Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Andzina kuchnia :)

Post »

Idąc za radą doświadczonej forumowiczki zakładam nowy wątek, żeby czasem podzielić się kuchennymi doświadczeniami i pomysłami. Nie umiem zdecydować co bardziej lubię ogród czy kuchnię, ale sądząc po moich rozmiarach chyba jednak kuchnię.... :oops:

Ale nie o tym chciałam....
Wczoraj chciałam rodzinkę zaskoczyć czymś nowym i eksperymentowałam na piersiach z kurczaka, przeżyliśmy więc dzielę sie pomysłem póki go jeszcze pamiętam !!

Eksperyment z piersi kurczaka
4 piersi
10 dag słoniny
20 dag szynki
15 dag pieczarek
1 szkl smietany (18% wystarczy)
ok. 10-15 dag żółtego sera
sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pomidor , natka pietruszki

Piersi rozbić delikatnie tłuczkiem - tak "roladkowo", skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć posypać ziołami , i to do lodówki.
Słoninkę i szynkę zemleć lub zmiksować (nie dorobiłam sie jeszcze maszynki hihihi). Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i poddusić na odrobinie oleju, lekko posolić. Dodać jeszcze ciepłe do szynki i dobrze wymieszać. Taka pastę nakładać na piersi ( z kurczaka oczywiście) , na to gruby plaster pomidora i gałązka pietruszki. A teraz najtrudniejsze hehehe, trzeba to zwinąć jakoś , ja pospinałam to wykałaczkami jak się dało.
Teraz ułożyć to wszystko w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem ze śmietany i startego sera.
Włożyłam to zimnego piekarnika i zapiekałam ok. 1,20 godz. w temp. 180 st.

Podałam z prażonym ryżem i sałata lodową z ogórkiem i sosem francuskim Knorra.
I bardzo podobały mi się minki mojej rodziny, która z każdym kęsem mlaskała coraz bardziej

:wink:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Posty: 704
Od: 6 maja 2009, o 12:21
Lokalizacja: (woj. łódzkie)

Post »

Brzmi smakowicie ,,mniam mniam''. Jak wypróbuje dam znać. Kocham potrawy z piersi z kurczaka. :D
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Ja też, bardzo lubię drobiowe mięsko.
Podam w takim razie przepis na jeszcze inne moje drobiowe udane eksperymenty:

Drobiowy eksperyment
2-3 piersi z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
250 g śmietany kremówki
VEGETA śródziemnomorska lub przyprawy włoskie
curry wg. uznania. ale uważac po curry jest słone
ewentualnie sól, pieprz do smaku

Pierś oczywiście umyć i osuszyc. Pokroić w kostke.
Na tłuszczu zrumienić pokrojoną "byle jak" cebulę. Dodać do tego pierś, przyprawić vegetą, ewentualnie solą i ziolami. Chwilke podsmażyć, następnie dodać śmietanę wymieszaną z majonezem i dodac curry (ok. 1/2 opakowania). Dusić jeszcze ok. 15-20 minut, tak żeby zgęstniało - uważając na ślinotok spowodowany zapachem potrawy.
Potrawa gotowa. Podawać z frytkami, ryżem lub makaronem, z jakąś ulubiona zieleninką.
Bardzo bardzo smaczne!!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Zdjęć niestety nie mam...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

A z indyka też mozna zrobić cudeńka...

Cudeńko z indyka
ok. 1 kg piersi z indyka
20-30dag pieczarek
250ml białego, wytrawnego wina
2 cebule
zioła prowansalskie, sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 30%
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Pierś indyczą pokroić na plastry, każdy skropić sokiem z cytryny, natrzeć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem - odstawic na minimum 1 godzine do lodówki szczelnie zawinięte w folię aluminiową.
Na oliwie zeszklic posiekaną w kostkę cebulke, na tym obsmażyć indyka. Nastepnie dodac pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki , chwilkę poddusic i zalać winem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie odkryc, dodac smietanke i dusic jeszcze tyle, żeby sos troszke zgęstniał. Jeśli ktoś lubi gęste sosy to można zagęścić mąka katoflaną (nie robią się grudki ).
Indyk wyszedł przypadkiem, bo akurat miałam resztke winka , ale zrobił prawdziwą furorę... polecam !
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu fajnie, że dzielisz się swoimi wypróbowanymi przepisami. :D
Piersi z kurczaka są bardzo uniwersalne, można wiele potraw z nich wyczarować.
Dodatek pieczarek czy też suszonych grzybów znacznie podnosi smak potrawy.
Tak smakowicie potrafisz o tych potrawach mówić, że chętnie wypróbuję i zamelduję. :wink:
Super kobieto. :P
marivsz
1000p
1000p
Posty: 1230
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków/ Leżajsk

