Storczykowa kraina Soni :)

ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu fantastyczne fotki , przepiękne falenopsisy , ależ one Ci kwitną :shock: Normalnie aż zazdraszczam :wink: takiej ilości :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

dewuka jak szaleć to na całego ;:183
Jeanne próbuj i jeszcze sprawdź w ustawieniach aparatu czy na pewno nie ma opcji regulacji lamy błyskowej
Tulipan998 to już Asia Ci wytłumaczyła co to za tło ;:225 a ten złoty materiał oby nie był za bardzo połyskliwy i strojny, by tło nie odwracało uwagi od fotografowanego obiektu ;:216 i sukcesów foto życzę ;:333
madzik za to u Ciebie to same rarytaski ;:215 u mnie na szczęście tylko jeden zrzucił wszystkie 11 pąków ;:145 a tak to po jednym lub ten mikołajkowy 4, ale w dniu zakupu było okropnie zimno i troszkę go owiało w drodze ze sklepu do auta ;:192 ale moja mama zrobiła podobny błąd do Twojego, otóż odstawiła dwa storczyki na stolik i otworzyła okno i zrobiła wietrzenie na maxa i z ich pięknie rozgałęzionych pędów odpadła większość pąków, mój tata to do dziś nie może przeżyć straty ;:202
ANETA jestem z nich duma, bo tylko 2 z tych prezentowanych są nowymi nabytkami, a reszta to moje kwitnienie :heja

życzę wszystkim równie pięknych storczykowych kwitnień ;:333
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, zdjęcia piękne jak zawsze, tylko podziwiać :roll: :D
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Sonieczko ! Ależ u ciebie się dzieje :shock: . Jak jeszcze pomyślę, że wszystkie kwitną na raz, to aż zazdrość mnie bierze. Wiać, że wasza "współpraca" układa się znakomicie i znaleźliście wspólny język :D. Sama nie mogę pozwolić sobie na taką ilość storczyków, ale bardzo cieszę się, że u innych forumowiczów mogę swoje oczęta ponapawać ich widokiem.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, obiecałam wczoraj odwiedzić Twój wątek :)
Muszę przyznać, że str. 55 to prawdziwa "Galeria Phalaenopsisów"
Piękne zdjęcia ;:215 , a ich bohaterowie - jeden piękniejszy od drugiego :)
Nawet się nie staram wybierać, który podoba mi się najbardziej :roll:
Jak Ty to zrobiłas, ze kwitnie Ci tak dużo naraz :wink: Brawo Soniu, BRAWO !
Jak kiedys znajdziesz chwilkę, napisz coś o swojej cambrii...

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj krajanko! :)
Ale masz cudowności!!! Normalnie zatyka z wrażenia! Zazdroszczę jak wszyscy ;) Zdjęcia też piękne, gratulacje!

Ile w ogóle masz falenopsisów i gdzie je najczęściej kupujesz? Osłonki to pewnie z castoramy ;)- mam takie same kremowe, tylko nie u storczyków.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

jak zawsze serdecznie Was witam :wit
Art pisze:Jak Ty to zrobiłas, ze kwitnie Ci tak dużo naraz
Joasiu, szczerze to ta inicjatywa wyszła z ich strony ;:183 za co jestem im wdzięczna ;:180 jedno jest pewne mniej wody i mniej nawozów plus podstawki z wodą pod osłonkami
wyczytałam, że powodem usychania pączków może też zbyt rzadkie podlewanie, co u mnie mogłoby się zgadzać, bo teraz jak mam w większości grube podłoże z OS to szybciej przesycha, a ja ze strachu przed przelaniem rzadziej podlewam ;:171 ale kolejne doświadczenie nie zaszkodzi ;:225
Art pisze:napisz coś o swojej cambrii...
kupiłam i nie sprawdziłam co jest w środku za podłoże i dość często podlewałam, a że w środku była gąbka to zalałam korzenie, efekt taki, że cała zmarniała, teraz mam jeden zdrowy przyrost, malutki, ale jest ;:225 a miltonia to chyba podłoże ma dobre, ale coś jej moje warunki nie pasują i też ma jakieś zmienione liście w porównaniu jakie miała w dniu zakupu, a tej to nie wiem o co chodzi, na szczęście oprócz przekwitania i tych zmienionych w dotyku liści nie zauważyłam, więc może mam przedwczesne obawy ;:218
przy okazji zrobię zdjęcia ;:177
Agita witaj :D
Agita pisze:Ile w ogóle masz falenopsisów
tak ok 35 sztuk, w tym miniaturki, chyba 7 mam z przeceny, średnio to 1/3 zakupu jest z kwiaciarni, a 2/3 to obi , LM, castorama i auchan ;:225 a osłonki z LM i auchan i ciągle ich mało ;:192
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

