Kiszonki
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, Rustykalne ciastka z kardamonem i cynamonem
Domowy paprykarz
Zalewajka
Pikantny chutney jabłkowy
Barszcz ukraiński
koreańskie kimchi
Chutney ananasowy
Zupa orientalna po mojemu, cytryny kiszone po marokańsku
Gołąbki po strażacku-oszukane gołąbki
Botwinka do słoików na zimę
Zupa z pieczonej papryki z pulpetami
Żurek wielkanocny
Jarzynka-vegeta
Zielono mi
Syrop z czarnego bzu
Lubczykowe kostki smakowe
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z chia i daktylami
Zupa cukiniowa
Dżem cytrynowy z cukini
Sałatka wielowarzywna
Sałatka z kukurydzą i ananasem, Sałatka tabbouleh, Szaszłyki z wędzoną śliwką
Krokodylki
Piernik marchewkowo-jabłkowy
Chleb pszenny na zakwasie żytnim wg Hamelmana
Witajcie

Wielokrotnie namawiana postanowiłam założyć w końcu wątek z przepisami. Pewnie będą to głównie przetwory, bo robię je masowo od wielu lat na potrzeby własnej rodziny, zupy- bo je gotuję najczęściej i różne zdrowe dania oraz ciasteczka.
Staram się, by moja rodzina odżywiała się racjonalnie i zdrowo, gdyż wychodzę z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, a nasze zdrowie zaczyna się w jelitach.
Zapraszam do zaglądania, z góry uprzedzając, że z racji nadmiaru obowiązków mogę nie być zbyt systematyczna.

Wątek rozpocznę przepisem na kiszonki. W zasadzie nie ma tu żadnej filozofii. Jeśli chcemy kisić czosnek, robimy to w główkach, w łupinach. Do słoika wrzucamy trochę chrzanu, kopru (warto zamrozić sobie lub ususzyć łodyg i/lub baldachów, to samo chrzan. Można dodać papryczki chilli, można liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, kolorową gorczycę. Zalewamy solanką 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej na litr wody wrzącej, studzimy i zalewamy warzywa.
Dziś robiłam też brukselkę. Zestaw podobnie jak wyżej, z tym, że czosnku wrzuciłam po 2 pokrojone ząbki na słoik. Brukselka umyta, obrana z wierzchnich liści. W słoikach przekładane obraną, pokrojoną w ćwierć plasterki białą rzodkwią i plasterkami marchewki. Dla koloru garść suszonej, drobniutko pokrojonej papryki.
W podobny sposób robiłam marchewkę, buraki, które mi pozostały z zakwasu wigilijnego. Wszystkie kiszonki bardzo mi smakują i są dodatkiem do śniadań, kolacji, obiadów. Nie jem pieczywa, więc czymś muszę wypełnić talerz.

Zamierzam też zrobić kiszone cytryny, wiosną rzodkiewki , fasolkę, kalafior.

Pamiętajcie, by słoiki do przetworów były czyste (myję je w zmywarce), nakrętki wyparzone, nieuszkodzone, suche. Jeśli wek wymaga podwójnej pasteryzacji będę o tym wspominać. Podwójnie (w odstępie 24 godzinnym) pasteryzuję sosy pomidorowe z dodatkiem cebuli, przetwory z cukinią, fasolkę szparagową.