Post »

Oj i mnie smaka narobiłaś... już czuje zapach pieczonych roladek z szynką i pieczarkami :D
A czy ten plasterek pomidora nie gryzie się z resztą :?:
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

;:82 Baaardzo dziękuję za miłe słowa...

Marivusz ...własnie, że ten pomidor dodaj bardzo ciekawego smaczku.

Teraz sezon grillowy nastał, więc podzielę sie kilkoma sprawdzonymi pychotami na grilla.
W ubiegłym roku odkryłam przepis na pomidory z grilla, rewelacja... i prościzna na dodatek.

Potrzebne są spore pomidory, twardawe najlepiej. Tyle tych pomidorów ile chętnych na grillowanie . Do tego ser feta, świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz.
Pomidory trzeba pozbawić (przepraszam panów) jąderek.... Ostrożnie, żeby ścianki nie popękały.
Do środka wkładamy pokrojona w kostke fetę , troszkę pieprzu i parę kropel oliwy. Zawijamy to w folie aluminiową, na tyle szczelnie żeby para mogła się wydostwać z tego i wrzucamy na grill na jakieś 20 minut. Podajemy z posiekaną świeżą bazylią.
Przepis równie dobrze do zrealizowania w piekarniku, a fetę zastąpiłam kiedyś pleśniowym grzybowych Brie... też było ssuper.

Brakuje mi jednak ciekawych pomysłów na warzywa z grilla, tak więc bardzo proszę o podrzucanie ciekawostek.

Oczywiście po takim pomidorku na przystawkę, to tylko karkówka ....

Tylko karkówka

1 kg karkówki bez kości
1 słoiczek musztardy delikatesowej lub podobnej
8-10 łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki pasty paprykowej
3-4 ząbki czosnku
12 zieren jałowca
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs
1 łyżeczka Vegety ziołowej lub ziół prowansalskich albo włoskich
1/2 pieprzu - najlepiej tzw. "młotkowany" Kamisa
1 duża cebula

Karkówkę oczywiście umyć i osuszyć. Pokroić na kotlety ok. 1 cm (nie wolno rozbijać!!).
Wszystkie pozostałe składnik dokładnie ze sobą połączyć, jałowiec najlepiej rozgnieść w moździerzu, czosnek rozgnieść, cebule dowolnie posiekać i także dodać do sosu. Tak przygotowanym sosem smarować dokładnie każdy kawałek karkówki i odstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki.
Teraz rozpalić grilla i ostrożnie smażyć na niezbyt ostrym ogniu, przewracając kilkakrotnie każdy kawałek. Jedyna wadą tego jest to, że kapiący sos może się przypalać, ale doświadczony "grillowacz" poradzi sobie z tym doskonale.
Podawać np. z ziemniakami w skórkach, ugotowanymi z dodatkiem rozmarynu i z sałatką grecką... Zimne piwko, dobre towarzystwo... I żyć nie umierać!!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
marivsz
1000p
1000p
Posty: 1230
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków/ Leżajsk

Post »

O popłynąłem czytając to :D na pewno spróbuje, a może już w czwartek bo zanosi się na imprezę, także dzięki za przepis.
Nie mam co robić z czereśniami, może znasz jakieś przepisy gdzie można je wykorzystać?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Post »

Aniu bardzo ciekawe przepisy :D uwielbiam drób pod każdą postacią, moja rodzinka również, więc na pewno skorzystam :D Potrawy wydają sie pyszne :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Bardzo się cieszę, że będziecie korzystać z moich przepisów!
Marivsz... z czereśni oczywiście pierogi z bitą śmietaną!!
I można też naleweczkę na zimowe wieczory.... może robi się też wino?

