Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kawałek świata - iwa27
Mnie osobiście też się podobają cisy i tak jak pisze Pyzia są formowalne . Tylko ,żeby dorosłe osobniki nie zajmowały tyle miejsca ale jak potem są obsypane czerwonymi koralikami to dopiero ładnie wygląda
- pyzia
- 200p

- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cześć
Iwonko sprawdziłam - ja mam zwykły cis pospolity (taxus baccata).
Według katalogu, który też masz, w wieku 30 lat osiąga on 3-4 m wysokości (i to bez cięcia a to potrafi zabrać połowę przyrostu). To baardzo powolny wzrost.
Zobacz w katalogu str. 40-41
jakie są odmiany - ja polecam tą swoją a myślę, ze dla Ciebie byłaby dobra również "Fastigata Robusta" (wąskokolumnowy pokrój, igły intensywnie zielone).
Teoretycznie mogłabyś skusić sie na 3 odmiany - igły ciemno-, jasnozielone i żółtawe. Myślę, ze to byłby pomysł świetny gdyby ta grupa miała mieć centralne miejsce na rabacie (i do tego je przystrzyc na różne wysokości
), ale w Twojej sytuacji - zielony akcent przy budynku - zdecydowanie rekomendowałabym tą sama odmianę - ciemnozieloną właśnie dla kontrastu z elewacją.
Pozdrawiam!
Iwonko sprawdziłam - ja mam zwykły cis pospolity (taxus baccata).
Według katalogu, który też masz, w wieku 30 lat osiąga on 3-4 m wysokości (i to bez cięcia a to potrafi zabrać połowę przyrostu). To baardzo powolny wzrost.
Zobacz w katalogu str. 40-41
Teoretycznie mogłabyś skusić sie na 3 odmiany - igły ciemno-, jasnozielone i żółtawe. Myślę, ze to byłby pomysł świetny gdyby ta grupa miała mieć centralne miejsce na rabacie (i do tego je przystrzyc na różne wysokości
Pozdrawiam!
Iw, tak sobie myślałem o Twoim ogrodzie i co Ci doradzić, żebyś była zadowolona. Jeśli będzie faktycznie chciała zrobić większą rabatę to miejsc do nasadzeń będzie sporo i o to nie musimy się martwić.
Zacznę od tego, że chciałabyś idealne stożki, niewymagające cięcia, więc tu proponowałbym Świerki białe w odmianach do wyboru. Masz tu kolory od zielonego, przez prawie błękitny, po złoty, kremowy, zobacz w necie odmiany, które wybrałem.
Picea glauca 'Sanders Blue'
Picea glauca 'Conica'
Picea glauca 'Laurin' ? to mój faworyt, ideał kształtu i smukłości
Picea glauca 'Zuckerhut'
Picea glauca 'Daisy's White'
Inne zimozielone kolumny to mogą być właśnie cisy, tu po prostu popatrz jak wyglądają wszelkie odmiany kolumnowe i czy pasowałyby Ci właśnie one. Przykładowo Cis pospolity -Taxus baccata 'Fastigiata Robusta', 'Fastigiata Aurea', ciekawostką są tez głowocisy japońskie - Cephalotaxus harringtonia Fastigiata, ale te trudno dostać, przynajmniej w moich rejonach.
Dodatkowo zastanów się, czy nie chciałabyś np. świerka pospolitego - Picea abies 'Inversa', to monstrualny twór, który na rabacie dodał by na pewno uroku, ale z nimi to kwestia gustu, czy się podoba, czy nie. Iga tak naprawdę kolumnowych odmian jest bardzo wiele, świerków, sosen, buków, wystarczy poszukać i podpatrzeć co Ci w oko wpadnie. Oczywiście posadzić trzeba też coś o kształcie kulistym i innych, bo same słupy nie zdadzą egzaminu
Całość takiej rabaty z kilkoma iglakami można fajnie wypełnić, tu pomyślałem sobie o kilku piwoniach, póki reszta będzie nabierać na sile (zakładam, że nie kupisz leciwych, dużych egzemplarzy, bo to spory wydatek), piwonie będą zawsze kwitły i myślę, że będą do tego pasować. Tak naprawdę to tu pomysłów na obsadzenie nie powinno brakować, kwestia tego co byś chciała, jakie lubisz kolory i na co z iglaków się zdecydujesz. Kwitnące rośliny na pewno Iga coś podpowie i doradzi (hosty, żurawki ? podstawa) a co jeszcze to zobaczymy
To takich kilka wstępnych przykładów.
Ja postaram Ci się coś rozrysować i podeślę, ale to już na PW
Zacznę od tego, że chciałabyś idealne stożki, niewymagające cięcia, więc tu proponowałbym Świerki białe w odmianach do wyboru. Masz tu kolory od zielonego, przez prawie błękitny, po złoty, kremowy, zobacz w necie odmiany, które wybrałem.
Picea glauca 'Sanders Blue'
Picea glauca 'Conica'
Picea glauca 'Laurin' ? to mój faworyt, ideał kształtu i smukłości
Picea glauca 'Zuckerhut'
Picea glauca 'Daisy's White'
Inne zimozielone kolumny to mogą być właśnie cisy, tu po prostu popatrz jak wyglądają wszelkie odmiany kolumnowe i czy pasowałyby Ci właśnie one. Przykładowo Cis pospolity -Taxus baccata 'Fastigiata Robusta', 'Fastigiata Aurea', ciekawostką są tez głowocisy japońskie - Cephalotaxus harringtonia Fastigiata, ale te trudno dostać, przynajmniej w moich rejonach.
Dodatkowo zastanów się, czy nie chciałabyś np. świerka pospolitego - Picea abies 'Inversa', to monstrualny twór, który na rabacie dodał by na pewno uroku, ale z nimi to kwestia gustu, czy się podoba, czy nie. Iga tak naprawdę kolumnowych odmian jest bardzo wiele, świerków, sosen, buków, wystarczy poszukać i podpatrzeć co Ci w oko wpadnie. Oczywiście posadzić trzeba też coś o kształcie kulistym i innych, bo same słupy nie zdadzą egzaminu
Całość takiej rabaty z kilkoma iglakami można fajnie wypełnić, tu pomyślałem sobie o kilku piwoniach, póki reszta będzie nabierać na sile (zakładam, że nie kupisz leciwych, dużych egzemplarzy, bo to spory wydatek), piwonie będą zawsze kwitły i myślę, że będą do tego pasować. Tak naprawdę to tu pomysłów na obsadzenie nie powinno brakować, kwestia tego co byś chciała, jakie lubisz kolory i na co z iglaków się zdecydujesz. Kwitnące rośliny na pewno Iga coś podpowie i doradzi (hosty, żurawki ? podstawa) a co jeszcze to zobaczymy
Ja postaram Ci się coś rozrysować i podeślę, ale to już na PW
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
mówicie, że cisy bezproblemowe, a u nas w okolicy praktycznie wszystkie zamierają
brązowieją i koniec.
Zauważyłam to u kilku sąsiadów, mój na szczęście jeszcze się trzyma
brązowieją i koniec.
Zauważyłam to u kilku sąsiadów, mój na szczęście jeszcze się trzyma
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Witajcie moi mili
Niebyło mnie tak długo na forum bo w czwartek "przeżyłam" swoje pierwsze świniobicie, a wczoraj po nim sprzątałam. Prawdę mówiąc ja tylko uczestniczyłam w produkcji wyrobów 
Pyziu, Sylwku dzięki wam za propozycje. Obejrzałam je w katalogu i wszystkie te iglaczki mi się podobają - jedynie nie wiem jak wygląda ten głowocis. Mnie jeszcze wpadł w oko Picea abies "Pusch", Picea pungens "Bialobok" i Picea pungens "Hermann Naue". Dom jest szeroki na 8,5 m od
Pyziu, Sylwku dzięki wam za propozycje. Obejrzałam je w katalogu i wszystkie te iglaczki mi się podobają - jedynie nie wiem jak wygląda ten głowocis. Mnie jeszcze wpadł w oko Picea abies "Pusch", Picea pungens "Bialobok" i Picea pungens "Hermann Naue". Dom jest szeroki na 8,5 m od
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Czy chodzi o tego Dawida co teraz napisał posta czy o innegoiwa27 pisze:E tam złotko - zdobędę je dopiero po półrocznym pobycie na forum - Dawid zdobył je chyba w dwa miesiące.
Do mnie nigdy taki fajny Mikołaj nie przyszedł
- iwa27
- 1000p

