Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Magdo, tam musiałoby rosnąć coś wyższego od parkanu, aby nas nieco zasłonić. Dom usytuowany jest na stoku wzniesienia i taras jast też strasznie wyeksponowany. Na tej fotce lepiej to widać.

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!

Przy parkanie posadź kwitnące o różnych porach krzewy.
U mnie sprawdza się to świetnie. Mam działkę a sąsiadów prawie nie
widzę.
Miłego dnia ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goryczko, to nie jest mój ogród. Wynajmujemy ten dom. Poza tym pisałam w poprzednich postach, że sadziłam tam krzewy, problem jednak w tym, że wszystkie tam marnieją i nic nie chce tam rosnąć. W tym ogrodzie nie było nic, kiedy się tu sprowadziliśmy. Posadziłam w nim wiele roślin i już nie będę więcej tu inwestować, bo pozostaniemy tu najwyżej jeszcze jeden rok. Wolę teraz zaoszczędzić pieniądze na mój dom i mój ogród.
Ogródek Feli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Felu!
Przepraszam widocznie nie doczytałam wszystkiego, stąd moja
niewiedza. Masz rację w takiej sytuacji to nie ma sensu. ;:196
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Felu, moje słoneczniki wybujały w tym roku do wysokości 3 metrów... to powinno wystarczyć.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Feluś, właśnie mówili w TV, ze we Francji jakieś wielkie opady śniegu....Czy Ciebie też zasypało?
Na pocieszenie przesyłam Ci mojego niecierpka, bo wyczytałam gdzieś, że podobają Ci się te kwiatki i ich listki

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andzia1 pisze: W moim rodzinnym domu mieliśmy dawniej takie pnącze do chmielu też podobne, i to dopiero rosło w każdych warunkach! Miało takie liście jak chmiel, drobniuteńkie kwiaty pachnące wieczorem, a owoce w kształcie takich kolczastych owalnych jajek (w środku dużo płynu i czarne nasiona w kształcie pestek dyni). Być może ktoś u mnie ma te nasiona zebrane, przeprowadzę śledztwo. :P
Witam, prawdopodobnie to Echinocyst klapowany (Kolczurka), Echinocystis lobata, szybko rosnące pnącze jednoroczne. trzeba na drania uważać bo strasznie się rozsiewa, ale błyskawicznie zarasta ogrodzenia. Fajne początki, często tu zaglądam
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Witaj Felu, faktycznie nie ma co inwestować zbyt wiele jeśli potem zmienisz miejsce zamieszkania.
Ale za to w nowym ogrodzie będzie można poszaleć :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

EwaM pisze:
Andzia1 pisze: W moim rodzinnym domu mieliśmy dawniej takie pnącze do chmielu też podobne, i to dopiero rosło w każdych warunkach! Miało takie liście jak chmiel, drobniuteńkie kwiaty pachnące wieczorem, a owoce w kształcie takich kolczastych owalnych jajek (w środku dużo płynu i czarne nasiona w kształcie pestek dyni). Być może ktoś u mnie ma te nasiona zebrane, przeprowadzę śledztwo. :P
Witam, prawdopodobnie to Echinocyst klapowany (Kolczurka), Echinocystis lobata, szybko rosnące pnącze jednoroczne. trzeba na drania uważać bo strasznie się rozsiewa, ale błyskawicznie zarasta ogrodzenia. Fajne początki, często tu zaglądam
Tak tak tak!! to jest to właśnie. Znalazłam zdjęcie. Dziekuje Ci Ewo bardzo za identyfikację. Faktycznie na drania trzeba uważać, ale myślę, że dla Feli będzie dobrym rozwiązaniem.
Felu, wpadam tylko sie przywitac i zameldować, że siedzę dzisiaj w domu i pewnie nie będę aktywna na forum.
Miłego dnia życzę i do jutra!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Felu !
To ostatnie zdjęcie dobrze pokazuje warunki terenowe Według mnie - gdyby to była Twoja działka - najlepiej byłoby posadzić tam niskie drzewa, a pod nimi krzewy. Ponieważ taras jest wyniesiony, to najlepiej osłoniłoby miejsce wypoczynku.
W warunkach tymczasowości może ta kolczurka się sprawdzi, masz rację,że chyba nie ma sensu tam inwestować na tak krótki czas. A swoją drogą , ciekawa jestem , co tam jest w tej ziemi,że wszystko umiera...
Trzymam kciuki za rychłe znalezienie nowego miejsca !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Feluś, jakby to był już docelowy ogród to bym posadziła wdłuż parkanu bambusy. Szybko rosną i wysoko i są zielone zimą.
Bardzo dobra osłona od niechcianego oka. ;:108
Przesyłam Ci leniwe zimowe słoneczko ;:3 u nas pełna odwilż i 6 na plusie.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goryczko, nie przepraszaj, przecież nie sposób czytać wszystkich postów. Powinnam nazwać swój wątek ?Tworzenie cudzego ogrodu? , ale i to pewnie rodziłoby powtarzające się pytania.

Mag, każda sugestia jest bardzo cenna dla mnie. Posadzę kolczurkę i słoneczniki. Nie wiem tylko czy uda mi się kupić różne gatunki. Dziękuję jeszcze raz za Polską Stację . Jest super! Na dodatek dziś znalazlam Radio Sure i przez nie mogę sobie ściągać na kompa mp3 z naszego radia.

Dalu dzięki za niecierpki. Cały czas jestem na etapie odkrywania Ameryki i nawet nie miałam pojęcia o istnieniu tych kwiatków.

Ewo, Andziu, Tamaryszku, Mag, wszystkim dziękuję za burzę mózgów ;:4 ;:138 . Pomysł bardzo mi się podoba ;:138 !
Kolczurkę widziałam na zdjęciu, gdzie fajnie porastała właśnie ogrodzenie. Jeśli jeszcze będzie cieszyła zapachem, to będę cała szczęśliwa.

Aniu, może uda Ci się zdobyć nasionka? Ty w domu, a ja dziś raczej będę pracowała poza domem, ale po południu. Dobrze, że pogoda się poprawiła, bo wczoraj niemalże cały czas lało, stąd i mój nastrój nie był najlepszy.

Pszczółko, bambusy wymagają dużo wody i tam nie miałyby odpowiednich warunków. Trawnik ucięty jest murem parkanu.
U nas też dziś ładnie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu jeżeli i tak zamierzasz zmienić miejsce zamieszkania to myślę że nie opłaci się sadzić żadnych róż lub innych droższych roślin .
Warto sadzić w duże donice a potem po prostu je ze sobą zabrać do nowego ogrodu .
A tak na marginesie ,kiedy planujesz zmianę miejsca zamieszkania ?
Śnieg nadal u Ciebie leży ?
Genia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno mi odpowiedzieć Geniu. Myślę, że to kwestia około roku. A co do donic, to już mam ich dość dużo i mnożyć ich nadmiernie też nie ma sensu.
Geniu, piękna pogoda i po południu ma być 9°C. Następne dni mają być podobne i o śniegu już zapomniałam. Z tego co widzę na forum, to ostra zima w Polsce.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tym bardziej Felu nie watro inwestować w roślinki w tym ogrodzie . No i masz racje że jeżeli i tak masz sporo roślin w doniczkach to trzeba poczekać z zakupami aż do nowego ogrodu .
Tu jedynie jakieś jednoroczne .
U nas piękna zima , ale wejdź do Pawła tam to dopiero pięknie .
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”