Miejsce na ziemi -Ave cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:112 a o tym (Vat-cie) to nie słyszałam ;:112
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Witaj Ewo, ale Twoja rodzina super się bawi, jednak można organizować imprezy rodzinno-przyjacielskie, z których wszyscy są zadowoleni! Bardzo Ci tego gratuluję! A ogród na spokojnie oglądnę pewnie w okolicy listopada... :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewuś, z wieści forumowych dowiedziałam się, że warto do Ciebie zajrzeć :lol: :lol: :lol:
Przekonałam się na własne oczy.....warto! Oj, jak warto! Wszystkiego nie sposób w jeden wieczór obejrzeć, ale to, co mnie poruszyło najbardziej akurat znajdowało się na początku i na końcu Twojego wątku! Suszone pomidory!!!
Specjalnie posadziłam dwie odmiany, San Marzano i Roma! Właśnie dojrzewają! Świetnie się złożyło, że poczytałam jak się je suszy, bo chciałam to robić...na czuja tzw! Planowałam dać 50 z termoobiegiem, przy uchylonych drzwiczkach.
Znasz olej z pestek dyni? Miałam zamiar skropić pomidory przed końcem suszenia...oprócz octu balsamicznego i ziół :lol:
Pomidory mnie zainspirowały, ale zdjęcia tulipanów z maja...załamały! Źle utrwaliłam nazwę tulipana z któregoś wątku.
I zamiast Diamond Star, kupiłam Blue Diamond, w ilościach znacznych, radując się przy tym...do dzisiaj!
Chociaż nadal nie wiem, który jest Star- ten różowy z białym czy niebieski z białym? Taka Gapa ze mnie! Wybacz, że trochę namieszałam, ale mogę się poprawić :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Ave pisze:Basiu, tym razem uszło Ci na sucho ;) A jak tam pod halą, było coś ciekawego ?
Ewuś było sporo fajnych bylin,cebulki i wrzosy.....ceny i wybór zchęcające :wink:
Mam nadzieję ,że w tym tygodniu będą już wszystkie stoiska, tylko w niedzielę bo w sobotę podobno targów nie ma.

Wszystkiego najlepszego dla córki z okazji tak fajnych urodzin :D Obrazek

Miłego dnia :wit
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu-Cynthio - coś czuję, że w tę niedzielę, przed wyjazdem na działkę wpadnę zrobić przegląd roślinek pod halą :) dziękuję Ci bardzo za te informacje.

Vitaj Vita :D :D w moim ogródeczku, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś. Z tego co piszesz wynika, że świetna z Ciebie kuchareczka - wykonywać coś "na czuja" , co potem okazuje się mieć źródło w przepisie, ho ho ho ;:113 Muszę Ci się przyznać, że i ja tak czasami robię coś "na wyczucie" i na ogół wychodzi nieźle :) Może to zasługa tego "szóstego zmysłu" ;)

Co do tulipanów to różowo-biały jest Star :) ale myślę, że ten Blue też jest ładny. Masz może jego fotkę ?

Moniko-Rogalm1 - to życzę miłej lekturki :lol: :lol: Ja też pobiegam sobie dłużej po Forumowych ogrodach w słotne jesienne wieczorki, bo teraz jeszcze napawam się ogrodem w realu :D

A propo mojej pomidorowej przygody - parę osób pytało mnie o nią - to teraz pokażę bieżące efekty mojej hodowli tomatowej...

Obrazek

Ożarowski żółty i czerwony - pyszne, mięsite pomidorki

Obrazek Obrazek
Obrazek

Hektor

Obrazek

Koralik, malutki i słodki

Obrazek Obrazek

A tu niespodzianka - wspominałam o moim powojniku Janie Pawle II...
W ubiegłym roku poszalał, powtarzał trzykrotnie kwitnienie, miał kwiaty aż do śniegów, w listopadzie. W tym roku zmęczony chyba tym wcześniejszym szaleństwem, wyprodukował potworną masę liści bez jednego kwiatka a potem... poddał się uwiądowi... Obciachałam liściory, bo obok rośnie i kwitnie :D Pillu, miałam wykopać korzenie, ale tak jakoś zeszło, że tego nie zrobiłam. Postanowiłam niedawno zrobić porządek przy powojnikach i co zobaczyłam...

Obrazek

Janek dał radę :D Odbił od korzenia nowymi przyrostami. Tak do końca to nie wiem czy sie cieszyć, bo jak znowu będzie mi fundował tylko liście ... :? No, ale żyje. Morał z tego taki, że nawet umarlakom warto dać szansę i czasami zapomnieć, że się ma coś z ogrodu definitywnie "wyprowadzić" :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewuś , ależ dziś u Ciebie smakowicie :D Piękne pomidorki, cudnie obrodziły, będzie nam brakować ich zapachu zimą :roll: no chyba, że w słoiczku :wink: :lol:
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś ale masz zdrowe pomidory, ja też miałam przez jakiś czas pyszne ale szybko wzięłą je jakaś zaraza i teraz to już tylko wspomnienia- pryskałaś je czymś?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu, dlatego utrwalam te smaczki, utrwalam, moja rodzinka uwielbia pomidorówkę ;)

Moniko - moje pomidorki od maleńkości dostawały papusianie z pokrzywowej ambrozji (gnojówki :lol: ) i skrzypu. Potem, jak przyszła zaraza ziemniaczana dałam im 1 razowy oprysk chemią - niestety :( , bo miałam tą zarazę łodygową, no i obrywałam wszystkie porażone liście. Oczywiście ciągle były podlewane pokrzywą i M. zbudował mi na nimi daszek, żeby deszcz na nie nie leciał. No i udało się. Dostawały jeszcze nawóz z potasem, żeby się dobrze wybarwiały. I to wszystko. Rzeczywiście są zdowe i ... pyszne.

Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też na przyszły rok muszę zrobić jakieś zadaszenie, bo dopóki była susza to miałam rewelacyjne pomidory ale jak zaczęły się deszcze to zaraza wygrała :(
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Przez dwa wieczory nadrabiałam zaległości w Twoim wątku Ewuś :lol: Obejrzałam Twojego wodnego pieska i robalki, piękny ogródek i roślinki i pomidorki pomidorki.....fantastyczne .Dzięki Tobie u mnie rośnie koralik a na przyszły rok kto wie może
więcej, ale żeby im daszki robić :?: to już prawdziwe cuda. Osiemnastka extra, zdjęcia tez jak zwykle świetne ,a jeżeli chodzi o spotkania w realu to nie miałam zaszczytu :cry: :cry: Nie było mnie na forum przez dwa miesiące dlatego teraz się przymawiam jakby coś to ja też bardzo bardzo............. Jutro wyjeżdzam na grzybki do zobaczenia po powrocie ;:54 ;:54
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romuś, jak wrócisz pochwal się gdzie byłaś i co udało Ci się znaleźć. Uwielbiam grzybobrania i czekam z niecierpliwoscią, aż usłyszę..."jedziemy, grzyby są..." :D bo jak na razie, to wieści są raczej mało zachęcające :cry: a co do spotkania to zapamiętam, że... jestes chętna :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuniu, pokrzywkowe pomidorki zdrowie dadzą :P .
Człowiek nie musi się obwiać wysypek pestycydowych
i kumulacji azotanów w suszu.
Daszek, mądra rzecz, bo który grzyb urośnie w suchości?
Nawet zaraza ziemniaczana da nogę do mokrego pogóra!
:lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś, a w większości to Twoja zasługa, bo to Ty "natchnęłaś" mnie na zrobienie pokrzywowej ambrozji i jej stosowanie dla wszelkiej roślinności, no ale co się tu dziwić - masz taką siłę perswazji i dar przekonywania, że nawet Twój Krzysiulek zaczyna przychylnie patrzeć na hojobę :lol: :lol: :lol: Niesamowita jesteś :lol: :lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ave Eve :D .........widzę ze jubileuszowe party w plenerze udało sie znakomicie! :D NAJLEPSZEGO dla Jubilatki!

[ domyslam sie Twojej hustawki uczuc przy wydeptywaniu trawnika i zagrozeniu dla kwiatów :lol: :lol: dobrze ze miałas aparat! perfekcjonistko miła :D ]

pomodorrrro wzorcowe!.........daszek to jest TO........nie zrobiłam i mam za lenistwo tylko......6 kg :( czyli 10 pomidorów hihihi

ale zasuszę :D

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuś jaka imprezka u Ciebie !!!!

i to rodzicami :)

Ewuś ja zaczęłam wczoraj suszenie pomidorkow....
Widze ze u Ciebie jeszcze sporo na krzakach a ja już krzaki zlikwidowałam... zostaly tylko koraliki :)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”