Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, czy moja lobelia też będzie tak wyglądać?
A jaką wysokość ma ta nawłoć i czy znasz jej łacińską nazwę?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :!: Przepis powysyłam zaraz, bo przez kolejne dni mogę być nieobecny (myślami 8) ) Wczoraj zakwitła moja ślicznotka canna x generalis 'Perkeo'. Już nie zdążyłem zrobić zdjęć. A najśmieszniejsze jest to, że kupiona jako zwykła kanna żółta :)
Geniu
przepisik zaraz na pw :) Tak, stapelia to domowy kwiatek, jeden z nielicznych, jaki się uchował na moich parapetach. Ale mam do niej sentyment, bo przywiozłem ją sobie niemal z pustyni.
Coma
dla Ciebie też przepisik :lol: :?: To nie forum kulinarne, więc chyba nie wypada tak odbiegać od tematu :wink:
Grzech77
nie wierzę, że w Twoich okolicach nie ma bardziej wiejskich klimatów :shock: U mnie też to prawie przedmieścia Warszawy ale jak się tak zagłębię w lokalną społeczność, to nie jest tak źle. Jeszcze gdzieniegdzie gdakają kury czy zaryczy krowa. Choć naprawdę na palcach policzyć takich chałup :cry: Za to mi pozostały wygódki i bardzo o nie dbam (nie korzystam), bo kojarzą mi się z wsią. Jak przyszedł do mnie raz taki dziadunio, to nie chciał się załatwić w ubikacji w domu, tylko w wychodku.
Halinko
dziękuję :) Mam kłosowca od niedawna i chyba już kończy kwitnienie. A listki mają niespotykany zapach jak na taką roślinę. Nie mogę się powstrzymać, by nie potrzeć tych liści, jak koło nich przechodzę :wink:
Izunia-Chatte
to ja z uporem maniaka powtórzę, że dostałaś ode mnie lobelię niebieską i zakwitnie na niebiesko :)
Łacińska nazwa tej nawłoci solidago squarrosa i tylko pod tą nazwą można ją znaleźć w necie. Taka moja botaniczna ciekawostka :) Nie jest wysoka - 30cm, ale może się rozrośnie.
A przy okazji, pisałaś u Halinki, że dostałaś ode mnie budleję różową. Otóż dostałaś ode mnie budleje fioletową i będzie wyglądała tak: Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, ja tez poproszę o przepis. :lol: :lol: Dobrze, że nie mam mieczyków jak kłopot z nimi w tym roku. :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze Maju, zaraz wyślę przepis.
Wiem, że powinienem zaprawić cebulki mieczyków, to wtedy może byłoby dobrze, ale jak na razie są to jedyne u mnie cebule (i frezje), które tak masowo chorują :?
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Post »

Czesc Jacku! ;:7
Wpadlam zobaczyc Twoje sliczne roslinki ...a tu widze pyszne placuszki z sosem BBQ! No,no ..wygladaja smakowicie! Ogrod zreszta tez! Lobelia Okazala faktycznie okazala jest! ;:112 Tez mam ja u siebie i juz lada chwila bedzie kwitla :D Pozdrawiam i poprosze ladnie o przepisik na placuszki :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A przepisik gdzie ? :P
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Piękne dalie pokazałeś.
Stapelia ma bardzo ciekawy kolor, jeszcze nie widziałam takowego ( zapach pewnie mniej ciekawy ?)
Podzielam twój sentyment dla wsi i związanych z nią gadżetów.
Jak placuszek wegetariański, to poproszę o przepisik !
;:3 :) :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39

Post »

Witaj Jacku! No w takich czasach przyszło mi żyć, wprowadzili ulice wybudowali obleśne osiedle domków jednorodzinnych o nazwie "Parkowe Wzgórze" .... większość terenów zamienili z rolnych na budowlane i tyle zostało z moich dziecięcych Mogilan... kiedy jechało się furmanką na kopie siana o niebotycznej wysokości. Ech... stare czasy. Teraz to sypialnia Krakowa i chyba jak już wszystko zagrodzę obsadzę się tujami od sąsiadów to sobie kupię kozę i drób... :lol: Będę miał stałe źródło nawozu i niezłą utylizację trawy i obierek z kuchni ... ha ha :D
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku stapelia to fajna i ciekawa roślinka......kiedyś miałam to cudo ale jak zakwitła :roll: ......została wyekspediowana na balkon bo zapach był daleki od aromatu :lol:

Placuszkami zrobiłeś bardzo dużo zamieszania :D ......może lepiej Jacku podaj przepisik ogólnie na Forum bo wszyscy są bardzo zainteresowani :!: :D ..............ja ,też ,ja też ;:138
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ja też u Ciebie po przepis jestem :wink: zapodaj mi na pw :lol:
a czy wiesz jak i czym się zaprawia cebulki wiosennych? tulipki ,krokusy i te inne???
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacuś, nie zrozumieliśmy sie! :lol: Ja pamiętam, ze lobelia jest nbiebieska, tylko nie pamiętałam, czy to okazała, czy jakaś inna :oops: Za to pamiętam, ze mówiłeś o budlei, ze będzie różowa :roll:
A ta, którą pokazałeś na zdjęciu jest raczej lila ... jeżeli to dokładnie jej kolor, to bardzo piękny! Tak czy owak cieszę się, bo się przyjęła :D Muszę ja tylko opryskać, bo coś ją zaczęło konsumować :twisted:
O nawłoć pytałam, bo dostałam taką niziutka od Joli Graj i jestem ciekawa, czy to ta sama. Jak zakwitnie, to sprawdzimy :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wracam do codzienności i do forum :) Miałem gości i dwa dni zupełnie przewrócone, ale też zupełnie fajne. Przy okazji zobaczyłem kawałek ziemi, na której przyszło żyć najpierw Chopinowi a teraz mi :lol: Zarówno u Frycka jak i u mnie remont, ale u mnie przynajmniej kawałek ogrodu rośnie w spokoju, bo u mojego sąsiada zza miedzy cały rozorany. Szykują się na jego dwusetne urodziny.
A teraz zaległe odpowiedzi i przepisy:
Agulino
lobelia ma jaskrawy kolor ale jest młoda i jeszcze nie wyrosła na okazałą. Mam nadzieję, że przezimuje i będzie naprawdę okazała. Przepis na pw :)
Coma
zaraz wysyłam :)
Pelagio
myślę, że to stapelia, ale może tylko coś podobnego, bo nie cuchnie. Czwarty dzień ładnie kwitnie.
Przepis niestety z mięsa mielonego :cry:
Lubię styl wiejski, bo ze wsi pochodzę i jakby wracam do korzeni (nawet czasem próbuję przypomnieć sobie naszą gwarę :) )
Grzechu
No to współczuję, że Twoja miejscowość robi się przedmieściem :cry: . U mnie też ale trochę wolniej i nie jakoś pod sznurek tylko rzutowo i miesza się to z lokalną tradycją.
Kozę też kupuję, ale taką do ogrzewania :) A drób - będzie Ci rozkopywał grządki.
Cynthio
moja roślina nie wydaje brzydkiego zapachu, więc może to nie stapelia :?: Ale ładnie kwitnie i przypomina mi miłe chwile spędzone na pustyni z moim bratem 8)
Grażynko
cebulki zaprawia się zaprawą do cebulek w proszku. Kiedyś miałem taką w kolorze różowym. To chyba wystarczy :?:
Izo-Chatte
no to już rozumiem :idea: Lobelia niebieska nazywa się wielka.
To przepraszam jeśli mówiłem o różowej budlei. Taką też mam ale te badylki powinny być z lila. Moja wkrótce zakwitnie więc będę na 100% pewien, z jakiej brałem badylki.
Jestem ciekawy, jaką nawłoć dostałaś, bo nie przypominam jej sobie u Joli.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39

Post »

Jacuś na szczęście kaczki i gęsi nie grzebią :D A od biedy kupie kury w wersji mikro i zamknę w wolierze.
A co do zmian, po prostu za blisko grodu Kraka... a zakopianka kończy dzieła zniszczenia.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Jacku! :D
Dawno u Ciebie nie gościłam (czerpię ostatek lata w ogordzie)...wpadam więc wieczorową porą i jak zawsze to samo wrażenie - tajemniczości Twojego ogrodu...piękne kolorowe dalie i inne wyjątkowe rośliny, których ja nie posiadam.
Jacku, szkoda żeś taki zagoniony, choć Twoje zdjęcia motyli robione w biegu są bardzo ładne...pokazuj, ukazuj, odsłaniaj coraz więcej...proszę.
Zrobiłam już sadzoneczkę dla Ciebie, ale musimy jeszcze poczekać.

Pozdrawiam serdecznie
P.S.
Bardzo podobają mi się Wasze pogawędki z Grzesiem - nie sądziłam że są jeszcze ludzie, którzy tak miłują wiejskie klimaty!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To już mogę zapomnieć jak się nazywa ta lobelia, właśnie sobie zapisałam :!: :lol:
Jacku, nie szkodzi, jeżeli sie pomyliłeś co do koloru, bo nie mam ani różowej, ani lila. Ukorzeniła mi sie chyba fioletowa (ciemna) od sąsiadki i to była moja jedyna budleja. Jakikolwiek kolor ma ta od Ciebie, bardzo się z niej cieszę :D
Nawłoć powinna niedługo zakwitnąć, to zrobię zdjęcia, porównamy :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”