aha... do grilla polecam sałatkę z młodych ziemniaków.
Ziemniaki trzeba ugotować w skórkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Do tego ogórek wężowy, dokładnie umyć i pokroić (ze skórką) w plasterki, dodać posiekany koperek...duuuużo, następnie posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę z oliwek, GOTOWE!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
marivsz
1000p
1000p
Posty: 1230
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków/ Leżajsk

Post »

O tych pierogach słyszałem, podobno pyszne tylko, że trzeba na pestki uważać, bo się ich nie dryluje.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Andziu-pomidory z grilla pycha!
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Cieszę sie bardzo Ewo , że pomidory smakowały!
Mam takie pytanie, czy ktoś korzysta z pojemników i naczyń tuperrwar? Zakupilam takie jakis czas temu i jestem zaskoczona efektami - mile.
Piekę np. chlebek - 2-3 razy w tygodniu, za każdym razem jakas inna wersja, a pracy przy tym tyle co nic!

Mój przepis na chleb:


2,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl mąki żytniej
0,5 szkl płatków owsianych lub maki żytniej "żurkowej"
5 dag drożdży
1 łyżka soli
1 płaska łyżka miodu
2 łyżki słonecznika, dyni, siemienia lnu lub innych ulubionych ziaren.
ok. 1,5 do 2 szkl. ciepłej wody lub wody z mlekiem.

Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce - takiej własnie z tuperrware ze szczelną pokrywką, pewnie można ja zastapić każdym innym szczelnie zamykanym naczyniem, ale ta ma tę zaletę że mozna odpowietrzać to czasem.
Drożdże, miód i sól z częścią ciepłej wody z mlekiem wrzucam do słoika, zakręcam i energicznie potrząsam (taki "szejker" :lol: ), nastepnie wlewam to do mąki i miksuję ok. 5 minut - w razie potrzeby dolewam resztę wody z mlekiem - ciasto ma byc takie, żeby się bez trudu dało wyrabiać mikserem (świderkami do drożdżowego ciasta). Zamykam szczelnie tą "cud" miskę i odstawiam w ciepłe miejsce lub do większej miski z ciepłą wodą, na jakieś pół godziny (chyba). Kiedy wyrośnie przekładam do dwóch blaszek keksówek i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika na jakies 45 min w temp ok. 180 st.
Żeby były ładne na wierzchu przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuje np. makiem.
Bardzo dobrze udaje sie też taki chlebek zwyczjanie uformowany w kształt chleba i pieczony na blasze bezpośrednio w piekarniku.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Obiadek prawie grillowany... padał deszcz i trzeba było szaszłyki upiec w piekarniku, ale Dzięki temu wyszły jeszcze rewelacyjne ziemniaczki:
Szaszłyki dla 4 osób:
ok. 1 kg piersi z indyka pokrojone w kostkę taka sporą - dzień wcześniej zapeklowałam w takiej marynacie: oliwa, ocet balsamiczny i : tymianek, oregano, jałowiec, papryka, czosnek, majeranek, gorczyca, kolendra, bazylia, ziele angielskie, Vegeta, sól, pieprz biały - wszystko trzeba utłuc w moździerzu lub co się da zemleć.

Do takich szaszłyków dodaję w takiej kolejności: indyk, cebula, boczek, pieczarka, papryka,indyk i tak do końca patyczka :D
Obrazek

Jeśli piekę szaszłyki na grillu to zawijam każdego w folię aluminiową, bo wtedy cały jest dobrze upieczony i gorący. A do piekarnika (opcja grill z termoobiegiem) wkładam na jakieś 30-35 minut temp. 180-200 st.

Ziemniaki w koszulkach do tego : drobne ziemniaki ugotować w skórkach - posolić i dodać gałązkę rozmarynu. Następnie przekrawać na pół i układać na dużej blaszce i włożyć do piekarnika razem z szaszłykami tylko "piętro" niżej - ściekający z szaszłyków tłuszcz skapuje na ziemniaki i one pieką się w tym przez czas jaki potrzebny jest do upieczenia szaszłyków.
Bardzo to było smaczne...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”