Dawidku nie znam innego Dawida na forum, to ty jesteś ten odrzutowiec
Coś znowu przycisnęłam przez przypadek i wysłałam sobie nieskończoną widomość
A wię tak aby było wiadomo jaki teren trzeba obsadzić to podaję szcegóły - dom jest szeroki na 8,5 m, od domu 0,5 m wysypana jest opaska żwirowa, następnie 2 m jest względnie prostego terenu potem już dość ostro w dół. Sylwku takie piękności jak Inwersa muszą rosnąć w moim ogrodzie
Coś znowu przycisnęłam przez przypadek i wysłałam sobie nieskończoną widomość
A wię tak aby było wiadomo jaki teren trzeba obsadzić to podaję szcegóły - dom jest szeroki na 8,5 m, od domu 0,5 m wysypana jest opaska żwirowa, następnie 2 m jest względnie prostego terenu potem już dość ostro w dół. Sylwku takie piękności jak Inwersa muszą rosnąć w moim ogrodzie
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Dawid jak chcesz żeby taki Mikołaj do ciebie przyszedł to w przyszłym roku 6 grudnia zapraszam do Nowego Lasu - to regionalny Mikołaj 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Iwonko, właśnie dodałem u siebie fotki ozdób świątecznych 
- iwa27
- 1000p

Dziękuję Dawidku 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IWONKO to krupnioki i zymloki tez chyba masz jak po świniobiciu teraz mięso się pekluje na kiełbaskę i szybkościwe szyneczki . Z chęcią uczestniczyłabym w takiej imprezie . Jak to dawno było .
Zazdroszcze Ci tego wspaniałego zapachu [ale roboty już nie ]
. No to smacznego salcesonik też na pewno robiliście ,ale mi ślinka pociekła
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj,fajnie że masz swoje mięsko i wędlinkę....ja też już pekluję...za przepisem Empuzy....ale nie będę wędzić bo nie ma w czym tylko upiekę 
Iw, ja tam Ci się ostatnio rozpisałem, zapomniałem w sumie też o jałowcach dodać
Picea abies "Pusch" polecam, mój maleńki, ale szyszunie są
Picea pungens "Bialobok" - wspaniała i ciekawa odmiana, warto mieć
podobnie jak i Picea pungens "Hermann Naue".
Jak kulinarnie się tu zrobiło 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
fajny ten Mikołaj, tylko..
czy on coś widział??
Bo ta broda to go dobrze zarosła.
czy on coś widział??
Bo ta broda to go dobrze zarosła.