W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

Alinko ;:167 ślicznie dziękuję za odwiedzinki ;:196

Dla Ciebie i wszystkich odwiedzających mój ogród ... moja ukochana ostatnio piosenka ;:3

The Carpenters - Top Of The World

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Halinko twoje hosty są dorodne moje to młody nabytek mam nadzieje ze w tym roku troche
podrosną i będzie na co popatrzeć bo w zeszłym roku nie było za bardzo co oglądać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ale piekne te bugenwille .. miałam kupić sobie ale bałam się że u nas nie przetrzyma ale widać że ładnie rosną tylko ciekawe gdzie oni je przetrzymują w zimą
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maniusika pisze:ale piekne te bugenwille .. miałam kupić sobie ale bałam się że u nas nie przetrzyma ale widać że ładnie rosną tylko ciekawe gdzie oni je przetrzymują w zimą
Ja ma 2 - czerwona i niby biała- ale naprawdę jest taka jasno różowiutka!! :)
Kwitły pięknie całe lato-zimują jednak w domku!!!
Nie znoszą naszych zim....No ale moja taka jak na zdjęciu.....będzie za kilka lat!!! ;:138 ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek

Obrazek

Moje jeszcze malutkie-ubiegłoroczne...ale ja je odhoduje!!!!!! ;:136 ;:136 ;:136
isek
50p
50p
Od: 1 kwie 2009, o 11:30

Post »

Halina Kwak pisze:Irenko ;:167 baaardzo dziękuję za różowe kwiatuszki ;:196

Majeczko ;:167 pięknie dziękuję za różowy kwiatuszek ;:180 Fotka - SUPER !!!

Stokrotko ;:167 kochana jesteś ;:196 dziękuję ślicznie ;:180 ;:180 ;:180

Gdyby Ci się przypomniała nazwa tych kwiatuszków, to napisz, może uda mi się kupić nasionka, albo gotowe rozsady, a jeżeli nie, to poproszę Cię o zebranie nasionek :D
Od czterech lat kupuję roślinki bylinowe i cebulowe, a w tamtym roku, to było istne szaleństwo. Sama już nie wiem co mam, ale takich kwiatuszków sobie nie przypominam :oops:

Izo ;:167 serdecznie witam w moich skromnych progach :wit
Tym bardziej mi miło, że to Twoja pierwsza wizyta, nooo i jesteś z okolic bliskich memu sercu ;:138

Z liliami, to ja niestety mam przykre wspomnienia. Chyba z cztery lata temu, nakupiłam baaardzo dużo lilii, to miał być piękny zakątek liliowy. Lilie posadziłam wiosną i latem cieszyły moje oczy - zakochałam się w nich iii nie mogłam doczekać się następnego roku, licząc na to, że cebulki się rozrosną i będzie jeszcze bardziej cudowny widok. Niestety, ani jedna cebulka nie wystawiła noska :cry:
Jak się potem okazało, nie było śladu po cebulkach - prawdopodobnie zjadły je nornice, bo to ich przysmak :?
W tamtym roku posadziłam cebulki w specjalnie zakupionych koszyczkach iii posadziłam tylko kilka lilii, jakoś przeszedł mi zapał sadzenia cudnych lilii.
Tak więc, skorzystaj z mojego przykrego doświadczenia i najpierw upewni się, czy w ogrodzie są nornice, nooo i może lepiej posadź cebulki lilii w koszyczkach.

Obrazek
Witam. Hm, tylko skąd mam wiedzieć czy mam te cholery nornice czy też nie? Mąż twierdzi że nie, ale nie do końca mu wierzę : Dziękuję za porady, na wszelki wypadek skorzystam z koszyczków.Pozdrawiam-Iza.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko!
Piękne te bungewille. Nie wiedziałam, że rosną aż tak duże. Przyszłam
oglądać rośliny a wysłuchałam piosenki.
Mołego wieczoru
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Halinko! Dzięki za miłe słowa o moich wnusiach. A jeśli chodzi o to co napisałaś drobnym drukiem, to się zgadza ;:108
I powiem Ci jeszcze że u drugich dziadków jest tak samo, dobrze że chociaż dywany mamy inne, bo bym nie mogła odróżnić czy zdjęcie zrobione u mnie czy u nich :;230
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, serdecznie witam w moim wątku :wit

Danusiu ;:167 hosty się bardzo szybko rozrastają, tak więc w tym roku będziesz już miała ładne duże kępy :lol:
Moja jedna hosta, to ma chyba z sześć lat i już tak się rozpanoszyła, że trudno będzie się jej pozbyć.
W tamtym roku miałam ją wykopać, ale to okazało się już niemożliwe, tak więc - została :lol:
Wstyd się przyznać, ale ja za nimi nie przepadam :oops:

Judytko ;:167 dziękuję za odwiedzinki :heja

Janeczko ;:167 miło mi, że do mnie zaglądnęłaś ;:196

Alinko ;:167 ... :wit

Izo - isek ;:167 na wszelki wypadek lepiej lilie posadzić w koszyczkach ;:196

Krysiu - goryczka143 ;:167 dziękuję ślicznie i wzajemnie :heja

Marysiu ;:167 bardzo się cieszę, że mamy w mieszkaniach ... tak samo, mamy taki sam gust !!!
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Dobry wieczór HALINKO
Dziś niedziela ,więc mogłam sobie pozwolić na dłuższy spacerek po naszych forumowych ogrodach .W Twoim zatrzymałam się na dłuższą chwilę a to za sprawą ślicznego ognika i oczywiście piwonii-nie mogę od nich oderwać oczu ,u mnie też rosną ale tak wspaniale fotografować je to potrafisz tylko Ty.
Twoje zdjęcia są tak sugestywne ,że patrząc na nie dosłownie poczułam piękny zapach piwonii.
Wrócę jeszcze do ognika -jest taki zdrowiutki czy trzeba mu jakoś pomagać ,bo mojemu jesienią przyplątało się jakieś choróbsko i boję się ,że w tym roku sytuacja może się powtórzyć a wtedy...żegnajcie piękne koraliki.

