Drugi rok storczykowej przygody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mogłam być na wystawie, naoglądałam się waszych zdjęć i oczywiście przytargałam z zakupów nowych domowników, by jakoś sobie to osłodzić. Tak lubie te wszystkie drobnokwiatowe, że przejść koło nich nie mogę.
Pierwszy to typowy bordowy (ciemniejszy niż na fotkach) o małych kwiatkach 4cm szer:
Obrazek Obrazek

A drugi bardzo ciemny i z drobniutkimi kwiatuszkami 2,5-3cm
Obrazek Obrazek

Portos musiał oczywiście obwąchać nowych przybyszy, ale już zaakceptował i dał im spokój.
Ten z większymi kwiatuszkami ma potwornie zamszałą doniczkę, więc najdalej jutro czeka go przeprowadzka do nowej doniczki i nowego podłoża. A drugi ma dużo jasnozieloniutkich korzeni.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Piękne! Pierwszy identyczny jak mój, też ma malutkie kwiatki i jakby jaśniejsze obwódki.

Takiego jak drugi, to jeszcze nie widziałam, Nie miałam okazji spotkać Phal. z takimi drobnymi kwiatkami :) U takich ciemnych kwiatków podoba mi się to, że to "mięsko" u podstawy warżki, nie jak jak u innym żółte w ciemne plamki, tylko prawie czarne, bordowe.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Purpurek...prześliczny :) I ten woskowy również :D
Ale temu białemu się nie mogę nadziwić, że tak pięknie kwitnie....Fajnie oglądać takie "dziwaczki" :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziwaczek super, jakoś polubiłam go bardzo - proszę, przekaż mu pozdrowienia :lol:
Nowe nabytki piękne, a drugi bardzo oryginalny ;:215
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawa Dziwaczka się chyba wyjaśnia - to chyba basal-keiki.
Jeszcze wczoraj myślałam, że obok nowego pąka jest kiść z następnymi pąkami. Dziś widać, że to chyba wiele listków.
Obrazek Obrazek
Dziś też już lepiej widać skąd wyrastają kwiatki:
Obrazek

Poczytałam więc trochę, co to są te basal keiki i dopiero zrozumiałam, że mam takich egzemplarzy więcej :lol:
Bo zakupione rok temu dwa bidule, które od razu zaczęły marnieć właśnie wypuściły takie basal keiki. Stare liście im zasychały. Nr 6 - KROPEK stracił stożek wzrostu, najpierw wypuścił malucha z boku, a po pewnym czasie następny maluch wyrósł ze środka całkiem padniętego stożka wzrostu. I teraz wyglądają tak:
Obrazek Pierwszy maluch wypuścił już swoje korzenie, a drugi karmi się chyba jeszcze z matki i pobiera soki z coraz bardziej więdniejącego ostatniego starego liścia.

Drugi Nr 14 KWIAT JABŁONI - liście traciły turgor, a i korzenie padały. Pod koniec zimy ze środka zaczęły pojawiać się maciupeńkie listeczki (jak u dzidziusia). Myślałam, że są tak małe, bo on jest słaby, że może za mało światła było zimą. A to był po prostu dzidziuś. Rośnie strasznie powolutku. A gdy wyjechałam i maluszek nie miał pewnie odpowiedniej wilgotności na co dzień, wypuścił z boczku jeszcze jednego maluszka obok resztek ostatniego starego liścia.
Obrazek

