Drugi rok storczykowej przygody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak są w dobrym stanie, to jest bardzo prawdopodobne, że puszczą pędy. U mnie też powinno być trochę pędów, przede wszystkim u tych storczyków, kóre jeszcze nie kwitły w tym roku albo u tych, co kwitły kilka miesięcy temu.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, piękne storczyki kupiłaś :) Biały śliczny, ten kolor u storczyków jest niesamowity :shock: A warżkę w jakich ciepłych odcienach ma, aż latem czuć od niego :lol:
Żółty też fajny, ciekawie przechodzi kolorek z białego na żółty :P A on stoi na dworze, czy tylko tam pozuje do zdjęcia? :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieżka otworzyła kwiatuszek wśród sercowych liści. Następny pączek zżółkł, może go za bardzo podsuszyłam, bo tuż przed kąpielę zaczęło się jego żółknięcie, a tuż po kąpieli pierwszy pąk zaczął się otwierać:
Obrazek
Obrazek

Przyglądam się temu kwiatkowi i mam wrażenie, że ma on nieco inne cechy niż poprzednio:
Obrazek
Obrazek

A tak wyglądał jego kwiat poprzednio:
Obrazek

Dziwaczek, bo tak tę Śnieżkę przechrzciłam ma ten kwiatuszek uroczy z płatkami pięknie mieniącymi się w słońcu. Zostaje mi więc tylko trzymanie kciuków, by miał ochotę wydać keiki i przedłużyć tym samym swój żywot. A jeśli tak się stanie, to ciekawe jakie cechy genetyczne ten nowy by posiadał, bo chyba niezłe pokiereszowanie w tych genach się odbywało.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Gratuluję, odkryłaś nowy gatunek storczyka: Phalaenopsis Nobile :)

A tak poważnie, to sama się zastanawiałam jak będzie wyglądał, gdy zakwitnie. Kwiatek całkiem ładny, kształt rombu. Całkiem ciekawie to wygląda :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Ślicznie wygląda taki biały wśród zielonych listków ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Dak! swietny okaz !

Nadzieja...że przy tym * poplątaniu* storczyk odzyska siłę na wytworzenie obejścia.Ma mozliwości.
A co bedzie z kwitnieniem w przyszłości----> uprawa bez stresu da obraz pierwotnego kształtu.Tak bywa, przeważnie.

Dak ! skopiuję zdjęcia -pozwolisz? do mojego/naszego albumu *cudów natury*

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiecie co, teraz sobie przypominam, że gdy go kupowałam to musiałam się na półce naszukać, by znaleźć taki egzemplarz, któremu pęd nie wyrastałby ze środka. Stały tam różne storczyki, ale większość tych białych właśnie tak miała. I tego jednego o normalnie wyrastającym pędzie wtedy znalazłam. Może ktoś eksperymentował z nimi i eksperyment mu się nie udał, więc poszły na wyprzedaż. Tylko tamte miały wszystkie dłuższe pędy z mnóstwem kwiecia i w pierwszym momencie sięgało się właśnie po tamte, by zaraz potem rezygnować z uwagi na miejsce wyrastania pędu.
Jovanka pisze:Dak! swietny okaz ! Dak ! skopiuję zdjęcia -pozwolisz? do mojego/naszego albumu *cudów natury*

pozdrawiam JOVANKA
Ależ oczywiście. A teraz to już mnie maksymalnie zmobilizowałaś do jego dobrej pielęgnacji w przyszłości. Żebym tylko go (i siebie) nie zestresowała tą mobilizacją na amen. ;)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dak, śliczny :shock: Mimo swojego dziwactwa, naprawdę ładnie wygląda :P
A czy on ma tam w stożku wzrostu jakiś mikroskopijny pęd, czy bezpośrednio pączki wyrastają ze środka? :roll:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno coś dojrzeć, ma tam tak ciasno. Przyglądałam się teraz jeszcze raz uważniej i nie mogę nic pędowatego dojrzeć, za to oprócz zżółkniętego pączusia widzę, że idzie następny.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziwne, kwiat ze stożka! widziałam kwiaty w keikach, ale w stożku pojedyńczego kwiatu nigdy. to jakaś deformacja musi być. ale kolor ma cudny. białe storczyki są wyjątkowe.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawy kwiat . Ciekawa jestem co będzie dalej.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dalej z moim Dziwaczkiem jest tak:
Obrazek
Obrazek
Kwiatuszek więdnie, ale następne szykują się "do skoku", to drugie to już nawet wygląda nie na pojedynczą sztukę, ale całą kiść.
Poza tym obserwuję u niego niesamowitą wolę życia - korzenie w doniczce rosną jak szalone:
Obrazek

Mój pierworodny (Purpurek - nr 2) pierwszy własnoręcznie zakupiony i pierwszy, który obdarował mnie "własnymi" kwiatami zaczął się dalej rozrastać:
Obrazek
Wypuścił pęd w kwietniu, w czerwcu otworzył pąki i tak stał, a teraz przedłuża pęd główny, a szczególnie dwa boczne. Jestem z niego bardzo dumna, że tak zdrowo i dorodnie się chowa.
(te kwiaty są na jednym pędzie, ten drugi kikut to zeszłoroczny pęd, którego nie wycięłam do końca, w razie dalszego rozrastania pędów bocznych będzie dla ich ciężaru naturalną podpórką).
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Bardzo mi się podoba Twój pomysł z koszyczkami- gdyby nie to, ze moje wiszą już w doniczkach, na pewno bym go zmałpowała ;)
Niesamowity jest Twój dziwaczek, tego jeszcze nigdy nie widziałam! :shock:
Nowości piękne- i biały i żółty, a wcześniej jeszcze ocelocik :) Gratuluję tak obfitego własnego kwitnienia Purpurka!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

różowo-bordowy pięknie kwitnie. a ten pierwszy jest bardzo dziwny.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

DAK, ja już wiem co z nim jest nie tak! On po prostu stwierdził, że bardziej przydadzą mu się korzenie zamiast łodygi, więc z niej zrezygnował ;:225
Muszę przyznać, że wygląda super, lubię różne deformacje, przez to nasze storczyki są większymi indywiduami ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”