Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Geniu, dzikuje za kwiatki. W tym ogrodzie botanicznym tez jest duzo niebieskich hortensji.

Igo, oczywiście, że zrobię dużo zdjęć. Ten ogród może? być niezwykły, bo w tym rejonie jest doskonała kwaśna ziemia i jest to 9-ta strefa klimatyczna. Spodziewam nsię odkryć wiele cudownych roślin i nawet marzec może okazać się bardzo atrakcyjny.Już nie mogę się doczekać, aby tam pojechać i coraz bardziej mi żal, że nie mam tak jak Wy swojego ogrodu. Może jednak to i lepiej , bo mam czas się podszkolić w Waszych wątkach.
Dipelta floribonda te z tego ogrodu
Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
lena666
200p
200p
Od: 2 lut 2009, o 17:54

Post »

Ijak tu tego wszystkiego nie zazdrościć??????????? :shock: ;:180
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Tak tam gdzie rosną wyższe byliny, plewię wczesną wiosną zanim wyjdą
z ziemi hiacynty. Potem kiedy już ruszy wegatacja roślin, chwasty nie mają
szans.
x-d-a

Post »

Feluś, weszłam dzisiaj na stronkę Parc Botanique, którą zarekomendowałaś.
Coś pięknego - polecam wszystkim na te mrożne, śnieżne dni, bo ma się wrażenie, że naprawdę się tam jest i ogląda wszystkie te wspaniałe rośliny!
Pozdrawiam Cię Felu na liliowo i życzę miłego wieczoru :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię takie zdjęcia Dalu, podobne jak niezapominajki wklejone w Twoim wątku. Niestety, jeśli to czas fioletów to nie mogę się z wami podzielić, bo takowych u mnie brak. W tym roku będzie więcej kwiatków. Posiałam hibiskusy, kobee, dziwaczki i pięć nasionek pięciornika, które dostałam od pewnej forumowiczki. Jeszcze posieję czarnooką Zuzkę i kupić muszę nasiona nasturcji.
Czy mogę teraz wsadzić do ziemi cebulki tulipanów, czy innych kwiatków ? Czy można posadzić te cebulki na trawniku? Jakoś nie podobają mi się kwiaty na gołej ziemi.
Cieszę się, że podoba Ci się strona parku. Jest tam wiele roślin, które z powodzeniem zniosłyby polski klimat. O ile pamiętam to ogród ma powsierzchnię 4,5 ha, więc będzie co oglądać.

Lenka, Ty nie mów o zazdrości, byłam u Ciebie i widziałam jakie przestrzenie i krajobrazy otaczają Ciebie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Felu Ty moja zegarynko wiosenna :D wkleiłaś piękne fotki oceanu...jak prawdziwe ;:138 ...a ta dallll i ten kolor...boskie.
Link do ogrodu botanicznego sobie dodałam do ulubionych i będę sobie oglądać.
Dziś przed jakąś godzinką dostałam przesyłkę z PNOSu ...oj będzie sadzenie i sianie....jeszcze tylko ziemi muszę dokupić.
Niech Ci fajnie rosną dziwaczki i inne hibiskusy. :wink:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Felu ! Te zdjęcia oceanu i wybrzeża wspaniałe ! Powiedz, jaka tam jest temperatura wody ? Czy zmarzluchy mogą się kąpać ?
Mnie też odstraszają tłumy - a tu piękna przyroda , bez hoteli , parasoli i tłumów...
I piszesz ,że tak czysto - to pocieszające ,że w niektórych rejonach ludzie dbają o środowisko . Może i u nas coś się zmieni. Myślę,że każdy z nas powinien dbać o to we własnym otoczeniu, nie oglądając się na działania rządów czy organizacji . Ostatnio sporo czytałam na ten temat - o dbaniu o czystość, ale i o oszczędzaniu zasobów Ziemi. Zaczęłam np. zakręcać wodę w trakcie szorowania zębów . Byłam zdziwiona wyliczeniami , ile taki drobny gest, pomnożony przez tysiące czy miliony ludzi , daje oszczędności w zużyciu wody ! Okazuje się, że proekologiczne działanie nie zawsze wiążą sie z dużymi wydatkami - cóż by szkodziło uwrażliwiać dzieci w przedszkolach ( nie mówiąc już o domach...) na przyrodę, tak jak dzieje się we Francji ?
Zmieniając temat - w tym roku sprawdziłam - mszyce skupiały się na nasturcjach ( pięknych, zresztą ), a zostawiały róże rosnące tuż obok !
Aha , Felu - dziś wysłałam dla Ciebie książkę ! Priorytetem, mam nadzieję, że nie potrwa to długo. Daj znać, kiedy przyjdzie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Felu, niech dobrze Ci kiełkują i rosną twoje nowo posiane roślinki :P
A co do tulipanków, to wszystko chyba zależy od temperatury na dworze...Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, że chcesz wysadzić cebule na zewnątrz, do gruntu? W Polsce to teraz absolutnie niemożliwe, bo ziemia jest zamarznięta na kość...
A w ogóle, to oczywiście można sadzić tulipanki i inne cebulowe - zwłaszcza krokusy, na trawniku, ale trzeba liczyć się z tym, że do zżółknięcia liści nie będzie można go kosić.
Miłego wieczorku :D
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetko, dziołszko z górskiej zegrodki, przybyły 42 minuty dnia i zaraz w dzienniku wieczornym dowiem się ile dziś jeszcze dojdzie. Może nawet 3 następne minuty? W ten sposób, malutkimi kroczkami, każdego dnia coraz nam bliżej do wiosny. Wysiewanie nasionek jest bardzo emocjonujące i nawet M się ciągle dopytuje czy już coś wzeszło. Mnie też zabrakło ziemi, dobrze, że mi przypomniałaś, bo jutro jedziemy do ogrodniczego.

Tamaryszku, niestety, to nie jest temperatura dla zmarzluchów. Bardzo lubię pływać i pływam dość dobrze, ale woda tutaj ma obecnie 10°, a w miesiącach letnich 20 i to dla mnie za zimno. Bretończycy natomiast pływają przez cały rok, a raczej uprawiają surfing i kitesurfing (taki z latawcem), ale zimą oczywiście w piankach. Kiedy ich potem widzę jak się rozbierają przed swoimi samochodami, aby się wytrzeć i przebrać, to ciarki przechodzą mi po całym ciele, ale oni są przyzwycxzajeni od dziecka. Wszelkie sporty wodne są bardzo popularne w Bretanii, ale mnie najbardziej przypada do gustu ?char ? voile? lekki wózek na kółkach z żaglem, coś na kształt żaglówki na kółkach, którą jeżdzi się po plaży. Niestety, nigdy nie miałam okazji, bawić się takim żagielkiem, a myślę że to pyszna zabawa i mniej niebezpieczna jak te poprzednie.
Tamaryszku, priorytet idzie dość szybko, bo około czterech dni. Oczywiście, natychmiast dam znać jak dojdzie.

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, bardzo dziękuję za odpowiedż :D ! Tu jest już dość ciepło 10 a nawet 13 stopni, a ziemia nigdy nie była tu nawet przez moment zamarżnięta. Do marca jednak mogą pojawić się jeszcze ranne przymrozki, ale dla cebulek to chyba nie problem. A co do trawy to będę w tych miejscach strzygła ją ręcznie. Krokusy w trawce będą świetnie wyglądały !
Ogródek Feli
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Będą świetnie wyglądały ! Posadziłam na trawie ze trzy m2 , i to się sprawdza! Ale trawkę między nimi ścinałam nożycami...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nie było w sklepie cebulek krokusów, ani narcyzów. Wyjaśniono mi, że kupuje się je w pażdzierniku, no to się trochę spóżniłam. Kupiłam za to kłącza kanny i w tym przypadku przeciwnie, zbyt się pośpieszyłam. Kiedy wkładałam je właśnie do dużych donic wypełnionych ziemią przechodzący sąsiad stwierdził, że to zbyt wcześnie. Całe szczęście, ze nie zdążyłam ich podlać. Tymczasem będą czekały w garażu odpowiedniejszej chwili. No i nie będzie krokusików wśród trawki. Za to mam nowe pierwiosnki.

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fela pisze:Niestety, nie było w sklepie cebulek krokusów, ani narcyzów. Wyjaśniono mi, że kupuje się je w pażdzierniku, no to się trochę spóżniłam. Kupiłam za to kłącza kanny i w tym przypadku przeciwnie, zbyt się pośpieszyłam. Kiedy wkładałam je właśnie do dużych donic wypełnionych ziemią przechodzący sąsiad stwierdził, że to zbyt wcześnie. Całe szczęście, ze nie zdążyłam ich podlać. Tymczasem będą czekały w garażu odpowiedniejszej chwili. No i nie będzie krokusików wśród trawki. Za to mam nowe pierwiosnki.

Obrazek
CUDNE!!
Dzięki...przypomniałaś mi o kannach-zaraz zamóię- w ubiegłym roku zapomniałam!!!
;:196 ;:196 ;:196
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Piękne pierwiosnki. Przed laty kupiłam w Krakowie, na bazarze
nasiona francuskie pierwiosnków. Były wyjątkowe. Duży kwiat,
piękne barwy kwiatów, niestety po dwóch latach padły.
Widać były krótkotrwałe. ;:196

Obrazek
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Piękny wątek i wiosnę już widać, zdjęcia piękne zachęcają do następnych wizyt, cieszę się że do ciebie trafiłam, u nas -20 brr
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”