Ogród - Andrzej Max

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Ogród - Andrzej Max

Post »

Zachęcony przez stałe bywalczynie tego forum , ośmieliłem się założyć własny wątek o moim hmm... ogrodzie? Zatem - witam serdecznie wszystkich w moim ogródku - skalniaku. Nie jest to celowo zrobiony skalniak, a ogród prawie normalny, założony w miejscu gdzie kamień na kamieniu. :wink: Bo jak się wykopie dołek żeby coś posadzić , to wyjmuje się więcej kamieni niż ziemi. Ot , taki maleńki kamieniołom. :) Z tych kamyczków usypałem i wyrównałem z czasem podjazd ,. trochę utwardziłem drogę , wyrównałem grunt przy siatce ogrodzeniowej i usypałem dwa kopce na których rosną skalne roślinki. Przez ostatnie kilka lat dbałem o to by przed domem, mimo otoczenia przez wysokie drzewa ( właściwie to las), na klepisku pojawiła się trawa. W tej chwili już można zaryzykować słowo trawnik. :lol: Uparłem się żeby mieć róże, mimo że ciepełko promyczków słońca jest tylko od 10 do góra 15-tej. Ale róże są i nawet kwitną. Klimacik tu dość ostrawy - to jednak 44 kilometry od Krakowa na południowy-zachód (okolice Kalwarii Zebrzydowskiej i Lanckorony - w stronę Suchej Beskidzkiej). Późna wiosna , krótkie lato i wczesne zimy nie rozpieszczają - toteż nie każda roślina się tu przyjmuje. No, ale ja sie tu rozgadałem a Wy pewnie czekacie na jakiś poczęstunek - co ze mnie za gospodarz. Uczta to nie będzie - bo o obfitość w takich warunkach trudno, ale coś się zawsze znajdzie. :lol:
Róża pnąca się na szczyt (lilaka)
Obrazek
I sam bez
Obrazek
Oraz budleja - zdjęcie sprzed 2 lat - teraz jeszcze nie kwitnie
Obrazek
A to mój ulubiony Klematis - niestety zdjęcie zeszłoroczne - w tym roku jest sporo większy i kwiatów było o wiele wiecej, ale coś mi "zeżarło " plik ze zdjęciami z 2 tygodni!
Obrazek
I zdjecie z 1 maja - kwitnacy migdałek na pniu, oświetlony resztkami słońca przebijajacymi się przez las ( drzewa miały jeszcze mało liści).
Obrazek
Niebawem następne odsłony , więc zapraszam. :)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ten las jako tło... bezcenne! przepięknie to wygląda! no i ten powojnik uroczy! pozdrawiam :)
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Ogród w lesie ... to coś pięknego!!
Katarzyna, zapraszam
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :D

Las, kamienie,pogórze i róze! :D to coś SMOCZEGO :lol: :lol: ........mocny powojnik chyba neily monser :roll: .........a migdałek to donicy? i za wiatrołapem :lol: :lol:

pozdrowienia z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Ogród w miejscu trudnym fakt,ale dotychczasowe zdjęcia mówią,że to ogród a nie próba założenia ogrodu.
Las w sąsiedztwie też bym chciała mieć.To skarb.
Urocze miejsce z zaciekawieniem oczekuję na następne jego odsłony. :D
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:) Dzięki za odwiedziny . Minismoku - tak to ten klematis. :) A migdałek jest w ziemi dobrze zaaklimatyzowany. Nawet w zeszłym roku go obróciłem bo rósł w jedną stronę. Latem mu koronę trochę redukuję by nie była za duża. Za nim za siatką mam tawułę cisy i berberysy więc zanim nie urosną nie mogę mu poluzować:-). Kasiu - kataryno, KA-RO , nocny drwalu - dziękuję za słowa podtrzymujące na duchu, na pewno Was nie zawiodę . Zaraz po weekendzie zamieszczę następne zdjęcia. Do mojego kamieniska zabrałem tylko telefon. ;)
(Nie jest to najwygodniejsze narzędzie , za ew. lapsusy przepraszam:-))
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Witaj Max :wink: Cieszę się, że się odważyłeś pokazać swój zielony świat.
Migdałka tnij corocznie zaraz po przekwitnięciu -lepiej kwitnie w następnym roku.
Ale masz okolicę urokliwą !
..smokini ładnie to powiedziała..las.., kamienie..pogórze i róże !!
Faktycznie powojnik podobny do Nelly Moser!!
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Jak to dobrze Andrzeju,że nie trzeba było Cię długo prosić :D
Las w tle :shock: co ja bym dała,by mieć choć jedno spore drzewo :roll:
Doskonale znam problem kamieni...
W naszym ogrodzie jest galman :evil: i jest go 10 razy więcej niż ziemi(czytaj piachu :;230)
Tym bardziej medal za wytrwałość :D

Ps.
Daj znać kiedy tniemy badylki budlei :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:D Miło mi Was gościć! Judytko
- tak to ta odmiana. Jak pisałem , nigdałka tnę co roku, nawet czasem ewa razy by mi się za bardzo nie rozrósł . Ale mam problem z innymi klematisami a właściwie jednym - Niobe już miała pąki nawet kwiaty gdy zaczęła czernieć - czy możliwe że od nawozu? Karolciu, :) z tymi kamieniami to mamy to samo! :lol: Dla Ciebie też jakiś medal by się przydał. ;) Co do patyków to podobno sierpień po kwitnieniu jest dobry? 8)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Andrzej Max pisze:nigdałka tnę co roku, nawet czasem ewa razy by mi się za bardzo nie rozrósł
i po tym zwłaszcza drugim cięciu jak kwitnie wiosną-dużo ma kwiatów?kiedy go tniesz? zdąża jeszcze wykształcić nowe gałązki?
Niobe już miała pąki nawet kwiaty gdy zaczęła czernieć - czy możliwe że od nawozu?
Może to być przenawożenie..ale może to być uwiąd, trudno oceniać bez fotek :cry:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Andrzeju na forum! :D
I dobrze że za namową koleżanek utworzyłeś swój wątek! Zobacz, ile od razu w nim gości. jeśli kochasz przyrodę, ogród sprawia Ci dużo radości i chcesz podzielić się lub nabyć wiedzy to dobrze trafiłeś! :wink:
A co do kamienia, to rzeczywiście prace w ogródku utrudnione, a mnie by się z kolei przydały...łażę po lasach, polach i zwożę czasem taczką okaza... :wink:
Andrzeju będę kibicować i przyglądać się Twoim poczynaniom, a zwłaszcza różanym królewnom, które pragniesz mieć. :wink: To piękne kwiaty! I dobrze że się uparłeś - smokini z pewnością coś o tym wie :wink:
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Zazdrosczę Tobie, urodzaju w kamyczki, ja swoje uzbieram i targałam na swój skalniaczek z odległych budów
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Andrzej Max pisze::D Co do patyków to podobno sierpień po kwitnieniu jest dobry? 8)
Ale ta budleja kwitnie do mrozów :roll:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Andrzeju, masz trudne warunki? Ale jak widzę, świetnie dajesz sobie radę, bo wyniki twoich starań są oszałamiające :)

Zresztą kiedy sobie porównam klimat i glebę u ciebie i u mnie, to wychodzi na to, że wolałabym chyba kamienie, niż moją glinę :lol: Bo krótkie i intensywne lato, ostrą i paskudną zimę, i długie okresy wiosenno-jesienno- mokre pomiędzy - już mam :wink:

Będę tu jeszcze wpadać, dobrze?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Warunki trudne,ale ogródek zapowiada się ciekawie.....Las, kamienie interesujące położenie Twojego ogrodu- czekam na więcej fotek :wink:
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”