Andzina kuchnia :)
Re: Andzina kuchnia :)
Nie wiem jakiej produkcji ale też mam szybkowar - nie wiem dlaczego - wyniesiony do piwnicy

-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Andzina kuchnia :)
Urszula, to pędź po niego i odkurzaj czym prędzej
Mam nadzieję,że Andzia nas nie ,obskoczy' za tę dyskusję w Jej wątku
Mam nadzieję,że Andzia nas nie ,obskoczy' za tę dyskusję w Jej wątku
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Anaczko! Jak możesz mnie podejrzewać, że Was obskoczę za to że wątek żyje i istnieje dzięki Wam wszystkim. Przecież to NASZ wątek, ja go tylko założyłam.
Właśnie takie rzeczy tu mają być, wszystkie różne różności, tym bardziej związane z kuchnią
No!
Szybkowar kupię niebawem, bo widzę, że to na prawdę bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza dla kobiet pracujących. Na razie mam tylko dobrą patelnię do grillowania, która też nie była tania bo z dobrego materiału. Już nieraz przekonałam się, że "tanie jest drogie", więc wybieram rzeczy raczej ze środkowej półki cenowej. W sumie to ja ciągle tak jakby na dorobku, bo do nowego domu przeprowadziliśmy się 2 lata z haczykiem temu i wszystko zaczęliśmy od początku, ale to długa historia
Felu flaczki na całe szczęście nie są zbyt kaloryczne, w 100g surowych flaków wołowych jest 84 kcal, a w 100 ml takich gotowanych na rosole 74 kcal. Można je śmiało wcinać. Problem zaczyna się kiedy zaczynasz je dosmaczać
, u nas takie najlepsze są z dodatkiem małej ilości zasmażki z masła i bułki tartej oraz ze startym żółtym serem, do tego oczywiście świeże pieczywo -i w tym momencie to już zaczyna być bombeczka kaloryczna
Ja jeszcze robię wariacje na temat... Flaczki z żołądków kurzych lub z gotowanego chudego mięsa.
Robię to na rosole, żołądki wcześniej obgotowuje i pierwszą wodę wylewam. Kroje je na takie "flaczkowe" paseczki i wrzucam na rosół (bez warzyw), do tego ziele, liść laurowy, przyprawy. Jak już są miękkie, dodaję utarte gotowane warzywa z rosołu, trochę czosnku i obowiązkowo gałka muszkatołowa.
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim!!
Właśnie takie rzeczy tu mają być, wszystkie różne różności, tym bardziej związane z kuchnią
Szybkowar kupię niebawem, bo widzę, że to na prawdę bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza dla kobiet pracujących. Na razie mam tylko dobrą patelnię do grillowania, która też nie była tania bo z dobrego materiału. Już nieraz przekonałam się, że "tanie jest drogie", więc wybieram rzeczy raczej ze środkowej półki cenowej. W sumie to ja ciągle tak jakby na dorobku, bo do nowego domu przeprowadziliśmy się 2 lata z haczykiem temu i wszystko zaczęliśmy od początku, ale to długa historia
Felu flaczki na całe szczęście nie są zbyt kaloryczne, w 100g surowych flaków wołowych jest 84 kcal, a w 100 ml takich gotowanych na rosole 74 kcal. Można je śmiało wcinać. Problem zaczyna się kiedy zaczynasz je dosmaczać
Ja jeszcze robię wariacje na temat... Flaczki z żołądków kurzych lub z gotowanego chudego mięsa.
Robię to na rosole, żołądki wcześniej obgotowuje i pierwszą wodę wylewam. Kroje je na takie "flaczkowe" paseczki i wrzucam na rosół (bez warzyw), do tego ziele, liść laurowy, przyprawy. Jak już są miękkie, dodaję utarte gotowane warzywa z rosołu, trochę czosnku i obowiązkowo gałka muszkatołowa.
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim!!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Andzina kuchnia :)
Hej Andziu
Patelnia grilowa to wspaniała rzecz.Ja też wydałam na ten zakup sporo,ale tylko tak się opłaca. Kupiłam swoją w Duka i jest super
Ale mam obiekcje,że jednak potrawy nieco ,moczą się ' w niej w tłuszczu, a na etapie I Protal nie jest to wskazane. Dlatego idzie do mnie ta beztłuszczowa patelnia z Hawkins'a. Jak przetestuję, to dam znać
To miłego proteinowego dnia
Patelnia grilowa to wspaniała rzecz.Ja też wydałam na ten zakup sporo,ale tylko tak się opłaca. Kupiłam swoją w Duka i jest super
Ale mam obiekcje,że jednak potrawy nieco ,moczą się ' w niej w tłuszczu, a na etapie I Protal nie jest to wskazane. Dlatego idzie do mnie ta beztłuszczowa patelnia z Hawkins'a. Jak przetestuję, to dam znać
To miłego proteinowego dnia
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Chleb z otrębów - nadający sie do diety Dukana
2 paczki otrębów owsianych
1 paczka otrębów pszennych, mogą być prażone
5 dag drożdży
woda, sól
Otręby mieszam w misce z sola, do tego dodaję drożdże rozpuszczone tylko w ciepłej wodzie. Wody trzeba dodać tyle, żeby można było swobodnie wyrabiać "ciasto" łyżką (ok. 2 szklanek chyba). Takie ciasto odstawiam dobrze przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ale nie uprzedzam, ze nie rosnie tak jak normalne ciast, jednak widać zachodzący proces...
Następnie wykładam do foremki takiej na keks i piekę 45-50 minut w temp. 170 st.
Taki chleb starcza prawie na cały tydzień dla 2 osób w diecie Dukana.
a dzisiaj na obiadek:
Zapiekanka z ryby
porcja dla 3 osób
1 kg filetów ryby rozmrożonej lub świeżej
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 marchewki
zielona pietruszka
sól, pieprz
Naczynie żaroodporne LEKKO wsmarowac olejem lub oliwa, na dno ułożyć : cebula - marchew - czosnek - kilka gałązek zielonej pietruszki - na tym ułożyc osolone i popieprzone filety, i tak układać warstwami , ostatnie maja być warzywa. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temp. 160-180 st.
To jest troszkę przerobiony przepis, bo w oryginale taką rybkę robię na grillu, każdego fileta zawijam szczelnie w folie aluminiową(lekko posmarowana jakimś tłuszczem, ale minimalnie...) z warzywami. No i na grilla, z każdej strony co najmniej 10 minut.
2 paczki otrębów owsianych
1 paczka otrębów pszennych, mogą być prażone
5 dag drożdży
woda, sól
Otręby mieszam w misce z sola, do tego dodaję drożdże rozpuszczone tylko w ciepłej wodzie. Wody trzeba dodać tyle, żeby można było swobodnie wyrabiać "ciasto" łyżką (ok. 2 szklanek chyba). Takie ciasto odstawiam dobrze przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ale nie uprzedzam, ze nie rosnie tak jak normalne ciast, jednak widać zachodzący proces...
Następnie wykładam do foremki takiej na keks i piekę 45-50 minut w temp. 170 st.
Taki chleb starcza prawie na cały tydzień dla 2 osób w diecie Dukana.
a dzisiaj na obiadek:
Zapiekanka z ryby
porcja dla 3 osób
1 kg filetów ryby rozmrożonej lub świeżej
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 marchewki
zielona pietruszka
sól, pieprz
Naczynie żaroodporne LEKKO wsmarowac olejem lub oliwa, na dno ułożyć : cebula - marchew - czosnek - kilka gałązek zielonej pietruszki - na tym ułożyc osolone i popieprzone filety, i tak układać warstwami , ostatnie maja być warzywa. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temp. 160-180 st.
To jest troszkę przerobiony przepis, bo w oryginale taką rybkę robię na grillu, każdego fileta zawijam szczelnie w folie aluminiową(lekko posmarowana jakimś tłuszczem, ale minimalnie...) z warzywami. No i na grilla, z każdej strony co najmniej 10 minut.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Andzina kuchnia :)
A to dobra wiadomość Aniu
! Mogę więc zajadać bez obaw. Tu kupuje się flaki w postaci galarty. Właściwie to są same flaki. Kupuję do tego odtłuszczony rosół w kostkach i rozpuszczam w nim tę galaraetę z flakami. Można rozpuścić same, ale są dla mnie za gęste. Nie lubię żadnych zasmażek i nie jadam przy tym pieczywa, więc muzyka gra.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Felu, u nas też już można flaczki w takiej postaci dostać bez problemu i są bardzo smaczne, tylko bardzo zdrożały, ale i tak są tańsze od niejednego mięsa.
