Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Felu Kordyline też chcę mieć w ogródku :D Czytasz w moich myślach :lol: Tu są ogromne okazy :shock: Popularna nazwa tutaj to Cabbage palm.
Pozwolisz,że wkleje fotkę :oops:

To taka średnia :wink:

Obrazek

Czytałam,że rosną bardzo szybko :roll:

Miłego dnia Felu ;:6
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Aniu, takie ladne fotki to bardzo prosze. Ta kordylina jest super! Ciekawe ile lat ma. Ta najwyzsza Berniego ma 6 lat.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Felu, twoje opisy jak zwykle czyta się z niekłamaną przyjemnością :P
W necie na pewno można zanleźć mnóstwo artykułów na temat Bretanii, ale Ty opisujesz ją bardzo ciepło, z sentymentem i przystępnie, wspaniale się to czyta. Dziękuję :P

Wstyd się przyznać, ale ja zawsze myślałam, że to co pokazuje Ania to juka :oops: Widziałam takie duże na Londynie :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Felu, twoje opisy jak zwykle czyta się z niekłamaną przyjemnością :P
W necie na pewno można zanleźć mnóstwo artykułów na temat Bretanii, ale Ty opisujesz ją bardzo ciepło, z sentymentem i przystępnie, wspaniale się to czyta. Dziękuję :P

Wstyd się przyznać, ale ja zawsze myślałam, że to co pokazuje Ania to juka :oops: Widziałam takie duże w Londynie :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Ups ... :oops:
Chciałam tylko poprawić post a wysłał mi się drugi raz :oops:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, pisząc, że to się przystępnie czyta, zrobiłaś mi ogromny komplement, bardzo dziękuję ;:168 . W takich wypadkach kochana Gosiu myl się jak najczęściej, bo miło czytać tak miłe słowa.
Bardzo ciepło u mnie i tylko rano obłożyłam następną parcelkę agrowłókniną, a teraz już wszędzie jest słońce i zbyt gorąco aby coś robić. Zatem idę za dom z książeczką, bo tam jedyny skrawek cienia. Właśnie czytam „Pięć ćwiartek pomarańczy” Joanne Harris. Akcja tej książki też toczy się w Bretanii.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu nie wiem ile ta kordylina może mieć lat :? Postaram się zrobić zdjęcia najwyższych okazów w mieście :wink:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
x-d-a

Post »

Felu, świetnie robisz, że zakładasz agrowłókninę, bo odejmujesz sobie 90% pracy w ogrodzie i to tej najmniej przyjemnej pracy.
Rezultaty już zresztą są widoczne, bo Twój ogród jest piękny i zadbany.
Ja już dawno myślałam o tej agrowłókninie, ale potem coś zawsze staje na przeszkodzie i przez nastę pne dwa sezony po założeniu nowej rabaty spędzam mnóstwo czasu na pieleniu i klnę na czym świat stoi!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Felu! Kawał roboty za Tobą! :P Teraz sobie dopiero uzmysłowiłam, ile Ty się musiałaś otworów ponacinać w tej agrowłókninie :shock:

Takie "spłaszczone" brzoskwinie i nektarynki widziałam w jakimś programie ogrodniczym. Niestety w sklepach jeszcze nie można ich znaleźć :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Felu pięknie teraz wygląda ogródeczek :roll: Bardzo podoba mi się ta kora :roll: Ma ładny kolorek.
Ja też się nawycinałam kawałków i kawałeczków,żeby jakoś to rozłożyć między roślinkami.. :lol: Strasznie ciężka to robota :evil:
Te płaskie brzoskwinie widziałam ostatnio w sklepie ale jeszcze nie próbowałam :roll:

Dla Ciebie i dla Gosi daje link do zdjęcia:

http://www.gardenplansireland.com/forum ... ne_763.jpg

To chyba najwyższa kordylina w Irlandii :shock: :shock:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

:shock: :shock: :shock: ... to chyba najwyższa kordylina ... na świecie :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, dziękuję za miłe słowa. Od kilku miesięcy zajmuję się tym ogrodem i dopiero niedawno odkryłam agrowłókninę. Gdybym znała ją wcześniej, to od razu założyłabym ją. Chcę jeszcze przed szpitalem (7-mego września) założyć ją wszędzie gdzie to konieczne. Potem, po powrocie do domu, położę się na leżaczku i nie będę nic robiła tylko czytała książeczki ;:37 .
Gosiu, wczoraj, gdy skończyłam o 7-mej wieczorem, byłam po prostu skasowana. Bolały mnie ręce plecy, nogi, a przede wszystkim ta, którą będą niebawem naprawiać. Miałam podlać jeszcze kwiaty w ogrodzie „wyjechanej” sąsiadki, ale po prostu nie byłam w stanie. Poza tym było jakieś 25° w cieniu a ja to wszystko w pełnym słońcu.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czesc Aniu. Dziś następny etap tej krawieckiej pracy koło hortensji. Trawę i chasty usunęłam wcześniej to będzie duzo łatwiej, najtrudniejsze jest „szycie” czyli wbijanie tych metalowych spinaczy. Ziemia tu pełna kamieni. Przez wiele lat robiłam sobie żel na paznokciach. Przy takiej jednak pracy niebezpiecznie jest mieć długie paznokcie. Teraz mam ręcezupełnie naturalne, jak przystało na prawdziwą wieśniaczkę czy ogrodniczkę.
Ogródek Feli
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

witaj felu,
trafiłem do Twojego wątku przez ogród g.kiecko ;)

we Francji mieszkałem przez pewien czas, jestem tłumaczem francuskiego, ale w Bretanii byłem tylko przejazdem
zawsze wybierałem się na południe

na francuskim forum widziałem zdjęcia z wielu bretońskich ogrodów
warunki do uprawy roślin egzotycznych macie tam znakomite,
choć temperatury latem nie są zbyt wysokie

Twoja palma, szorstkowiec fortunego, mogłaby spokojnie rosnąć w ziemi
na północy rosną one lepiej niż na południu, gdzie jest dla nich za sucho i za ciepło

czytałem, że pytałaś o sagowca (cycas) : bez żadnych oporów możesz wystawić go na dwór
o tej porze roku nowych liści raczej nie wypuści, ale ta roślina naprawdę lepiej się czuje na dworze

francuskie sklepy ogrodnicze to prawdziwe marzenie, choć Francuzom zapewne spowszedniało wiele roślin, które dla nas są egzotyczne
;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”