Problem z cyprysikiem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Od: 17 sty 2010, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Problem z cyprysikiem

Post »

Obrazek
Mimo iż jest to roślina ogrodowa mój zakupiłem w doniczce niby jako roślinka domowa, mam z nim mały problem od pewnego czasu zaczął brązowieć i nie wiem, czym jest to spowodowane, jeśli ktoś wie, co to może być i jak mu pomóc proszę o pomoc. Co zrobić aby mu się polepszyło?
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Re: Problem z cyprysem

Post »

Ponawiam prośbę o pomoc.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę to dziwne usychanie.Wygląda to tak jakby ktoś czymś prysnął na roślinę.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Pryskać niczym go nie pryskałem po prostu stał w domu i zaczął tak brązowieć te intensywne miejsce w ciemnym kolorze brązu to igły na pniu cyprysa one wszystkie są brązowe no i sporo igieł na pozostałych gałązkach, niby wypuszcza nowe zielone, ale martwi mnie to, że tak brązowieje, bo to na pewno nie jest normalne.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Żeby coś poradzić trzeba opisać warunki, bo objawy są następstwem czegoś.Nie piszesz w jakich warunkach rośnie, chłodno czy ciepło, no i kiedy go kupiłeś i czy przesadzałeś?Mnie to wygląda jakby korzenie zaatakowały jakieś grzyby znajdujące się w ziemi( dlatego pytanie o przesadzanie) i spowodowały zatykanie wiązek przewodzących coś z rodzaju fytoftoroz.
Może to nie być nic groźnego tylko reakcja na trudne warunki dla danej rośliny, wiec pozbywa się najstarszych igieł.Mieszkanie nie jest przecież jej naturalnym środowiskiem, a tym bardziej w zimie są trudniejsze warunki, cyprysy muszą mieć chłód (od +5do+10) i wilgotne powietrze.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Rośnie w warunkach domowych około 22 stopni kupiony był na święta bożego narodzenia w 2008 roku przesadzony był do większej doniczki, ale wraz z ziemią, w której poprzednio przebywał a reszta był po prostu uzupełniona, aby była odpowiednia jej ilość w doniczce. Przez lato stał na parapecie (na zewnątrz mieszkania) na oknie wschodnim na zimę zabrałem go do domu, bo mrozy u mnie dochodziły do -20 stopni, więc nie chciałem żeby zamarzł wkońcu jest w doniczce i korzenie są bardziej narażone nie wiem czy to pomoże w określeniu, co może być przyczyną problemów oczywiście w sobotę mam zamiar przesadzić inne kwiaty, dlatego cyprysem również się zajmę chcę tylko wiedzieć czy mam pozbyć się całkowicie ziemi, w której jest? Jeśli ma stać na dworze to proszę o wskazówki jak zabezpieczyć doniczkę żeby cyprys nie zmarzł przy mrozach teraz mniejszych, ale dochodzących do -10 stopni?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Cyprysikiem, to raz.
Po drugie- jest to roślinka ogrodowa, jak sam napisałeś. W zimę przechodzi okres spoczynku. Hodowanie go w domu w pokojowej temperaturze jest bez sensu. na razie to nie dzieje się nic- schnie stara igła, zjawisko normalne dość. Ale w tych warunkach jest bez szans.
Garaż albo inne pomieszczenie zimne, podlewać tyle aby nie usechł, może do wiosny przetrwa.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

A gdyby trzymać go na dworze? Trzeba jakoś specjalne ocieplić doniczkę żeby mógł stać na mrozie?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Zdecydowanie tak jak piszą Mirek i Selli. Na balkon czy ogólnie na dwór wystawiać go nie wolno ale jeszcze teraz należy mu zapewnić trochę "zimowania". Może zimna i widna sień lub klatka schodowa. To brązowe - wszystko delikatnie wytnij nożyczkami, nie pryskaj i nie zalewaj ziemi. Po za tym zdecydowanie - nie przesadzaj. Jeżeli nie możesz mu zapewnić chłodnego miejsca to spróbuj ustawić go na najchłodniejszym oknie (u mnie tak "zimuje" wiąz drobnolistny) - w tym wypadku co 2-3 dni należałoby by go jednak spryskiwać. Trudno przewidzieć czy wytrzyma do wiosny.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za rady myślę, że po prostu zawiozą go do mojej babci na zimę, ona ma właśnie coś w rodzaju zimnego dosyć jasnego ganku i jest tam chyba odpowiednia temperatura, to w takim razie jeszcze pytanie odnośnie podlewanie go o tej porze oraz pytanie odnośnie wiosny w okresie cieplejszym może stać na balkonie i jak wtedy go podlewać. Wygląda na silnego myślę, że całkowita zagłada mu nie grozi, ale zrobię tak jak radziliście. Dziękuję za rady.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczka jest duża - więc można go łatwo zalać. A błota nie może być - bo padnie. Zbadaj palcem. Jeżeli jest wilgotno - nie trzeba podlewać. Natomiast jeżeli jest sucho to podlej go mocno ale tylko przy brzegach doniczki. Przy samym pniu, powiedzmy średnicy 10 cm - też nie trzeba podlewać lub bardzo nie wiele. Myślę, że rozumiesz o co mi chodzi. Boki dużo, środek mało. Wiosną... zajmiemy się później.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz dziękuję jak już mówiłem cyprysik wyjedzie na resztę zimy do mojej babci przekażę jej informacje odnośnie podlewania i miejsca ustawienia ona dobrze się zna na roślinach, bo sama ma 3 ogródki, więc na pewno i nim się dobrze zajmę w okresie zimowym, dziękuję jeszcze raz bardzo za pomoc zapewne ratujecie tej biednej roślince życie.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Re: Problem z cyprysikiem

Post »

Mam pytanie odnośnie temperatury zimowania, niestety nie mam możliwości zawiezienia cyprysika do babci, ponieważ przez te 20 stopniowe morzy mój samochód odmówił posłuszeństwa a to jest około 20km drogi, więc mam pytanie czy w temperaturze około 0-3 stopnie cyprysik może przezimować na klatce schodowej mrozy mają odpuścić w tym tygodni wiec zrobi się tam cieplej, ale mimo wszystko chcę się upewnić może pomoże wtedy ocieplenie doniczki?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie musisz nic ocieplać. Jeżeli jest tylko od 0 wzwyż to może tam sobie spokojnie stać. I absolutnie nie podlewać - tyle tylko by miał troszeczkę wilgotno (tak jak pisałem wyżej, podlać po bokach).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dobrze dziękuję bardzo jeszcze dziś tam trafi. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”