Kaktusy Rosjanny

Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 wrz 2009, o 10:36

Kaktusy Rosjanny

Post »

Witam! W innym z działów pochwaliłam się już moim storczykiem, a teraz czas na moją kolekcję kaktusów, a właściwie naszą, bo stworzyłam ją razem z moją mamą.

Najpierw moje pierworodne - mam je ok. 3 lata (jak nie więcej, ehh ten czas leci). Oczywiście jak je kupiłam to były mniejsze i taka doniczka im wystarczyła. Teraz dość urosły (szczególnie ten środkowy) i myślę nad ich przesadzeniem...
Obrazek

Następne trzy nabytki... Kiedyś doniczka zostala strącona z parapetu i jeden z nich się przełamał, ale nadal żyje i trzyma się w podłożu.
Obrazek

Reszta kaktusików (niektóre zdjęcia niestety nie wyszły za wyraźnie :( ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusy Rosjanny

Post »

Och jak ciekawie wyglądają te w TROJACZKACH:
Rosjanna pisze:Obrazek
Jeśli miałabym coś radzić, to chyba mają za mało przepuszczalną ziemię. Czy nie powinno być więcej piasku i żwirku? Wiosną bym wysypała ją z doniczek i 1/3 dodałabym piasku i 1/3 żwirku. Na lato wystawiaj je na bezpośrednie słońce (ze zdjęć widzę, że masz raczej takie możliwości) za szybą nawet na pełnym słońcu szkło obcina ultrafiolet, który moim kaktusom nadaje blasku i rosną jak opętane. I mam też wrażenie jakby nie dostawały nawozu, a od maja do sierpnia to by się przydało troszkę (tylko w małym stężeniu!).

aha i jeszcze jedno - czy w trojaczkach są wywiercone w dnach otwory? Ja w takich naczyniach wywiercam otwory wiertarką, zdaje egzamin.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu masz rację. Trojaczki obłędne. Kolekcja całkiem, całkiem :). A z przesadzaniem to bym się jednak wstrzymała. I więcej światła :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kaktusy cały czas stoją na parapetach, czyli moim zdaniem mają dość dużo światła. Ziemia, w których rosną jest to specjalna ziemia do kaktusów kupiona w sklepie ogrodniczym, także wydaje mi się, że jest ona odpowiednia. Nawozu od czasu do czasu też dostają. Zapomniałam dodać, że tylko te kaktusy z dwóch pierwszych zdjęć mam tak długo. Reszta ma ok.rok jak nie mniej, a i tak te w trojaczkach mają duże przyrosty. Aha i jeszcze co do trojaczków, to nie wierciłam żadnych dziurek w dnie.
Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Niestety kupna ziemia do kaktusów nie jest odpowiednia :(
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Rosjanna pisze:... Teraz dość urosły (szczególnie ten środkowy) i myślę nad ich przesadzeniem...
Obrazek
....
Ten środkowy to gruson (Echinocactus grusonii) i na pewno ma za mało światła. Wszystkie trzy są wyciągnięte. I tak jak mówi Rosiowa - kupna ziemia do kaktusów jest jeszcze zbyt bogata. Najlepiej ją jeszcze wymieszać z dodatkowym żwirkiem ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za rady w sprawie podłoża :wink: na pewno skorzystam z nich przy przesadzaniu lub sadzeniu nowych kaktusów.

Mam jeszcze takie pytanko w sprawie organizacyjnej... jak zrobić aby mój temat był zaznaczony na kolor zielony? Przy jego otwieraniu nie wiedziałam jak to zmienić... powinien być on na zielono (to galeria moich kaktusów), a nie na niebiesko (problemy itp.) Jest ktoś w stanie mi z tym pomóc i czy da się to jeszcze zmienić? Z góry dzięki :wink:
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Fajne kłujące kompozycje. Witaj. :)

Podsyciłaś mi apetyt tą żółtą doniczką. Dwa tygodnie temu wpadł (a raczej wkłuł) mi się w oko ten z prawej- Stetsonia Coryne oraz włochacz. Ale to plan na następny sezon.

Z tą ziemią i otworami, to dobra rada. Ale to już na wiosnę najlepiej.

Co do ZIELONEGO to zgłoś się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wstawiam jeszcze zdjęcia innych moich roślinek z rodziny kaktusów i sukulentów.

Aloes:
Obrazek

Agawa:
Obrazek
Jest ona moim najnowszym nabytkiem, a w sumie prezentem od sąsiadki :)

Szlumbergera, tzw. grudnik:
Obrazek
Jego liście nie wyglądają najlepiej (chodzi mi o kolor), ale i tak co roku pieknie kwitnie :D

Muszę jeszcze poszperać,bo na komputerze mam gdzieś zdjęcie jednego z katusików jak kwitł :wink: Jak znajdę to wstawię.
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oto jeden z moich kaktusików podczas kwitnienia. Jeśli dobrze przyjżeć się zdjęciu widać,że ma on jeszcze jeden pączek :wink: czyli wypuścił mi 2 piękne kwiatki! :D

Obrazek
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny kolor ma ten kwiatuszek :D bardzo lubię wszystkie odcienie pomarańczy wśród kaktusowych kwiatów
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A oto mój najnowszy nabytek - Pachypodium :D Od dawna na niego chorowałam, aż w końcu trafił pod mój dach hehe :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A oto pierwsze w tym roku pączki mojego grudnika ;:1
Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Pączusie piękne, sama spodziewam się kilku kwiatów. Ma zakwitnąć moja biała szlumbergera i różowa mojej Mamy. Najgorzej, że wypuściła pączki stojąc na dworze i musiałam ją przenieść do domu. Boję się, że straci te pączki.

Śliczne masz kaktusiki, trojaczki bardzo mi się podobają.

Zanim zmienisz ziemię kaktusom, to szczególnie uważaj z ich podlewaniem. Rób to bardzo oszczędnie, torf znajdujący się w podłożu bardzo chłonie wodę i może powodować gnicie korzeni. Chyba, że je zimujesz i nie podlewasz, to spokojnie możesz z przesadzaniem poczekać do wiosny.

Witaj na forum!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ja do pierwszej fotki - pierwszy raz widze takiego Echinocactusa grusonii :) Wiem, że jest wyciagniety, ale wyglada ciekawie :D
Poza tym ciekawa kolekcja - ja dopiero swoja dokumentuje i wieczorem wkleje :wink:
Pzdr!!! :wit
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”