Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu, z każdą przeczytaną stroną Twojego wątku ogród pięknieje :) Masz sporo ciekawych roślin, które, niestety, w naszych warunkach nie mają racji bytu.
Cyklameny śliczne :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu, ślicznotki z tych cyklamenków ;:138 Czy ten biały to miniatura?
Mimo deszczów i wiatru... przeniosłabym się do Bretanii... albo jeszcze lepiej Bretanie przeniosłabym do Małopolski :;230
U nas już na prawdę pachnie zimą (bo ona ma zapach...). Wczoraj w ramach urlopu wypoczynkowego ( :D ) sprzątałam w ogródku - ziemia przez cały dzień była już przymarznięta na długość szpadla...koszmar. A i okna myło się w tej temperaturze wprost cudownie :twisted:
I w zwiazku ze zbliżającą się Białą Macochą....Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Moniko, teraz to czas naszych domowych ogrodów, a w nich wszystko jest możliwe. Zrobiłam dziś zdjęcia mojego ulubieńca, który może zdobić każdy dom niezaleznie od klimatu. Bardzo lubię tę roślinę, to echium.
Aniu, cyklameny to raczej miniaturki. Na fotografii z cyklamenami paczka papierosów. Nie, nie, to nie ja palę i nie powiem kto pali, bo wstyd. Ta paczka dla porównania rozmiarów.
Obrazekv Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne cyklameny ... i jeszcze ich kolory.... takie patriotyczne ;:138
Ale papierosy.... a feeee Felu... ;:65
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania, to nie ja !
Ogródek Feli
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Felu, rzeczywiście piękne to echium :) Cyklameny robią wrażenie :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uffff....to dobrze. Paliłam (niestety) ponad 15 lat ale już 9 lat nie palę i jestem z tego bardzo dumna (i bardzo gruba, bo po rzuceniu nagle zrobiło się +15 :;230 ). To strasznie głupi nałóg i ciężko się go pozbyć...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też kiedyś paliłam, a teraz jestem biernym palaczem, bo pali mój M. Na szczęście pali niewiele i jakoś mi to nie przeszkadza. Być może dlatego, że mój ojciec palił, a więc jestem od dziecka przyzwyczajona do tego zapachu. A co do tycia, to ja się wcale nie dziwię, bo podejrzewam Aniu, że Ty jesteś prawdziwym smakoszem. Wystarczy pewnie wejść na wątek Andzina Kuchnia. Jeszcze tam nie byłam, ale może... Może napisz co jest Twoją sztandarową potrawą, z której jesteś dumna, która jest elegancka i wyśmienita. Dodam jedynie, że nie lubię ciast.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, w moim rodzinnym domu palili wszyscy - tato, mama, starsza siostra i w końcu ja. Ale z dumą się pochwale, że pierwsza rzuciłam palenie, a ze mnie wzięła przykład reszta rodziny. Niestety teraz podpala mój syn :evil: taka głupia moda wśród młodzieży...
A co do bycia smakoszem... no cóż... muszę przyznać Ci rację ;:137 i podobnie jak Ty ciasta mnie pociągają. Dałaś mi też niezłą "zagwozdkę" z tym popisowym daniem... muszę się nad tym zastanowić i odpowiem w moim kuchennym wątku :wit
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Piękne i duże echium a cyklameny swym zabójczo czerwonym kolorkiem ożywią każde pomieszczenie
i na pewno rozweselą w pochmurny dzień każdego ponuraka ;:80

