Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jadziu!naprzeciw włamanie, policja, straż miejska i straż pożarna.Właścicielka-Francuzka akurat była w Polsce,z Krakowa wyjechała na tydzień,na balkonie są kwiaty,które ktoś chodził podlewać.My obawialiśmy się włamania podczas pogrzebu,ale szczęśliwie nas ominęło.Została na miejscu tylko jedna sąsiadka i "ktoś" wpuścił zbieraczy,którzy ponieważ już wcześniej jeden zabrał ile na wózek się dało upchać i już po nim zrobiliśmy porządek w rzeczach do wywozu to ukradł co się dało- m.in.3 ocynkowane porządne wiadra stojące na studni.
Zgadałyśmy się z sąsiadką,że swego czasu i jej i mnie nowe porządne i drogie zamki ktoś zalał szybkoschnącym klejem i wymieniałyśmy jeszcze raz, ona miała na miejscu fachowca który remontował łazienkę,a ja sprowadziłam z pracy złotą rączkę.
Do poszukiwań i sprawdzenia ewentualnego spadkobiercy pana kamienicznika zostanie wyznaczony prawnik z urzędu.
Pan Administrator zawarł formalną umowę najmu na czas określony z paniami mieszkającymi w mieszkaniu pana kamienicznika, obiecał podłączyć im domofon(jedyne mieszkanie bez domofonu, pan Ryszard nie stanowczo nie chciał).Również ze studentkami została zawarta umowa.
Podlałam wczorajsze nasadzenia i nie tylko.I teraz wygląda to tak:
W podwórku koło śmietnika Sława umocowała w ścianie winobluszcz.Tak urósł od wczesnej wiosny.Rabatka hostowo-żurawkowa z języczką pomarańczową.Nie mam ławeczki,przyniosłam sobie pieniek.Poidełko dla gołębi z hoytunią.Ogrodziłam trzykrotki wirginijskie, ostróżki,tojady i miodunki, może zniechęci to owczarka do obsikiwania.Podparłam ogrodzeniem z linką mieczyki, późno,trudno. Widocznej kupy gruzu jak i drugiej Robert na razie nie pomoże mi usunąć, trzeba ją ładować partiami na płachtę i wlec na podwórko, będę próbowała sama. Hortensja mała i na razie różowa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

A skąd nanosiłaś tych kamorów . Widziałam dzisiaj jak szłam na spacer tez dużo takich chyba wapiennych kamorów . Już mam plan jak je przywiozę do ogrodu . Jest tam dużo tych kamorów muszę tylko obmyślić fajną trasę ,żeby się nie namęczyć . Macie pecha a złodzieje Was pilnją . Rabatki fajnie ogrodzone i pamiętasz wszystkie nazwy kwiatów . Ja kompletnie nie mam do tego głowy . Zapamiętam jakiś wzór do szydełkowania albo na druty a kwiatów nie umiem zapamiętac . Teraz wszedzie daję kartki . i może wreszcie się naucze . Miłego wieczoru EWUNIU
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Złodzieje pilnują wszędzie i wszystkich - jak zobaczą na starej kamienicy klepsydrę - to się od razu na godzinę umawiają - tę godzinę kiedy jest pogrzeb.

Ewo - co to jest to fioletowe wysokie - wygląda jak szałwia lekarska tylko większe - na pierwszym zdjęciu z odwiedzin u Elwirki?
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-wapieni pod Krakowem dostatek,prawdziwy urodzaj w okolicach klasztoru Kamedułów, przynoszę po kilka w plecaku.Elementy ceramiczne wykopałam w naszym ogródku.
Andrzeju-muszę spytać Elwirki,nie wiem.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że czeka Ciebie jeszcze dużo prac porządkowych.Pamiętam jak 6 lat
temu wymiotłam i wyniosłam 10 wiader gruzu i pyłu cementowego z mojego podwórka.
Mój M przywiózł ciężką w uprawie ziemię, chyba łąkową na moją rabatkę.
Czy drzewo na twoim podwórku jest duże ?Bo wygląda, że zasłania dużą jego część.
Awatar użytkownika
elwirka
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 21:23

Post »