Wynika z tego, że mam szczęście do wyjątkowo silnych egzemplarzy, które bronią się jak mogą przed zakończeniem żywota. Trzy egzemplarze z basal-keiki (i to dwa z podwójnymi) to trochę dużo jak na jeden rok doświadczeń takiego kompletnego laika.
Nie rozumiem tylko, dlaczego to się przydarzyło DZIWACZKOWI. Tamte od razu po zakupie marniały, korzenie miały przelane, a i ze stożkiem wzrostu było nieciekawie. A przecież DZIWACZEK ma jędrne liście dobrze wybarwione, a korzenie aż buzują i rosną zdrowo jak na drożdżach.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Danusiu, bardzo ciekawy przypadek ten Twój dziwaczek. Niełatwo zrozumieć, co tak zdrowa roślina "zamierza" ???
Śledzę w każdym razie z zainteresowaniem jak sie sprawy potoczą :)
A z tych wszystkich ;:86 ;:86 ;:86 to już możesz spokojnie żłobek założyć :D
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Danusiu nowości piękne, podobają mi się te ciemne drobne kwiatuszki. ;:31 Basal keik pięknie się wyłania ;:8
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co u Dziwaczka?
Ano coś mi się zdaje, że on postanowił tam wyprodukować nie jedno basal-keiki, ale chyba dwojaczki, a nie wiem, czy nie trojaczki nawet. Kwiatuszek usechł, ale tego samego dnia rozwinął się drugi.

A tak w ogóle to mi chyba jakaś ręka do kwitnień w dziwnych miejscach przypadła.
Cambrie zakupione w ubiegłym roku jakoś tak rachitycznie rosły, po jednym nowym psb, a i one przyrastały słabo. Jeszcze dwa tygodnie temu stały na dworze, ale, że noce już zimne, to zabrałam do domu. I jak widać to prawda, że im po takiej zmianie przychodzi chęć na kwitnienie. Na razie u jednej. Psb takie maciupkie i krzywe z pomarszczonych liści się wyłoniło, więc raczej nie miałam nadziei, że to to coś wyda. A tu dziś patrzę, a z czubka (a nie od dołu między liśćmi) wyłazi mały badylek:
Obrazek Obrazek
Pewnie to będzie jakaś namiastka pędu, ale zawsze radocha - pierwszy własny pęd Cambrii (to nr 9) Tylko dlaczego z czubka?
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Prześliczne obydwa faleczki. Widać, że kotkowi też się podobają . :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Danusiu, skoro w rodzaju Phalaenopsis zdarzają sie niespodzianki typu: pęd ze środka stożka wzrostu,
to może i w rodzaju cambriowatych zdarzają się różne wybryki jak u Twojego storczyka...
Mnie jednak - jako, że nie jestem fachowcem - trudno to wyjaśnić.
Może Jovanka tu zajrzy i skomentuje to zjawisko ? ;:88
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

*Kasia pisze:Widać, że kotkowi też się podobają . :wink:
Oj tak. I powiem szczerze, że to mój najcudniejszy kwiatuszek
ObrazekOprócz tego, że można mu się przyglądać cały dzień, to jeszcze tai milusi w dotyku.
:wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Pooglądałam Twoje zbiory, świetne. Kot też przepiękny. Czekam na następne zdjęcia pędu cambrii. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kot jest piękny, taki pręgowany i tajemniczy. A co do pędu, u Cambrii na pewno jest bardziej normalny pęd ze stożka niż u Phalaenopsis. Poza tym Cambria jest sympodialna, więc co jakiś czas puszcza nowe przyrosty, a Phalaenopsis jest monopodialny i pęd w stożku jest deformacją. Myślę, że takie deformacje zdarzają się przez to, że storczyki zanim trafią do sklepu, są pędzone nawozami, by jak najszybciej zakwitły i nadawały się do sprzedania.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nowy kwiatek Dziwaczka:
Obrazek
Basal-keiki są coraz lepiej widoczne. To jeden z jednaj strony kwiatka:
Obrazek
Ale po drugiej stronie widać na pewno następny, jeśli nie dwa:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dziwaczek coraz bardziej mi się podoba...Jak to dobrze, że Dzielicie się takimi doświadczeniami. Przydają się laikom, takim, jak ja.
Jak widać roślinka się nie poddała i "produkuje" dzidziusie. Gratulacje odwagi w uprawianiu takiego storczyka. Ja bym się bała, jakby taki "dziwazek" u mnie się pojawił :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”