Grudniki - prezentacje kwitnień

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

podobno by zakwitły powinno się im zapewnić niższą temperaturę, dlatego można je na całe lato wynieść na polko - wtedy w nocy mają niższą temp. i tak do ok. września - po tym czasie wnosimy je do domu i powinny zawiązać pąki kwiatowe. moich w tamtym roku nie wynosiłam a i tak zakwitły. jedynie co to przeniosłam je z pn parapetu na pd. Ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany :D
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aha dzięki, :D

mój jedne stoi od maja na powietrzu - pod stołem żeby go słońce za mocno nie paliło :lol: , drugi grzeje się n a południowym parapecie :roll:

w jakimś poradniku czytałam że po każdym kwitnieniu grudniki powinny mieć 4 tygodnie spoczynku - bez podlewania,
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje na razie w mieszkaniu sobie odpoczywają
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 17:30

Post »

Jakiś miesiąc temu kupiłem szlumbergerę uciętą, w kolorze białym. Kupiłem kwitnący okaz: miał jednego kwiatka i mnóstwo pąków. Oczywiście prawie wszystkie pąki zrzucił - rozwinął się tylko jeden. Na szczęście, dzięki temu forum nie przejąłem się - bo to normalne u nich przy zmianie miejsca. Także dzięki Wam dowiedziałem się, że dobrze jest go wynieść na balkon. Tak też zrobiłem zaraz po kupieniu. Po przekwitnięciu tego jedynego kwiatu, który się ostał, miałem zamiar zaprzestać podlewania - ale właśnie dziś zauważyłem, że kaktus zaczął wypuszczać nowe segmenty. Stąd też pytanie: czy teraz robić mu ten spoczynek, czy jednak podlewać - jako, że zaczął rosnąć?
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno mu nie za szkodzi - tak myślę - moje cały czas puszczają nowe listki i mam zamiar wynosić je na nocki na balkon żeby miały chłodniej
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p

Post »

To on na balkonie cały czas jest, tylko się zastanawiam z tym podlewaniem - robić mu teraz jakiś czas spoczynku, jeśli wypuszcza liście?
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja cały czas podlewam po troszeczku
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p

Post »

Ok, to ja też nie będę teraz robił mu przerwy ;) To moja pierwsza szlumbergera, więc się dopiero przyzwyczajam, jak ją pielęgnować. Dzięki wielkie za rady!
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

No i miałam tu nie wchodzic!
Tytuł wątka sam mówi za siebie.
I po co wlazłam?! teraz jestem choooora! ;:22 ;:110
Grudniczki są takie piękne! Złapałam nowego wirusa. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to prawda :D
wirus grudnikowy jest całkiem miły :D :D :D
ja też podlewam ponieważ wypuszczają mi nowe człony - ciekawe czy zakwitną mi te małe :D
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p

Post »

Hehe, a ponieważ te nowe segmenty są czerowne to mój współlokator stwierdził, że mi grudnik "ładnie kwitnie" :D To nic, że widział wcześniej, że kwitnie na biało...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dobre! :) I z czymś mi się skojarzyło.. Z życia wzięte: Mój brat kiedyś opowiadał, jak w jego liceum jakaś laska, taka głupia lala, podrywała kolesia. Któregoś dnia on siedzi na przerwie i brzdąka sobie na gitarze..
Ona: Fajnie grasz!
On: Ja stroję!!! :shock:

Do dziś się z tego chichram... :;230

A tak wracając do tematu- przeczytałam wątek, naoglądałam się śliczności i jeszcze bardziej wzięło mnie na grudniki. Mam jednego dopiero od tego roku, niestety zmieszany kolorami ciemnoróżowy z czerwonym- po kwitnieniu chyba jakoś rozdzielę.
Jak myślicie, w tym roku pewnie tez bedzie akcja grudnikowa w Biedronce?- bo mnie wzięło na białego grudniczka, piękny jest, taki delikatny...

Z tego wszystkiego zadzwoniłam do Mamy i pytałam ją jak ona dbała o swojego (to ten, co ja teraz mam). Kwitł jej regularnie co roku bez żadnych specjalnych zabiegów, jedynie jesienią przestawała na miesiąc podlewać i on wtedy zawiązywał pąki- jak już się pokazały, wracała do podlewania. Nie stał nawet na słonecznym miejscu, przestawiała go czasem, ale zawsze pięknie kwitł. Mam więc nadzieję, że i u mnie tak będzie, dla pewności wystawię go czasem na balkon pod koniec wrzesnia... :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Moj grudnik stoi cały rok na południowym parapecie,
podlewam umiarkowanie raz w tygodniu,
latem ma bardziej sucho.
Czasami robie mu prysznic aby zmyc kurz.
Wazne jest aby woda nigdy nie stała w podstawku,
gdyz łatwo zagniwa szyjka korzeniowa.

Pytacie, dlaczego czasem nie kwitnie?
Najczęściej z braku swiatła.
Musi stać w najjasniejszym miejscu przy oknie!
Ciekawa jestem kiedy zakwitnie w tym roku?

Agito: dowcip pierwsza klasa!!! :;230
pozdrawiam
katarzyna277
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 19:30

Post »

Witam serdecznie
Mam pytanko dotyczące grudnika.Dziś zauwazyłam ,ze mój kwiatuszek ma mnóstwo maleńkich paczków ,stoi sobie całe lato na balkonie i wow a tu taka niespodzianka i mam dylemat zabrac go juz do domu?
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

jak go zabierzesz może zrzucić pączki, nei powinno się ich przestawiać po zawiązaniu pączków,
z drugiej strony możesz go przenieść i zobaczyć co sie stanie - może wcale źle nie będzie ?? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”