Andrzej Max pisze: co to jest to fioletowe wysokie - wygląda jak szałwia lekarska tylko większe - na pierwszym zdjęciu z odwiedzin u Elwirki?
To krwawnica, lubi wilgoć i cień
Obrazek
Pozdrawiam Elwira
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Złodzieje to jak sępy :evil:
Ewo Janinko , Ty się tak starasz i widać efekty. I nawet hortensja zakwitła i to jeszcze w kolorze :shock: a u mnie niestety - nie zakwitła /mam ją pierwszy rok, więc jej wybaczam, ze nie kwitnie/
Ale widzę znowu coś do posprzątania na podwórku /meble i stare graty/.
Juz wy się tam macie...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwirko-serdeczne dzięki za odpowiedź Andrzejowi!Ta bylina nadawałaby się i do podwórkowego.Podają,że krwawnica ma metr pięćdziesiąt, u Ciebie wydawała mi się wyższa.
Elu-mamy sporą samosiejkę lipy,większość gałęzi szczęśliwie wraz z koroną wetknęła do sąsiada cukiernika nad pracownię,a u nas ma dwie suche, niestety dość wysoko.Na granicy z liceum jest klon,a nad Podwórkowym krzew,bardzo wybujała może i przedwojenna leszczyna purpurowa. Owocuje.Pan kamienicznik był do niej mocno przywiązany i nie pozwalał ruszyć.Na jesieni chcę ją mocno przyciąć.
Ewo-Ogis-to rzeczy z kuchni, dwu komórek i ganku pana kamienicznika,mieli je wywieźć w dniu jego pogrzebu czyli w poniedziałek,ale panie opiekunki chciały jeszcze dodać swoją pralkę Franię(na chodzie,ale nie używają) i bardzo ciężką ramę z siatką z tapczanu,czyli potrzebni byliby pracownicy do wyniesienia a nie sam wywóz z MPO.
Dziś przyjechał pan bardzo małym autem, siedem razy obracał,podwórze czyste.
Hortensje mam trzy-od Evluk niebieską i różową w jednym,kupioną z pąkiem różową Pinky i od Lucynki jeszcze nie kwitnącą prawdopodobnie Limelight.Dlatego chcę opróżnić z gruzu kąt koło liceum by posadzić m.in. w stosownych odstępach hortensje.
Kupiłam rozwar i bylicę(kwitnie żółto).Już posadzone.Lilia rozkwitła na kremowo i pachnie.Zrobię zdjęcie,ale najpierw muszę złapać kota Karoliny i Roberta,jest ranny w łopatkę. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowości w Podwórkowym i troszkę po staremu:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewuniu mam chyba taką samą lilię :lol: :lol:
Bardzo żal mi kotka, co mu się stało? Czy to efekt bójki z innym kocurem czy ktoś go skrzywdził?
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuś , u Ciebie i Konstantego coraz piękniej i kolorowiej ;:109 .
Trzymam kciuki , zeby eksperyment z przebarwieniem hortensji sie udał :D . Piękne lilie , to orientalnie.. ? Chyba tak ? Pachną nie ? :lol: A jak zakwitła Ci ta liia ode mnie ? Wiesz czy Posadziłaś razem z innymi ? Bo nie wiem czy Ci wtedy innego kolorku nie wysłałem ;:24

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Konstantego :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuś, dekoracja w podwórkowym niepowtarzalna... powinnaś to docenić :wink: :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie porannie.
Ambo-też mi się wydaje,że bardzo podobną lilię u Ciebie widziałam.Prawdę mówiąc kupiona na placu z pudła po 2 zł sztuka.Druga ma być z bordowym środkiem.
Żurawki nie kupiłam,były takie jak już mam,ale nieduże,trochę podeschnięte .
Koko złapałam i pooglądałam,myślałam o wzięciu go do weta,ale ma tylko wydarty pas futra,skóra biała czysta,bez rany.Nie wiem czy to nie jak łaził po mieniu po kamieniczniku się nie stało. Mógł być też w zębach jakiegoś psa.Mam nadzieję,że nie pod autem.Może jak przeciskał się pod siatką?Karola wyjechała na kilka dni a kot Robertowi wychodzi z domu niezauważalnie i przy pierwszej okazji i się włóczy,ma wystawiane w ogródku puszki i wodę na talerzyku, ale widziałam jak pił w misce gołębi,przynoszę mu suchą karmę Konstantego,którą z pomrukiem chętnie zjada rano.Pytałam czy mu dają suchą, bo to już starszy kot, uzyskałam odpowiedź twierdzącą.
Tulipanku-lilia od Ciebie jeszcze nie kwitła.Jest posadzona razem z innymi,ale wiem która z rzędu.Ta wczoraj prezentowana delikatnie pachnie,zapach bardzo przyjemny.
Mag-Jak wywiesi gacie to się zdenerwuję,ubranka Wojtusia na sznurku w ogrodzie rozumiem,chociaż zachwycona nie jestem.
A tu przykład,że drzwi ze sklejki na nakrywę studni się w żadnym razie nie nadają.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ewa - widziałam dyskusję, co na grób. Mam jałowiec płożący w... gazonie, rośnie świetnie. Irga bardzo szybko się rozrośnie, dwa razy do roku czeka Cię wycieczka z sekatorem.
Miałam zapytać a propos prania, czy sąsiedzi wywieszają również swoją bieliznę :lol: , no, ale widzę, że nie.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka-kojarzę Twój jałowiec płożący.Jak tylko uda mi się urwać od Mamy na jakieś 2 godziny licząc z dojazdem to nożycami zetnę tą starą trawę na grobie,może i sierp wezmę.Zmierzę grób,wydawał mi się bardzo wąski między grobowcami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”