściska w dołku", naprawde chciałabym mieszkać w takim otoczeniu.
W poprzednim wcieleniu chyba tam mieszkałam i teraz dlatego tak tęsknię... ;:199
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, Tobie to się przelewa, a raczej wylewa z ogródka. He, he Genia sadzi już za płotem. Przydałaby mi się taka sąsiadeczka. Nawet płot bym usunęła.

Halżbiytko, czarny kolor raczej podstawowym kolorem w strojach bretońskich. Obecnie stroje te są bardziej kolorowe, ale w muzeum w Quimper można zobaczyć stare stoje i widać, że czarny był dominującym kolorem, zwłaszcza wśród biednych klas społecznych. Bogaci natomiast, zdobili czarne sukno przepięknymi chaftami i stroje te nie tylko były piękne, ale też niesłychanie eleganckie. Dziś wielu Bretończyków nadal zamawia stroje u krawcowych i hafciarek doskonale znających wszystkie sekrety bretońskiego stroju. Zakładają te stroje przy okazji licznych tu festiwali, festynów, odpustów. Na zdjęciach widać jak bardzo są dumni i z jaką przyjemnością pozują do zdjęć.

Andziu, ja nie byłam na tym filmie, ale w naszym kinie jeszcze go nie grali.
To może i ja zacznę podlewać kanny. One już są nawet w donicach, ale czekają w garażu. Mogłabym też zabrać je do domu...Nie wiem sama...Może Genia podpowie...A tymczasem Ty Andziu wyglądaj listonosza.

Góraleczko, wyjaśnij mi pewną zagadkę. Dlaczego na góralskim kapeluszu są muszelki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”