Kto nie ryzykuje, ten traci.
Działka na Żuławach
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Żuławach
Sabinko, dodasz do gliniastej ziemi torfu, kompostu i będzie rósł, że ho, ho.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Będę próbować bo mi się marzy mnóstwo lilaków - po prostu żyć bez nich nie mogę. Trzymaj kciuki Stasiu żeby się powiodło.
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
- stasia109

Już
zaczynam trzymać kciuki. Ja tez kocham bez i konwalie. To są moje najukochańsze kwiaty wiosny. 
Adresy do moich wątków
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Sabinko, czy Ty na pewno masz gliniastą glebę? Bo na Żuławach to trochę dziwne? Tam występują głównie mady i torfy.
Gleby żuławskie są bardzo żyzne ale i trudne w uprawie. Nie ma nic za darmo. Napisz mi gdzie znajduje się Twoja działka - na PW.
Znajdziemy mapy glebowe i na pewno coś będzie można Ci doradzić.
Gleby żuławskie są bardzo żyzne ale i trudne w uprawie. Nie ma nic za darmo. Napisz mi gdzie znajduje się Twoja działka - na PW.
Znajdziemy mapy glebowe i na pewno coś będzie można Ci doradzić.
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Kaszubki.Muszę zabrać głos,to bardzo ważne.Na dowód tego co powiem niech będzie potwierdzenie Marysi/amby19/.Na glinie z dodatkiem cudów bez/lilak/niestety nie rośnie.Po 6 latach przesadzania ,chuchania i solidnej opieki oddałam Dobrej Kobiecie,która go przyjęła do reanimacji.Przez 6 lat jak miał ok 50 cm tak do zeszłego roku miał.Kwitł owszem zawsze jednym kwiatkiem i tyle.Nigdy nie przemarzł.Zobaczymy co będzie w tym roku,poszedł na piach,to jest eksperyment chrztowski.Marysiu możesz zabrać głos,proszę.
-
Grazia

Jeszcze moge dodać ,że na glinie nie rosną na pewno /6 lat pielegnacji/konwalie,które podobno na betonie wyrosną,mięta,szałwia,serduszka,zawilec,parzydło leśne,bodziszki różne,pełniki,miodunki,irysy bardzo kiepsko,jagoda amerykańska -słabo,zioła wcale,o maciejce można zapomnieć i jeszcze inne roslinki .Ale za to jest mnóstwo roślinek,ktore rosną cudnie ,obficie i dorodnie.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Widzę, że nie tylko mnie już nosi na "kupowanie'. Ale spokojnie... Wiecie co mój kolega ogrodnik mówił o tych co kupują balkonowe kwiatki jeszcze w kwietniu - fajnie, kupią jeszcze raz
Pewnie tak samo jest z iglakami i innymi badylkami. Naprawdę nie ma się co tak spieszyć i poczekać przynajmniej do połowy kwietnia. Po co kupować w marcu jak i tak pewnie nie będzie można jeszcze niczego wsadzić. Po tej zimie trochę to potrwa zanim rozmarznie. No i nie na wszystkich drzewach od razu będzie widać przemrożenia i po co sobie zawracać głowę reklamacjami. Ja właściwie kupuję cały sezon, wiadomo w doniczkach można. A jak coś ma być kwitnące to najlepiej jak już kwitnie i nikt nam nie wciśnie nie takiego kolorku jakiego chcemy.
Jest tylko jedno ale... Jak się kupuje tak"na raty"
to ciężko coś zaplanować!
Pewnie tak samo jest z iglakami i innymi badylkami. Naprawdę nie ma się co tak spieszyć i poczekać przynajmniej do połowy kwietnia. Po co kupować w marcu jak i tak pewnie nie będzie można jeszcze niczego wsadzić. Po tej zimie trochę to potrwa zanim rozmarznie. No i nie na wszystkich drzewach od razu będzie widać przemrożenia i po co sobie zawracać głowę reklamacjami. Ja właściwie kupuję cały sezon, wiadomo w doniczkach można. A jak coś ma być kwitnące to najlepiej jak już kwitnie i nikt nam nie wciśnie nie takiego kolorku jakiego chcemy.
to ciężko coś zaplanować!
- stasia109

Księgowa, nie strasz Sabinki bo się załamie. Przecież do gliny można domieszać piasek + kompost i urośnie. Na pewno.
Ja mam glebę bardzo piaszczystą. Aby mieć hortensje, to wykopałam dół 80x80 cm na głębokość 60cm. Położyłam folię, którą podziurawiłam widłami. Dałam porządną ziemię i hortensja w ciągu 2 lat pięknie urosła. Jak znajdę zdjęcie to pokażę. A przecież one lubią wodę i to nie na żarty. Trzeba glebie pomóc, to się nam odwdzięczy. Nie zawsze się udaje, ale trzeba próbować, prawda?
Pozdrawiam gliniastych i piaskowych, pa