sonia pisze:mam w większości grube podłoże z OS to szybciej przesycha, a ja ze strachu przed przelaniem rzadziej podlewam ;:171 ale kolejne doświadczenie nie zaszkodzi
Soniu, a to "rzadziej" to co ile Ci mniej więcej wychodzi? Ja też mam to grube podłoże w kilku i korzenie bieleją b. szybko, więc czasem podlewam szybciej, a z kolei drobna rosa na doniczce długo jeszcze wychodzi, głównie widać to w słoneczne dni i wtedy łapię stracha że za często i przetrzymuję, i już sama nie wiem co lepsze. Średnio podlewam je co 2 tygodnie, czasem co 10-12 dni.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Agnieszko tak co 3 tygodnie, ale teraz zmuszona jestem częściej, bo chociaż liście są jędrne to boję się o kwiaty, jedynie te, które nie mają zmienionego podłoża i te, które nie kwitną i nie mają nowych pędów kwiatowych to dalej podlewam rzadziej, każdy ma etykietkę, na której jest napisana data podlewania i przynajmniej nie gubię się, bo przy takiej ilości nie jest łatwo spamiętać ;:225
ja jestem zdania, że lepiej rzadziej podlewać, mam 3 na reanimacji, kupione przelane i minął prawie rok, a one mają nowe korzenie, ale malutkie i nowe listki, które wyszły też są zdeformowane i małe, jedynie czwarty przelany szybko wrócił do zdrowia i ma nawet nowy pęd, na którym są dwa pączki kwiatowe;:183
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, co do częstotliwości podlewania, według mnie dużo zależy od temperatury jaką mamy w domu, oraz oczywiscie od podłoża.
To z OS, rzeczywiście b. szybko przesycha. U mnie podlewanie wypada co ok. 10 dni (choć niektóre częściej). Jeśli jest rosa od wewnątrz, staram się jednak jeszcze powstrzymać od podlewania. Czasem to kwestia ok.3 dni, a czasem dłużej.
Soniu, z tego co piszesz o swojej cambrii, to i tak twardy z niej zawodnik. Przy takim gąbkowym, w dodatku przemoczonym podłożu, mogła dawno paść ! A tu nowy przyrościk :) Dobrze, że w porę zadziałałaś.
Do lata się wzmocni, potem ją powerandujesz i będę trzymać kciuki za Twoje doprowadzenie do kwitnienia ;:333
Natomiast Miltoni jeszcze nie miałam, więc nie mam doświadczenia. A zdania, co do trudności w jej uprawie są różne.
Pokaż zdjęcia. Może ktoś, kto je ma, coś mądrego doradzi...
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

sonia pisze:... jestem z nich duma, bo tylko 2 z tych prezentowanych są nowymi nabytkami, a reszta to moje kwitnienie :heja
;:111 Fantastyczne!!! Po prostu zatyka z wrażenia i skręca z zazdrości ;:109 Podziwiam jak wszyscy, a także gratuluję :!: Soniu, zdjęcia piękne ;:138 ... sposób robienia skopiowałam ;:113 do dalszego rozpracowania i wykorzystania ;:108 ... dzięki ;:58
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miltonię miałam, ale niestety :cry: ...podłoże było oczywiście z zawartością gąbki w środkowej części doniczki i ją zalałam :evil: Może gdybym po zakupie przełożyła ją do przezroczystej doniczki, gdzie obserwacja wilgoci jest lepsza, może gdybym kupiła ją teraz, po roku "pracy" za storczykami...może :?:
Soniu, a może sprawdzisz dokładnie podłoże :?:
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Soniu, co słuchać u Twoich pupilków, czy z Miltonią już sobie poradziłaś?
Ja sprawdziłam dzisiaj stan korzeni u Nelly i niestety wygląda to mało ciekawie :cry:
Moje wątki
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Dziękuję za wiadomość...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Rafael nie rozumiem, nic nie wysyłałam :roll:
Dorotko troszkę trwało nim zebrałam się by odpowiedzieć na Twoje pukanie :oops: ale nie miałam wcześniej powiadomienia, że tu się coś dzieje, a sama nie zaglądałam do siebie, buszuję jedynie w wątkach innych :wink:

u mnie sporo nowości, przedstawię te z nowych, które obecnie kwitną :D
mam same zwykłe "kundelki" falenopsisowe, bo jakoś te najbardziej przypadły mi do gustu :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

te kwitną u mnie z nowych łodyg lub przedłużyły kwitnienie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

coś pomieszałam z rozmiarami zdjęć, ale wybaczcie, nie chce mi się już tego zmieniać :wink:
pochwalę się tylko, że rośnie kilka nowych pędów lub z przedłużenia się coś szykuje do ponownego kwitnienia :D a żeby nie było tak wesoło to dodam, że latem przeszłam atak przędziorków i wciornastków, głównie ucierpiały kwiaty i pąki oraz u jednego falenopsisa liście :roll: mam też dwa z chorym stożkiem wzrostu i trzy na reanimacji, bo kupione ze zgniłymi korzeniami :evil: mam też kilka leniuchów, co nie chcą uszczęśliwić mnie nowymi kwitnieniami, ale liście i korzenie rosną :wink:

pozdrawiam Sonia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”