Ja mam jakąś hiszpańska, nie pamiętam nazwy firmy, ma takie dwa "dzióbki" dzięki którym można bezpiecznie odlewać wytapiający się tłuszcz
Zależy co robisz na tej patelni, bo jeśli ryby to akurat ich tłuszcz jest wręcz wskazany ze względu na kwasy omega 3 itd. W protalu każda ryba i w każdej ilości jest dozwolona. Rewelacyjny jest łosoś z tej patelni. A i pierś z kurczaka wychodzi bardzo smaczna.Anaka pisze:Patelnia grilowa to wspaniała rzecz.(...)
Ja mam jakąś hiszpańska, nie pamiętam nazwy firmy, ma takie dwa "dzióbki" dzięki którym można bezpiecznie odlewać wytapiający się tłuszcz
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Andzina kuchnia :)
Moja też ma dziubki do wylewania tłuszczu.
Pewnie,że tłuszcz ryby nie szkodzi,ale jeżeli smażymy mięso i podlejemy je olejem czy masłem,to do proteinowej diety się nie kwalifikuje
Jutro gotuję już w szybkowarze
Pewnie,że tłuszcz ryby nie szkodzi,ale jeżeli smażymy mięso i podlejemy je olejem czy masłem,to do proteinowej diety się nie kwalifikuje
Jutro gotuję już w szybkowarze
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Kolejna dietetyczna - protalowo potrawa zaliczona
Papryka faszerowana wołowiną
porcja dla 3 osób
3 duże, zdrowe papryki
0.5 kg mielonego mięsa wołowego (można zrobić też z drobiowego)
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
Sos:
jogurt grecki ( taki bardzo gęsty, w carrefour jest w wersji light)
2 ząbki czosnku, pieprz, sól, wegeta, szczypta cukru
Mięso wrzucić na gorąca patelnię bez tłuszczu - niech się z niego nadmiar też wytopi, jeśli tłuszczu jest sporo to należy go odlać. Do tego wrzucam posiekaną cebulę i czosnek , sól, pieprz, oregano.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Papryki umyć, odciąć wierzchołki i nałożyć do nich farsz mięsny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w wąskiej brytfannie, podlać bulionem warzywnym (1 kostka na 3/4 szklanki wody) i wstawić przykryte do gorącego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie odkryć, położyć na paprykach po plasterku odtłuszczonego sera żółtego lub topionego typu fit i zapiekać jeszcze ok. 5-10 minut. Podawać z sosem czosnkowym z jogurtu.
Smacznego
Anaczko, ja na tej patelni grillowej smażę bez tłuszczu...
Papryka faszerowana wołowiną
porcja dla 3 osób
3 duże, zdrowe papryki
0.5 kg mielonego mięsa wołowego (można zrobić też z drobiowego)
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
Sos:
jogurt grecki ( taki bardzo gęsty, w carrefour jest w wersji light)
2 ząbki czosnku, pieprz, sól, wegeta, szczypta cukru
Mięso wrzucić na gorąca patelnię bez tłuszczu - niech się z niego nadmiar też wytopi, jeśli tłuszczu jest sporo to należy go odlać. Do tego wrzucam posiekaną cebulę i czosnek , sól, pieprz, oregano.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Papryki umyć, odciąć wierzchołki i nałożyć do nich farsz mięsny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w wąskiej brytfannie, podlać bulionem warzywnym (1 kostka na 3/4 szklanki wody) i wstawić przykryte do gorącego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie odkryć, położyć na paprykach po plasterku odtłuszczonego sera żółtego lub topionego typu fit i zapiekać jeszcze ok. 5-10 minut. Podawać z sosem czosnkowym z jogurtu.