U mnie w domu nałogowo palił mój tata...i muszę ze wstydem przyznać, że i ja :roll: ... a mam 3 braci i siostrę.
No i oczywiscie wzięłam sobie palącego męża ale dzięki Bogu / a raczej kolejnej podwyżce tytoniowych /
nie palimy już ok.16 lat. Rzuciliśmy tak z dnia na dzień, można by rzec -solidarność małżeńska :uszy
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, czasami zapraszamy naszych sąsiadów. Oni zresztą zapraszają nas również. To takie momenty do pogadania przy szklaneczce, w której wiadomo, jakiś alkohol. Trzeba też wtedy przygotować coś na ząb i ja mam z tym kłopot. Zazwyczaj serwujemy różne sery i robię malutkie kanapeczki z różnymi pastami kupionymi w sklepie. Chciałabym jednak zaserwować coś bardziej interesującego, ale też w formie przekąski. Masz jakiś pomysł na podobną okazję? A Twoje popisowe danie też mnie interesuje.
Elu, to echium dość szybko rośnie i będzie miało niebieskie kwiaty. Zdjęcia kwiatów znalazłam w necie. Uwielbiam tę roślinkę.
Obrazek
Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, namawiam wszystkich na tę roślinę, a więc i Ciebie też. Jeśli ją tylko spotkam ponownie, to kupię drugą, choćby taką samą.
Andziu, wizyta w Twoim kulinarnym wątku jest niebezpieczna. Dziś jemy razem z M obiad w domu i ja jak zwykle zupełnie proste dania serwuję. Dziś kurczak o czarnych łapach. Tutaj kurczaki hodowane są często na wolności, dlatego są smaczne. A propos kurczaka, przypomniała mi się książka pewnego Amerykanina, który przyjechał do Bretanii na wakacje i postanowił się tu osiedlić. Klasyczny scenariusz. Skąd ja to znam? Wracając jednak do ksiązki jej autor nie znał języka francuskiego, miał więc niejakie problemy z komunikacją. Pewnego dnia wybrał się do sklepu, przedtem jednak zajrzał do słownika, aby nauczyć się słowa ?kurczak?. Po czym w sklepie powiedział: ? Proszę o kurczaka, który dużo spaceruje.? :D
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Feluś, czy to echium co pokazujesz to jest ten z Wysp Kanaryjskich (echium canariensis) którego kwiaty dorastają do 3 metrów ?
Czy on Ci zakwitnie w domu czy go wystawisz na dwór ? U Ciebie w takim klimacie pewnie dobrze będzie się czuł.
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, wydaje mi się, że moje to echium candicans. Zazwyczaj w necie można znależć formy krzaczaste, albo pojedyncze łodygi wyrastające bezpośrednio z ziemi, natomiast mój ma formę drzewka. Myślę więc, że nie będzie miał tak wysokich kwiatów, na pewno będą krótsze. Chociaż Lodygi są zdrewniałe i bardzo silne, więc i kwiaty może mieć spore. Tylko raz widziałam je w sklepie i były tylko dwa egzemplarze, ale u mnie to trochę jak na wsi, nie ma dużego wyboru. Zaczyna kwitnąć w marcu i wtedy wystawię go na taras. Min. Temp. dla niego to 5°C i byłoby zbyt ryzykowne wsadzenie go do gruntu. W wielu ogrodach rosną tu banany, ale ostatnia zima trwała zbyt długo i zobacz w jakim są stanie. Fakt, że najwyrażniej nikt nie dba o tego banana.
Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przebiegłam cały młody ogród i doniczkowce, ależ widoki, eh, zatęskniłam za mulami, ciepełkiem i szpilkami w Paryżu :D
Masz przecudne hebe, szkoda, że u nas tak pięknie nie chce kwitnąć. W ogóle ledwie zipie po każdej zimie

Operacja? Teraz już chyba wszystko ok, prawda? Mój Sz.M. miał 22 września wszczepioną endoprotezę, więc jestem ostatnio "w temacie" ortopedycznym dość oblatana, ale szczerze mówiąc mam medycznych tematów troszkę dość, ty pewnie też :lol:

Poprawiłam wszystkie zdjęcia, a właściwie ich układ, wstawiaj entery po zdaniu, za którym chcesz wstawiać zdjęcia, dobrze? To taka techniczna podpowiedź, żeby zdjęcia ustawiały się w ordynku, a nie jak im do głowy przyjdzie :lol:

Bretania, celtycka muzyka, plaże, kamienie i kwiaty, i do tego sąsiad z pięknym ogrodem - wspaniałe miejsce do życia wybrałaś :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”