Początki nowego ogrodka
- fela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Początki nowego ogrodka
Magdo, tam musiałoby rosnąć coś wyższego od parkanu, aby nas nieco zasłonić. Dom usytuowany jest na stoku wzniesienia i taras jast też strasznie wyeksponowany. Na tej fotce lepiej to widać.

-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Felu!
Przy parkanie posadź kwitnące o różnych porach krzewy.
U mnie sprawdza się to świetnie. Mam działkę a sąsiadów prawie nie
widzę.
Miłego dnia

Przy parkanie posadź kwitnące o różnych porach krzewy.
U mnie sprawdza się to świetnie. Mam działkę a sąsiadów prawie nie
widzę.
Miłego dnia
- fela

Goryczko, to nie jest mój ogród. Wynajmujemy ten dom. Poza tym pisałam w poprzednich postach, że sadziłam tam krzewy, problem jednak w tym, że wszystkie tam marnieją i nic nie chce tam rosnąć. W tym ogrodzie nie było nic, kiedy się tu sprowadziliśmy. Posadziłam w nim wiele roślin i już nie będę więcej tu inwestować, bo pozostaniemy tu najwyżej jeszcze jeden rok. Wolę teraz zaoszczędzić pieniądze na mój dom i mój ogród.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Felu!
Przepraszam widocznie nie doczytałam wszystkiego, stąd moja
niewiedza. Masz rację w takiej sytuacji to nie ma sensu.
Przepraszam widocznie nie doczytałam wszystkiego, stąd moja
niewiedza. Masz rację w takiej sytuacji to nie ma sensu.
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Felu, moje słoneczniki wybujały w tym roku do wysokości 3 metrów... to powinno wystarczyć.
Witam, prawdopodobnie to Echinocyst klapowany (Kolczurka), Echinocystis lobata, szybko rosnące pnącze jednoroczne. trzeba na drania uważać bo strasznie się rozsiewa, ale błyskawicznie zarasta ogrodzenia. Fajne początki, często tu zaglądamAndzia1 pisze: W moim rodzinnym domu mieliśmy dawniej takie pnącze do chmielu też podobne, i to dopiero rosło w każdych warunkach! Miało takie liście jak chmiel, drobniuteńkie kwiaty pachnące wieczorem, a owoce w kształcie takich kolczastych owalnych jajek (w środku dużo płynu i czarne nasiona w kształcie pestek dyni). Być może ktoś u mnie ma te nasiona zebrane, przeprowadzę śledztwo. :P
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- roslynn
- 1000p

- Od: 15 lut 2008, o 12:12
Witaj Felu, faktycznie nie ma co inwestować zbyt wiele jeśli potem zmienisz miejsce zamieszkania.
Ale za to w nowym ogrodzie będzie można poszaleć
Ale za to w nowym ogrodzie będzie można poszaleć
- Andzia1

- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Tak tak tak!! to jest to właśnie. Znalazłam zdjęcie. Dziekuje Ci Ewo bardzo za identyfikację. Faktycznie na drania trzeba uważać, ale myślę, że dla Feli będzie dobrym rozwiązaniem.EwaM pisze:Witam, prawdopodobnie to Echinocyst klapowany (Kolczurka), Echinocystis lobata, szybko rosnące pnącze jednoroczne. trzeba na drania uważać bo strasznie się rozsiewa, ale błyskawicznie zarasta ogrodzenia. Fajne początki, często tu zaglądamAndzia1 pisze: W moim rodzinnym domu mieliśmy dawniej takie pnącze do chmielu też podobne, i to dopiero rosło w każdych warunkach! Miało takie liście jak chmiel, drobniuteńkie kwiaty pachnące wieczorem, a owoce w kształcie takich kolczastych owalnych jajek (w środku dużo płynu i czarne nasiona w kształcie pestek dyni). Być może ktoś u mnie ma te nasiona zebrane, przeprowadzę śledztwo. :P
Felu, wpadam tylko sie przywitac i zameldować, że siedzę dzisiaj w domu i pewnie nie będę aktywna na forum.
Miłego dnia życzę i do jutra!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Felu !
To ostatnie zdjęcie dobrze pokazuje warunki terenowe Według mnie - gdyby to była Twoja działka - najlepiej byłoby posadzić tam niskie drzewa, a pod nimi krzewy. Ponieważ taras jest wyniesiony, to najlepiej osłoniłoby miejsce wypoczynku.
W warunkach tymczasowości może ta kolczurka się sprawdzi, masz rację,że chyba nie ma sensu tam inwestować na tak krótki czas. A swoją drogą , ciekawa jestem , co tam jest w tej ziemi,że wszystko umiera...
Trzymam kciuki za rychłe znalezienie nowego miejsca !
To ostatnie zdjęcie dobrze pokazuje warunki terenowe Według mnie - gdyby to była Twoja działka - najlepiej byłoby posadzić tam niskie drzewa, a pod nimi krzewy. Ponieważ taras jest wyniesiony, to najlepiej osłoniłoby miejsce wypoczynku.
W warunkach tymczasowości może ta kolczurka się sprawdzi, masz rację,że chyba nie ma sensu tam inwestować na tak krótki czas. A swoją drogą , ciekawa jestem , co tam jest w tej ziemi,że wszystko umiera...
Trzymam kciuki za rychłe znalezienie nowego miejsca !
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Feluś, jakby to był już docelowy ogród to bym posadziła wdłuż parkanu bambusy. Szybko rosną i wysoko i są zielone zimą.
Bardzo dobra osłona od niechcianego oka.
Przesyłam Ci leniwe zimowe słoneczko
u nas pełna odwilż i 6 na plusie.
Bardzo dobra osłona od niechcianego oka.
Przesyłam Ci leniwe zimowe słoneczko
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- fela