Smacznego
Anaczko, ja na tej patelni grillowej smażę bez tłuszczu...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Andzina kuchnia :)
Tak Aniu, ja też tylko np. ryba musi byc sucha, bo inaczej się przyklei
Ale patelnia grillowa jest przeznaczona do smażenia na tłuszczu,na którym nie smaży się bezposrednio- po to te rowki, a potem się go wylewa
Ale patelnia grillowa jest przeznaczona do smażenia na tłuszczu,na którym nie smaży się bezposrednio- po to te rowki, a potem się go wylewa
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Upsss, a ja myslałam, że te rowki są po to żeby właśnie bez tłuszczu smażyć jak na grillu, człowiek cały czas sie uczy. Ale bez tłuszczu też sie na niej świetnie smazy.
Kolejne protalowe jedzonko... jakby ktoś chciał...
Wątróbka duszona z cebula i pieczarkami
1 kg wątróbek drobiowych - oczyścić ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy
2 większe cebule
20 dag pieczarek
sól, pieprz, majeranek
Cebulę pokroić w piórka i zeszklic na posmarowanej olejem lub parafiną patelni, do tego dodać pieczarki pokrojone w cząstki, lekko posolić i dusić dopóki pieczarki nie puszcza soku. Można podlać lekko chudym mlekiem. Wątróbkę pokrojoną w mniejsze kawałki dodac do cebuli i pieczarek, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, następnie dodać pieprz i majeranek (sporo), w razie potrzeby dosolić i dusić jeszcze ok. 10-15 minut.
Porcja dla 4 osób. Bardzo smaczne z ogórkiem konserwowym lub kiszona kapustą.
Kolejne protalowe jedzonko... jakby ktoś chciał...
Wątróbka duszona z cebula i pieczarkami
1 kg wątróbek drobiowych - oczyścić ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy
2 większe cebule
20 dag pieczarek
sól, pieprz, majeranek
Cebulę pokroić w piórka i zeszklic na posmarowanej olejem lub parafiną patelni, do tego dodać pieczarki pokrojone w cząstki, lekko posolić i dusić dopóki pieczarki nie puszcza soku. Można podlać lekko chudym mlekiem. Wątróbkę pokrojoną w mniejsze kawałki dodac do cebuli i pieczarek, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, następnie dodać pieprz i majeranek (sporo), w razie potrzeby dosolić i dusić jeszcze ok. 10-15 minut.
Porcja dla 4 osób. Bardzo smaczne z ogórkiem konserwowym lub kiszona kapustą.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Andzina kuchnia :)
Kura jak to kura, a jak się piecze kurę to każdy głupi wie. Farsz do kury faszerowanej jest też banalnie prosty. Mielimy ok. 10(zależnie od wielkości wnętrza kury) wątróbek kurzych lub kaczęcych, siekamy bardzo dużo natki pietruszki. Mieszamy wątróbkę z posiekaną natką, pieprzem i solą i dosypujemy bułki tartej, ale nie za dużo, tyle tylko, aby farsz zbytnio się nie lał, faszerujemy kurę i zaszywamy ją wykałaczkami. Gotowe, jeszcze tylko trzeba ją upiec.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Felu, dziękuję bardzo za kurę! Faktycznie przepis prosty i zapewne smaczny
Ja w sobotę mam imieniny mojego M i szukam pomysłów na menu...Zawsze staram się cos nowego zrobić, żeby zaskoczyć troszkę gości
Może jakąś ciekawą sałatkę mi podrzucisz? Albo ktoś inny odwiedzający?
Ja w sobotę mam imieniny mojego M i szukam pomysłów na menu...Zawsze staram się cos nowego zrobić, żeby zaskoczyć troszkę gości
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
marzena 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu
ja często robię sałatkę z warzyw i makaronu ryżowego tego cienkiego.Zalewam makaron wrzątkiem i dodaję kostkę warzywną.Jak napęcznieje makaron to odsączam go i dodaję pokrojone warzywa-pomidor,ogórek,papryka,kapusta pekinka,groszek konserwowy,fasolka czerwona z puszki ,kukurydza ,oliwki.Można też dodać pokrojony w kosteczkę żółty ser lub jakąś wędlinę.Dodaję do tego majonez lub sos tatarski ,doprawiam do smaku i sałatka gotowa.
Inne danie na imieniny
makaron ryżowy całe opakowanie 200g zalewam wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia.Odsączam.