Miłej nocki życzę.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku ;:167 pięknie dziękuje za wizytę w moim ogrodzie i miłe słowa :wit

Danusiu ;:167 baaardzo dziękuję za tyle miłych słów ;:180 ;:180 ;:180
Ognikami specjalnie się nie przejmuję, w pierwszych latach okrywałam tylko na zimę gałązkami iglaków.
Moje ogniki rosną w słonecznym i osłoniętym miejscu, takie warunki lubią i wtedy zdrowo rosną.

Jacku ;:167 ślicznie dziękuję, że do mnie zawitałeś :wit
Nie przepadasz za bratkami, hmmm ... powiem szczerze, że ja jeszcze do niedawna, też za nimi nie przepadałam :oops:
Chyba z trzy lata temu, wybrałam się z koleżanką do sklepu ogrodniczego iii ona nakupiła masę bratków, twierdząc, że pięknie się prezentują w ogrodzie i długo kwitną.
Jakoś nie mogłam ich nie kupić, chociażby dlatego, żeby się o tym przekonać :?
Bratki zawsze mi się kojarzyły z cmentarzem i smutkiem, jakoś mi się nie podobały :oops:
Kupiłam w pięciu różnych kolorach, posadziłam w kącie ogrodu i przechodząc cały czas je obserwowałam iii coraz bardziej się do nich przekonywałam :D
A w następnym roku, jak kępki bratków się pięknie rozrosły i rozsiały, już się w nich zakochałam iii teraz nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez bratków.
Co roku dokupuję jakiś nowy kolorek :D

Życzę miłej nocki i kolorowych snów ;:19
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:167 Kochani, witam serdecznie :wit

Luty pod kątem ogrodniczym ;:194

W lutym dni stają się coraz dłuższe i przyroda zaczyna przygotowywać się powoli do wiosny.

Jeśli występują opady śniegu to należy go podgarniać pod drzewa i krzewy, a przy opadach intensywnych należy strząsać śnieg z gałęzi w celu zabezpieczenia przed złamaniem.

Luty bywa czasem bardzo mroźny - taka pogodę najlepiej okryć rośliny włókniną czy tekturą.

Jeżeli pogoda pozwala to rozpoczynamy nawożenie gleby.

Pod koniec lutego przeprowadza się cięcia pielęgnacyjne drzew i krzewów - wyciąć należy gałęzie uschnięte, połamane i dotknięte chorobą. Można wysiać do pojemników nasiona roślin jednorocznych o przedłużonym okresie wegetacji takich jak: szałwia, lobelia, żeniszek, petunia.

Od końca lutego przyroda zaczyna się budzić i można już zacząć nawozić np. kompostem drzewa i krzewy a na trawniku rozsypać wapno - nawet wtedy gdy nie stopniał jeszcze śnieg. Po takim zabiegu trawa zacznie pięknie rosnąć.

Pod koniec lutego zaczyna się wysiewać pod szkłem lub folią warzywa takie jak: marchew, por czy rzodkiew.

Informacje wyczytane i ściągnięte z @

Obrazek

Miłego dnia życzę ;:3
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Halina Kwak pisze:;:167 Kochani, witam serdecznie :wit

Luty pod kątem ogrodniczym ;:194

W lutym dni stają się coraz dłuższe i przyroda zaczyna przygotowywać się powoli do wiosny.

Jeśli występują opady śniegu to należy go podgarniać pod drzewa i krzewy, a przy opadach intensywnych należy strząsać śnieg z gałęzi w celu zabezpieczenia przed złamaniem.

Luty bywa czasem bardzo mroźny - taka pogodę najlepiej okryć rośliny włókniną czy tekturą.

Jeżeli pogoda pozwala to rozpoczynamy nawożenie gleby.

Pod koniec lutego przeprowadza się cięcia pielęgnacyjne drzew i krzewów - wyciąć należy gałęzie uschnięte, połamane i dotknięte chorobą. Można wysiać do pojemników nasiona roślin jednorocznych o przedłużonym okresie wegetacji takich jak: szałwia, lobelia, żeniszek, petunia.

Od końca lutego przyroda zaczyna się budzić i można już zacząć nawozić np. kompostem drzewa i krzewy a na trawniku rozsypać wapno - nawet wtedy gdy nie stopniał jeszcze śnieg. Po takim zabiegu trawa zacznie pięknie rosnąć.

Pod koniec lutego zaczyna się wysiewać pod szkłem lub folią warzywa takie jak: marchew, por czy rzodkiew.

Informacje wyczytane i ściągnięte z @

Obrazek

Miłego dnia życzę ;:3
Oj Halinko- dzięki ;:196
Jesteś cudowną skarbnicą wiedzy ;:3
Powiedz mi proszę- jakie wapno należy rozsypać? Takie zwykłe ,budowlane z worka???
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

HALINKO chciałem SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ! za pomoc w stworzeniu własnego wątku ;:138
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Erik pisze:HALINKO chciałem SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ! za pomoc w stworzeniu własnego wątku ;:138
No to daj linka- chętnie pospaceruję u Ciebie :)
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”