Pomidory pod daszkiem.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory pod daszkiem.

Post »

Wlod
Temat pomylonego "red pear" był już w poprzednim roku i jak dobrze pamiętam nasiona były z firmy na L* lub na Pn*. Dobrze jakbyś napisał od jakiej firmy były Twoje nasiona. Ja trafiłem na tę odmianę 3 lata temu (z Plantico aczkolwiek ten producent opisał ją jako koktajlowy- gruszkowy) posadzone w gruncie. Wizualnie wygląda ciekawie, takie mini-gruszki ale to jak dla mnie jeden z najgorszych pomidorów, raz że większość owoców pękała to na dodatek w smaku totalnie kwaśne i "jałowe".
Na przyszłość odmianę Red Pear polecam z włoskiego Franchi: duże, pyszne sakiewki. :wink:
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

Ja kupiłem od firmy na L. Ale podobno problem był w Niemczech. Dostali takie nasiona z Chin i większość dostrybutorów w Europie rozprowadziła ten towar jako Red Pear wielkoowocowy.

@Fittipaldi Wracając do owoców z braku laku pewnie muszę to dociągnąć do końca sezonu. Jakbyś napisał napisał jakiego plonu się mogę spodziewać z krzaka?
Prowadzę na 2 pędy. Teraz kwitnie 4-te grono na podstawowym i 2-gie na bocznym. Mam miesjsca na 2m w górę do daszku. Teraz krzewy mają ok. 1m. Wychodzi mi że do tych 2 metrów powinno zawiązać ok. 10 gronek na podstawowym i 8 na zapasowym. Patrząc jak to szybko rośnie wygląda, że spokojnie do końca lipca zakwitną te ostatnie gronka. Będzie jeszcze możliwość opuszczania krzaczków na sznurkach w dół jak będzie to wyglądać dobrze. Patrząc na te gronka to zawiązują w komplecie jak na razie. A więc gronko pewnie będzie mięć ok. 150g. Piszą że owoc między 20 a 30g. Pytanie czy tak u Ciebie było? Zakladam że to będzie ten niższy parametr czyli te 20g na owoc. Czyli wychodzi mi ok. 2700g z krzaka. Realne? Dodam tylko, że odmiana Black Cherry której jest fanem daje spokojnie ok 5kg z krzaka. Zwykle udaje mi się wycisnąć ok. 22 gron na 2 pędach i dawałem jej kwitnąć w 2 ostatnich latach do ok. 10 września, dopiero wtedy ogławiałem. I te ostatnie grona do połowy października wyrastały na zielony zbiór. A widzę, że Black Cherry wolniej przyrasta w kwitnieniu gron niż ten Red Pear. I Black Cherry mniej więcej od 4 grona wdaje grona tzw. podwójne i potrójne. Na razie nie widzę takich tendencji na Red Pear.
200p

Post »

Generalnie jeśli chodzi o plon "baby red pear" to nie było najgorzej, jeśli chodzi o masę to takie ~1,5x w porównaniu do black cherry, grona tylko pojedyncze. Też prowadziłem na dwa pędy i plonowało to całkiem ok, krzaki ponad 2 metry. Moje główne zastrzeżenie dotyczy smaku - na surowe spożycie jest beznadziejny - kwaśny, mało pomidorowy i mączysty, po prostu nijaki, na przetwory może być. Druga wada to pękanie, najgorzej kiedy pęknie na nie do końca wybarwionym owocu, 2-3 dni i wchodzą pleśnie.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

@Fittipali Czy pod daszkiem pękał czy pod chmurką?
200p

Post »

Tu i tu. Pod chmurką mocno atakowała go też ZZ.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek
Na razie nie ma co narzekać ale muszę pilnować podlewania.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem na oprysk Wuxal Ca załapały się wszystkie pomidory.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają wybarwiać się pierwsze odmiany w gruncie (Bawole Serce i Buffalosteak F1)
Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynam ogławiać swoje pomidory pod daszkiem.
Obrazek
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Mój daszek, który był na drutach przerobiłem na daszek ze stempli budowlanych. Na drutach działało, ale zrobiłem na początku błąd, że był za niski w środku i woda skapywała do środka. Teraz jest taka wersja. Jest przewiew, ale na drugi rok uszczelnię jeszcze przestrzenie między foliami, aby nie dostawała się woda do środka na krzaczki rosnące na bokach, przy ściankach. I zrobię większe odstępy między krzaczkami.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”