Pierś z kurczka kroję na drobne paseczki ,dodaję łyżkę sosu sojowego,pokrojoną w paseczki marchew(na całe opakowanie makaronu 3 duże marchewki).Kurczaka i marchew wrzucam na patelnię i smażę na łyżce oliwy.Jak odparuje już sos z kurczaka wrzucam makaron i gotuję razem około 3-5 minut.Doprawiam wegetą lub ziołami i potrawa gotowa. Podaję na gorąco posypane koperkiem.
ja często robię sałatkę z warzyw i makaronu ryżowego tego cienkiego.Zalewam makaron wrzątkiem i dodaję kostkę warzywną.Jak napęcznieje makaron to odsączam go i dodaję pokrojone warzywa-pomidor,ogórek,papryka,kapusta pekinka,groszek konserwowy,fasolka czerwona z puszki ,kukurydza ,oliwki.Można też dodać pokrojony w kosteczkę żółty ser lub jakąś wędlinę.Dodaję do tego majonez lub sos tatarski ,doprawiam do smaku i sałatka gotowa.
Inne danie na imieniny
makaron ryżowy całe opakowanie 200g zalewam wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia.Odsączam.
Pierś z kurczka kroję na drobne paseczki ,dodaję łyżkę sosu sojowego,pokrojoną w paseczki marchew(na całe opakowanie makaronu 3 duże marchewki).Kurczaka i marchew wrzucam na patelnię i smażę na łyżce oliwy.Jak odparuje już sos z kurczaka wrzucam makaron i gotuję razem około 3-5 minut.Doprawiam wegetą lub ziołami i potrawa gotowa. Podaję na gorąco posypane koperkiem.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Andzina kuchnia :)
A może ciasto francuskie nadziewane czymkolwiek?
Takie gotowe, kupowane w rulonie, wystarczy rozwinąć na blacie w kuchni, rozsmarować, czy ułożyć nadzienie*, zwinąć w roladę i upiec w całości albo w krojonych ostrym nożem plasterkach poziomo ułożonych na blaszce. Podać na gorąco, albo na zimno, zależy co wetknęliśmy do środka
Może być podane jako oddzielne dane gorące, jako przekąska, dodatek do zup, albo jako deser.
* nadzienie (główne składniki - układane warstwami):
- szpinak plus ser typu feta, bałkański, bryndza czy tp. ostry ale biały plus kapary albo oliwki
- ser twarogowy roztarty z jajkiem plus rodzynki plus inne bakalie
- ser twarogowy plus łosoś wędzony plus siekana cebulka ze szczypiorkiem plus koperek
- masa makowa jak do kutii
- mięsko mielone (jakiekolwiek) przyprawione i podsmażone z cebulą plus pomidory suszone pokrojone w paski
- jabłka w kawałkach albo przecier z jabłek plus orzechy plus inne bakalie (jak na szarlotkę)
- kapusta kiszona duszona / zasmażona z grzybami (jak kulebiak do barszczu)
- masa ziemniaczana (pure) ze skwarkami z boczku i cebulą (jak kiszka ziemniaczana) plus majeranek
itd co nam do głowy wpadnie
Szybko i bezproblemowo. 
Takie gotowe, kupowane w rulonie, wystarczy rozwinąć na blacie w kuchni, rozsmarować, czy ułożyć nadzienie*, zwinąć w roladę i upiec w całości albo w krojonych ostrym nożem plasterkach poziomo ułożonych na blaszce. Podać na gorąco, albo na zimno, zależy co wetknęliśmy do środka
* nadzienie (główne składniki - układane warstwami):
- szpinak plus ser typu feta, bałkański, bryndza czy tp. ostry ale biały plus kapary albo oliwki
- ser twarogowy roztarty z jajkiem plus rodzynki plus inne bakalie
- ser twarogowy plus łosoś wędzony plus siekana cebulka ze szczypiorkiem plus koperek
- masa makowa jak do kutii
- mięsko mielone (jakiekolwiek) przyprawione i podsmażone z cebulą plus pomidory suszone pokrojone w paski
- jabłka w kawałkach albo przecier z jabłek plus orzechy plus inne bakalie (jak na szarlotkę)
- kapusta kiszona duszona / zasmażona z grzybami (jak kulebiak do barszczu)
- masa ziemniaczana (pure) ze skwarkami z boczku i cebulą (jak kiszka ziemniaczana) plus majeranek
itd co nam do głowy wpadnie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