Goryczko, nie przepraszaj, przecież nie sposób czytać wszystkich postów. Powinnam nazwać swój wątek ?Tworzenie cudzego ogrodu? , ale i to pewnie rodziłoby powtarzające się pytania.
Mag, każda sugestia jest bardzo cenna dla mnie. Posadzę kolczurkę i słoneczniki. Nie wiem tylko czy uda mi się kupić różne gatunki. Dziękuję jeszcze raz za Polską Stację . Jest super! Na dodatek dziś znalazlam Radio Sure i przez nie mogę sobie ściągać na kompa mp3 z naszego radia.
Dalu dzięki za niecierpki. Cały czas jestem na etapie odkrywania Ameryki i nawet nie miałam pojęcia o istnieniu tych kwiatków.
Ewo, Andziu, Tamaryszku, Mag, wszystkim dziękuję za burzę mózgów
. Pomysł bardzo mi się podoba
!
Kolczurkę widziałam na zdjęciu, gdzie fajnie porastała właśnie ogrodzenie. Jeśli jeszcze będzie cieszyła zapachem, to będę cała szczęśliwa.
Aniu, może uda Ci się zdobyć nasionka? Ty w domu, a ja dziś raczej będę pracowała poza domem, ale po południu. Dobrze, że pogoda się poprawiła, bo wczoraj niemalże cały czas lało, stąd i mój nastrój nie był najlepszy.
Pszczółko, bambusy wymagają dużo wody i tam nie miałyby odpowiednich warunków. Trawnik ucięty jest murem parkanu.
U nas też dziś ładnie.
Mag, każda sugestia jest bardzo cenna dla mnie. Posadzę kolczurkę i słoneczniki. Nie wiem tylko czy uda mi się kupić różne gatunki. Dziękuję jeszcze raz za Polską Stację . Jest super! Na dodatek dziś znalazlam Radio Sure i przez nie mogę sobie ściągać na kompa mp3 z naszego radia.
Dalu dzięki za niecierpki. Cały czas jestem na etapie odkrywania Ameryki i nawet nie miałam pojęcia o istnieniu tych kwiatków.
Ewo, Andziu, Tamaryszku, Mag, wszystkim dziękuję za burzę mózgów
Kolczurkę widziałam na zdjęciu, gdzie fajnie porastała właśnie ogrodzenie. Jeśli jeszcze będzie cieszyła zapachem, to będę cała szczęśliwa.
Aniu, może uda Ci się zdobyć nasionka? Ty w domu, a ja dziś raczej będę pracowała poza domem, ale po południu. Dobrze, że pogoda się poprawiła, bo wczoraj niemalże cały czas lało, stąd i mój nastrój nie był najlepszy.
Pszczółko, bambusy wymagają dużo wody i tam nie miałyby odpowiednich warunków. Trawnik ucięty jest murem parkanu.
U nas też dziś ładnie.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Felu jeżeli i tak zamierzasz zmienić miejsce zamieszkania to myślę że nie opłaci się sadzić żadnych róż lub innych droższych roślin .
Warto sadzić w duże donice a potem po prostu je ze sobą zabrać do nowego ogrodu .
A tak na marginesie ,kiedy planujesz zmianę miejsca zamieszkania ?
Śnieg nadal u Ciebie leży ?
Genia
Warto sadzić w duże donice a potem po prostu je ze sobą zabrać do nowego ogrodu .
A tak na marginesie ,kiedy planujesz zmianę miejsca zamieszkania ?
Śnieg nadal u Ciebie leży ?
Genia
- fela

Trudno mi odpowiedzieć Geniu. Myślę, że to kwestia około roku. A co do donic, to już mam ich dość dużo i mnożyć ich nadmiernie też nie ma sensu.
Geniu, piękna pogoda i po południu ma być 9°C. Następne dni mają być podobne i o śniegu już zapomniałam. Z tego co widzę na forum, to ostra zima w Polsce.
Geniu, piękna pogoda i po południu ma być 9°C. Następne dni mają być podobne i o śniegu już zapomniałam. Z tego co widzę na forum, to ostra zima w Polsce.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tym bardziej Felu nie watro inwestować w roślinki w tym ogrodzie . No i masz racje że jeżeli i tak masz sporo roślin w doniczkach to trzeba poczekać z zakupami aż do nowego ogrodu .
Tu jedynie jakieś jednoroczne .
U nas piękna zima , ale wejdź do Pawła tam to dopiero pięknie .
Genia
Tu jedynie jakieś jednoroczne .
U nas piękna zima , ale wejdź do Pawła tam to dopiero pięknie .
Genia