Ja mam glebę bardzo piaszczystą. Aby mieć hortensje, to wykopałam dół 80x80 cm na głębokość 60cm. Położyłam folię, którą podziurawiłam widłami. Dałam porządną ziemię i hortensja w ciągu 2 lat pięknie urosła. Jak znajdę zdjęcie to pokażę. A przecież one lubią wodę i to nie na żarty. Trzeba glebie pomóc, to się nam odwdzięczy. Nie zawsze się udaje, ale trzeba próbować, prawda?
Pozdrawiam gliniastych i piaskowych, pa
Adresy do moich wątków
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
A z tą gliną to chyba nie do końca tak jak pisze poprzedniczka
Miałam w ogrodzie taką glinę że ciężko było wbić szpadel. Parę lat urabiania i jest już lepiej ale to dalej ciężka ziemia. Sadziłam wszystko co mi wpadło w ręce od dobrych ludzi
I był to dobór naturalny - nie wszystko rosło ale mięty, parzydła, szałwii, bodziszków, zawilców u mnie dostatek. Gorzej z cebulami, irysami ale są. Pustynnik padł 2 razy i koniec z nim ale raz zakwitł! Bez wziął się chyba po 5 latach ale jest! trzeba dać im szansę 
-
Grazia

Iza masz rację trzeba poczekać do kwietnia i wtedy kupować.Nie wiem od czego to zależy ale u mnie mieta była piękna przez 4 lata i nagle w zeszłym roku nic.na 1m2 małam dobrych kilka kilogramów a w tym roku nie było nawet listeczka.Innych roślinek jak raz padły już nie sadzilam.Konwalii miałam sporo zasadzonych i było może przez 3 lata po 5 kwiatków.Widocznie glina glinie nie równa,może jakiegoś pierwiastka jest u mnie więcej albo mniej niż u Ciebie.Ale dużo roślinek radzi sobie super.Wszystkie zabiegi związane z ziemią są wykonywane corocznie.Nawozy ,komposty,odpowiednie pH, itp. Nasadzenia tak jak pisze Iza są wybierane metodą prób i błędów.Sabinko musisz sama próbować co u Ciebie wyrośnie.Widzisz najlepszy dowód to nasze działkiMarii/amby/i moja.Oddalone od siebie ok.150m a ziemia zupełnie różna.
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Dziewczyny, a ja jestem naprawdę przekonana że u Sabinki to nie glina tylko mada.
A na Żuławach kwitnących bzów na wiosnę dostatek. Prawie przy każdym gospodarstwie. To i Sabinka doczeka się kwitnącego i pachnącego lilaka
A na Żuławach kwitnących bzów na wiosnę dostatek. Prawie przy każdym gospodarstwie. To i Sabinka doczeka się kwitnącego i pachnącego lilaka
-
Grazia

Masz rację Marysiu,to mogą być gleby marszowe żyzne ale szybko sie wyjaławiają i trzeba bardzo często mieszać z kompostem,torfem i piaskiem.Ale Marysiu Ty na pewno masz wiekszą wiedzę na ten temat.
- stasia109

izaziem, jeżeli o mnie piszesz, to gwoli wyjaśnienia: ja mam ziemię piaszczystą i dlatego ją łatwiej połączyć z gliną (też dokupiłam) niż polepszyć glebę gliniastą. Twarda, trzyma wodę, to fakt. Taką ziemię ma moja córka. Dokupili 100 ton ziemi ogrodowej i ...nic to nie dało. Powinni dokupić czysty piasek i porządnie "wymieszać". Z piasku zamku nie ulepimy, ale trzeba próbować, a nuż się uda.
Pozdrawiam, pa
Pozdrawiam, pa
Adresy do moich wątków
Ojej kobietki dzięki za informacje
Bedę kupować w takim razie później tzn - kwiecień/maj ale muszę pulę finansową wykorzystać na wiosnę. No nic będę teraz sobie kolekcjonować marzenia(roslinki które kupię
) a potem pojadę po to jak będę juz pewna że nie dostane zmarznietych sadzonek
Co do gliny to faktycznie chyba źle tą swoją glebę określam, bo u mnie maciejka rośnie na potęgę - mogę z niej taki letni żywopłot zrobić.
Co do straszenia to ja, aż tak bojaźliwa nie jestem
- nie powiem za głowę się łapie jak widzę ile tej ziemi i pracy ale z drugiej strony mam "głód ziemi"
i wciąż mi się mało wydaje ale wiem na rozum, że to bardzo duża działka i wiecej to by była przesada.
Bedę kupować w takim razie później tzn - kwiecień/maj ale muszę pulę finansową wykorzystać na wiosnę. No nic będę teraz sobie kolekcjonować marzenia(roslinki które kupię
Co do gliny to faktycznie chyba źle tą swoją glebę określam, bo u mnie maciejka rośnie na potęgę - mogę z niej taki letni żywopłot zrobić.
Co do straszenia to ja, aż tak bojaźliwa nie jestem
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach
Wymyśliłam sobie, że na początek przy ścieżkach na obrzeżach ( jak sie uda oczywiscie) posieję maciejke jako taki mini żywopłot - podobny efekt jak ten z lawendą na obrzeżach trawnika - na pewno widziałyście coś takiego, a pewnie wiele z was ma u siebie tak posadzoną lawendę
Potem chcę tak posadzić lawendę - no chyba że maciejka wypadnie rewelacyjnie ( w co nie wierzę, bo lawenda "trzyma fason" a maciejka niestety nie) ale na początek i tak lepiej maciejka niż zielsko.
O innych planach nie będę mówić - wolę pokazać bo tak jest ciekawiej
Potem chcę tak posadzić lawendę - no chyba że maciejka wypadnie rewelacyjnie ( w co nie wierzę, bo lawenda "trzyma fason" a maciejka niestety nie) ale na początek i tak lepiej maciejka niż zielsko.
O innych planach nie będę mówić - wolę pokazać bo tak jest ciekawiej
Pozdrawiam Sabina
Działka na Żuławach
Działka na Żuławach