Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kawałek świata - iwa27

Post »

Mnie osobiście też się podobają cisy i tak jak pisze Pyzia są formowalne . Tylko ,żeby dorosłe osobniki nie zajmowały tyle miejsca ale jak potem są obsypane czerwonymi koralikami to dopiero ładnie wygląda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć
Iwonko sprawdziłam - ja mam zwykły cis pospolity (taxus baccata).
Według katalogu, który też masz, w wieku 30 lat osiąga on 3-4 m wysokości (i to bez cięcia a to potrafi zabrać połowę przyrostu). To baardzo powolny wzrost.
Zobacz w katalogu str. 40-41 :wink: jakie są odmiany - ja polecam tą swoją a myślę, ze dla Ciebie byłaby dobra również "Fastigata Robusta" (wąskokolumnowy pokrój, igły intensywnie zielone).
Teoretycznie mogłabyś skusić sie na 3 odmiany - igły ciemno-, jasnozielone i żółtawe. Myślę, ze to byłby pomysł świetny gdyby ta grupa miała mieć centralne miejsce na rabacie (i do tego je przystrzyc na różne wysokości ;:333 ), ale w Twojej sytuacji - zielony akcent przy budynku - zdecydowanie rekomendowałabym tą sama odmianę - ciemnozieloną właśnie dla kontrastu z elewacją.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iw, tak sobie myślałem o Twoim ogrodzie i co Ci doradzić, żebyś była zadowolona. Jeśli będzie faktycznie chciała zrobić większą rabatę to miejsc do nasadzeń będzie sporo i o to nie musimy się martwić.
Zacznę od tego, że chciałabyś idealne stożki, niewymagające cięcia, więc tu proponowałbym Świerki białe w odmianach do wyboru. Masz tu kolory od zielonego, przez prawie błękitny, po złoty, kremowy, zobacz w necie odmiany, które wybrałem.
Picea glauca 'Sanders Blue'
Picea glauca 'Conica'
Picea glauca 'Laurin' ? to mój faworyt, ideał kształtu i smukłości
Picea glauca 'Zuckerhut'
Picea glauca 'Daisy's White'

Inne zimozielone kolumny to mogą być właśnie cisy, tu po prostu popatrz jak wyglądają wszelkie odmiany kolumnowe i czy pasowałyby Ci właśnie one. Przykładowo Cis pospolity -Taxus baccata 'Fastigiata Robusta', 'Fastigiata Aurea', ciekawostką są tez głowocisy japońskie - Cephalotaxus harringtonia Fastigiata, ale te trudno dostać, przynajmniej w moich rejonach.

Dodatkowo zastanów się, czy nie chciałabyś np. świerka pospolitego - Picea abies 'Inversa', to monstrualny twór, który na rabacie dodał by na pewno uroku, ale z nimi to kwestia gustu, czy się podoba, czy nie. Iga tak naprawdę kolumnowych odmian jest bardzo wiele, świerków, sosen, buków, wystarczy poszukać i podpatrzeć co Ci w oko wpadnie. Oczywiście posadzić trzeba też coś o kształcie kulistym i innych, bo same słupy nie zdadzą egzaminu :D :D :D

Całość takiej rabaty z kilkoma iglakami można fajnie wypełnić, tu pomyślałem sobie o kilku piwoniach, póki reszta będzie nabierać na sile (zakładam, że nie kupisz leciwych, dużych egzemplarzy, bo to spory wydatek), piwonie będą zawsze kwitły i myślę, że będą do tego pasować. Tak naprawdę to tu pomysłów na obsadzenie nie powinno brakować, kwestia tego co byś chciała, jakie lubisz kolory i na co z iglaków się zdecydujesz. Kwitnące rośliny na pewno Iga coś podpowie i doradzi (hosty, żurawki ? podstawa) a co jeszcze to zobaczymy :) To takich kilka wstępnych przykładów.

Ja postaram Ci się coś rozrysować i podeślę, ale to już na PW :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

mówicie, że cisy bezproblemowe, a u nas w okolicy praktycznie wszystkie zamierają :?
brązowieją i koniec.
Zauważyłam to u kilku sąsiadów, mój na szczęście jeszcze się trzyma ;:224
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witajcie moi mili :wit Niebyło mnie tak długo na forum bo w czwartek "przeżyłam" swoje pierwsze świniobicie, a wczoraj po nim sprzątałam. Prawdę mówiąc ja tylko uczestniczyłam w produkcji wyrobów ;:137

Pyziu, Sylwku dzięki wam za propozycje. Obejrzałam je w katalogu i wszystkie te iglaczki mi się podobają - jedynie nie wiem jak wygląda ten głowocis. Mnie jeszcze wpadł w oko Picea abies "Pusch", Picea pungens "Bialobok" i Picea pungens "Hermann Naue". Dom jest szeroki na 8,5 m od
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

iwa27 pisze:E tam złotko - zdobędę je dopiero po półrocznym pobycie na forum - Dawid zdobył je chyba w dwa miesiące.
Czy chodzi o tego Dawida co teraz napisał posta czy o innego :?: :P
iwa27 pisze:Obrazek
A wieczorem przyszedł Mikołaj - taki trochę jakby rosyjski :;230 i przyniósł prezenty, a Sara wcale się go nie bała
Do mnie nigdy taki fajny Mikołaj nie przyszedł :;230
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dawidku nie znam innego Dawida na forum, to ty jesteś ten odrzutowiec :;230

Coś znowu przycisnęłam przez przypadek i wysłałam sobie nieskończoną widomość :oops:

A wię tak aby było wiadomo jaki teren trzeba obsadzić to podaję szcegóły - dom jest szeroki na 8,5 m, od domu 0,5 m wysypana jest opaska żwirowa, następnie 2 m jest względnie prostego terenu potem już dość ostro w dół. Sylwku takie piękności jak Inwersa muszą rosnąć w moim ogrodzie ;:108
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dawid jak chcesz żeby taki Mikołaj do ciebie przyszedł to w przyszłym roku 6 grudnia zapraszam do Nowego Lasu - to regionalny Mikołaj :;230
Mój kawałek świata.
część 3
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Iwonko, właśnie dodałem u siebie fotki ozdób świątecznych :wink:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Dawidku ;:196
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IWONKO to krupnioki i zymloki tez chyba masz jak po świniobiciu teraz mięso się pekluje na kiełbaskę i szybkościwe szyneczki . Z chęcią uczestniczyłabym w takiej imprezie . Jak to dawno było . ;:137 Zazdroszcze Ci tego wspaniałego zapachu [ale roboty już nie ] :;230 . No to smacznego salcesonik też na pewno robiliście ,ale mi ślinka pociekła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Oj,fajnie że masz swoje mięsko i wędlinkę....ja też już pekluję...za przepisem Empuzy....ale nie będę wędzić bo nie ma w czym tylko upiekę :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iw, ja tam Ci się ostatnio rozpisałem, zapomniałem w sumie też o jałowcach dodać :) Picea abies "Pusch" polecam, mój maleńki, ale szyszunie są :) Picea pungens "Bialobok" - wspaniała i ciekawa odmiana, warto mieć :) podobnie jak i Picea pungens "Hermann Naue".
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Jak kulinarnie się tu zrobiło ;:137
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold