AniaDS pisze:szkoda, że u nas nie wszystko chce tak pięknie rosnąć jak u Ciebie, cuda nam pokazujesz

Aniu u mnie myślę tak jak u wszystkich, są roślinki które dobrze rosną albo nawet za dobrze, ale są też takie co
sobie nie dają rady, tylko mniej je widać

Buziaczki
fela pisze:Jedna z moich hortensji jeszcze kwitnie Wiesiu, ale one są bardzo młode i pewnie dlatego.Innej hortensji
obciełam kwiaty kiedy przekwitły. Pewnie zrobiłam głupotę, bo widzę, że nikt ich nie obcina. Zastanawiam się jakie będą
tego konsekwencje. Poza tym rośnie ona w dość ocienionym miejscu i niby powinno to jej służyć, a tymczasem jej liscie
mają siwy nalot jakby grzybnia. Należy też dodać, że owszem często padało w lipcu, ale sierpień był raczej suchy. Może
brak jej tam słońca? Jak myślisz Wiesiu? Przesadzić?

Felu, hortensje jepiej kwitną w półcieniu niż w całkowitym cieniu, ale u mnie nawet bez jednego promienia
słoneczka też dają radę kwitnąć. Chyba bardziej im przeszkadza brak światła niż słońca. Jeśli masz lepsze miejsce dla
nich to przesadź w jakieś bardziej osłonecznione miejsce. U mnie też sucho bardzo po sierpniu. Dopiero teraz zaczęło
trochę padać.
Kwiatostanów nie obcina się po przekwitnieniu, bo chronią nowe pąki przed mrozami w zimie. Obcina je się dopiero w
kwietniu. A do tego nawet przekwitłe są bardzo ozdobne.
Milutkiego dnia
danutab pisze:Wiesiu wyrzuciłam daturę dopiero w maju, ale może to było za wcześnie.
Zobaczymy w tym roku co na działce w domku przezimuje.Ja w tym roku kupiłam
bez koralowy ale nie kwitł może w przyszłym roku.
Danusiu, ja bym jeszcze poczekała do czerwca. One są bardzo żywotne. U mnie też wiele kupionych nowo
roślin nie kwitło w tym roku. Ani bodziszek z Madery ani stokesja ani dierama nie pokazała kwiatów. Trzeba będzie
poczekać jeszcze roczek.
Duża buźka