Drugi rok storczykowej przygody
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śnieżka otworzyła kwiatuszek wśród sercowych liści. Następny pączek zżółkł, może go za bardzo podsuszyłam, bo tuż przed kąpielę zaczęło się jego żółknięcie, a tuż po kąpieli pierwszy pąk zaczął się otwierać:

Przyglądam się temu kwiatkowi i mam wrażenie, że ma on nieco inne cechy niż poprzednio:

A tak wyglądał jego kwiat poprzednio:

Dziwaczek, bo tak tę Śnieżkę przechrzciłam ma ten kwiatuszek uroczy z płatkami pięknie mieniącymi się w słońcu. Zostaje mi więc tylko trzymanie kciuków, by miał ochotę wydać keiki i przedłużyć tym samym swój żywot. A jeśli tak się stanie, to ciekawe jakie cechy genetyczne ten nowy by posiadał, bo chyba niezłe pokiereszowanie w tych genach się odbywało.

Przyglądam się temu kwiatkowi i mam wrażenie, że ma on nieco inne cechy niż poprzednio:

A tak wyglądał jego kwiat poprzednio:

Dziwaczek, bo tak tę Śnieżkę przechrzciłam ma ten kwiatuszek uroczy z płatkami pięknie mieniącymi się w słońcu. Zostaje mi więc tylko trzymanie kciuków, by miał ochotę wydać keiki i przedłużyć tym samym swój żywot. A jeśli tak się stanie, to ciekawe jakie cechy genetyczne ten nowy by posiadał, bo chyba niezłe pokiereszowanie w tych genach się odbywało.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Gratuluję, odkryłaś nowy gatunek storczyka: Phalaenopsis Nobile 
A tak poważnie, to sama się zastanawiałam jak będzie wyglądał, gdy zakwitnie. Kwiatek całkiem ładny, kształt rombu. Całkiem ciekawie to wygląda

A tak poważnie, to sama się zastanawiałam jak będzie wyglądał, gdy zakwitnie. Kwiatek całkiem ładny, kształt rombu. Całkiem ciekawie to wygląda

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Ślicznie wygląda taki biały wśród zielonych listków 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

Dak! swietny okaz !
Nadzieja...że przy tym * poplątaniu* storczyk odzyska siłę na wytworzenie obejścia.Ma mozliwości.
A co bedzie z kwitnieniem w przyszłości----> uprawa bez stresu da obraz pierwotnego kształtu.Tak bywa, przeważnie.
Dak ! skopiuję zdjęcia -pozwolisz? do mojego/naszego albumu *cudów natury*
pozdrawiam JOVANKA
Nadzieja...że przy tym * poplątaniu* storczyk odzyska siłę na wytworzenie obejścia.Ma mozliwości.
A co bedzie z kwitnieniem w przyszłości----> uprawa bez stresu da obraz pierwotnego kształtu.Tak bywa, przeważnie.
Dak ! skopiuję zdjęcia -pozwolisz? do mojego/naszego albumu *cudów natury*
pozdrawiam JOVANKA
- DAK
Wiecie co, teraz sobie przypominam, że gdy go kupowałam to musiałam się na półce naszukać, by znaleźć taki egzemplarz, któremu pęd nie wyrastałby ze środka. Stały tam różne storczyki, ale większość tych białych właśnie tak miała. I tego jednego o normalnie wyrastającym pędzie wtedy znalazłam. Może ktoś eksperymentował z nimi i eksperyment mu się nie udał, więc poszły na wyprzedaż. Tylko tamte miały wszystkie dłuższe pędy z mnóstwem kwiecia i w pierwszym momencie sięgało się właśnie po tamte, by zaraz potem rezygnować z uwagi na miejsce wyrastania pędu.
Ależ oczywiście. A teraz to już mnie maksymalnie zmobilizowałaś do jego dobrej pielęgnacji w przyszłości. Żebym tylko go (i siebie) nie zestresowała tą mobilizacją na amen. ;)Jovanka pisze:Dak! swietny okaz ! Dak ! skopiuję zdjęcia -pozwolisz? do mojego/naszego albumu *cudów natury*
pozdrawiam JOVANKA
- Storczykowa
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ciekawy kwiat . Ciekawa jestem co będzie dalej.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- DAK
A dalej z moim Dziwaczkiem jest tak:

Kwiatuszek więdnie, ale następne szykują się "do skoku", to drugie to już nawet wygląda nie na pojedynczą sztukę, ale całą kiść.
Poza tym obserwuję u niego niesamowitą wolę życia - korzenie w doniczce rosną jak szalone:

Mój pierworodny (Purpurek - nr 2) pierwszy własnoręcznie zakupiony i pierwszy, który obdarował mnie "własnymi" kwiatami zaczął się dalej rozrastać:

Wypuścił pęd w kwietniu, w czerwcu otworzył pąki i tak stał, a teraz przedłuża pęd główny, a szczególnie dwa boczne. Jestem z niego bardzo dumna, że tak zdrowo i dorodnie się chowa.
(te kwiaty są na jednym pędzie, ten drugi kikut to zeszłoroczny pęd, którego nie wycięłam do końca, w razie dalszego rozrastania pędów bocznych będzie dla ich ciężaru naturalną podpórką).

Kwiatuszek więdnie, ale następne szykują się "do skoku", to drugie to już nawet wygląda nie na pojedynczą sztukę, ale całą kiść.
Poza tym obserwuję u niego niesamowitą wolę życia - korzenie w doniczce rosną jak szalone:

Mój pierworodny (Purpurek - nr 2) pierwszy własnoręcznie zakupiony i pierwszy, który obdarował mnie "własnymi" kwiatami zaczął się dalej rozrastać:

Wypuścił pęd w kwietniu, w czerwcu otworzył pąki i tak stał, a teraz przedłuża pęd główny, a szczególnie dwa boczne. Jestem z niego bardzo dumna, że tak zdrowo i dorodnie się chowa.
(te kwiaty są na jednym pędzie, ten drugi kikut to zeszłoroczny pęd, którego nie wycięłam do końca, w razie dalszego rozrastania pędów bocznych będzie dla ich ciężaru naturalną podpórką).
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Bardzo mi się podoba Twój pomysł z koszyczkami- gdyby nie to, ze moje wiszą już w doniczkach, na pewno bym go zmałpowała ;)
Niesamowity jest Twój dziwaczek, tego jeszcze nigdy nie widziałam!
Nowości piękne- i biały i żółty, a wcześniej jeszcze ocelocik
Gratuluję tak obfitego własnego kwitnienia Purpurka!
Niesamowity jest Twój dziwaczek, tego jeszcze nigdy nie widziałam!

Nowości piękne- i biały i żółty, a wcześniej jeszcze ocelocik

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa