Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monika zapisuje się do wątku. Masz ciekawe podejście do kuchni, które mi bardzo odpowiada. A Twoje kiszonki będę wypróbować jedne po drugiej. Brakowało mi takich inspiracji bardzo. Na początek pewnie zrobię czosnek kiszony.
Powiedz mi tylko proszę czy kupisz kupne warzywa czy tylko swoje? Słyszałam że kupne niekoniecznie dobrze się ukiszą jeśli są przenawożone.
Powiedz mi tylko proszę czy kupisz kupne warzywa czy tylko swoje? Słyszałam że kupne niekoniecznie dobrze się ukiszą jeśli są przenawożone.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Hej borowa 
Mieszkam w mieście, więc niestety o swoich warzywach w większości mogę pomarzyć.
Mam co prawda działkę i na małym areale coś tam uprawiam, ale na nasze potrzeby to za mało. Czasem dostaję też coś od rodziców, ale to też kropla w morzu potrzeb, więc pozostaje skupić się na targu warzywnym i mieć nadzieję, że mnie nie otrują, kupuję u jednej Pani już od lat... To i tak lepiej niż jeść przetworzoną żywność. W myśl zasady jak się się nie ma, co się lubi... 
Powodzenia w kiszeniu i ogólnie w kombinowaniu w kuchni, ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Mieszkam w mieście, więc niestety o swoich warzywach w większości mogę pomarzyć.


Powodzenia w kiszeniu i ogólnie w kombinowaniu w kuchni, ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia,
ja proszę o podpowiedź, do czego wykorzystać mleczko kokosowe. Robiłam już zupkę z cukinii, teraz nie chcę kupować tej z Hiszpanii, zaczekam aż urośnie mi latem na działce. Nie znam innych przepisów, do czego można jeszcze dodać to mleczko?

ja proszę o podpowiedź, do czego wykorzystać mleczko kokosowe. Robiłam już zupkę z cukinii, teraz nie chcę kupować tej z Hiszpanii, zaczekam aż urośnie mi latem na działce. Nie znam innych przepisów, do czego można jeszcze dodać to mleczko?

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Ja mleczko dodaję do wszystkiego co miało wcześniej śmietanę. Pyszna jest zupa z dyni, curry.
Beata
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dokładnie, tak jak pisze Beata. Robiłam w sobotę gulasz a'la curry z kurczaka z warzywami, robiłam curry z warzyw z ryżem (z soczewicy, zielonego kalafiora, groszku i cebuli), można dać do zupy jak ja ostatnio do tej orientalnej np. Można, zrobić smoothie z owoców z tym dodatkiem, lody (miks lekko zmrożonych owoców z mleczkiem. Inspiracji szukaj w kuchni indyjskiej, tajlandzkiej. Można zrobić sos z polędwicy z grzybami i dodatkiem mleczka. Kombinuj. 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
No kochana czyli wiem jak wykorzystam mleczko kokosowe...będą lody. 

-
- 200p
- Posty: 373
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Smaczne dania. Na kiszony czosnek dawno szukałam przepis.
Tylko może poczekam na własny...chociaż. Mój M. tez nie lubi wynalazków, tylko ile można jeść to samo? 


Pozdrawiam Ekaterina
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia, jak myślisz, czy do zupki dyniowej też będzie pasowało mleczko kokosowe?
Masz jakiś przepis na dynię (zamrożone puree)? Zupkę już gotowałam. Jak mogę jeszcze ją wykorzystać?
Masz jakiś przepis na dynię (zamrożone puree)? Zupkę już gotowałam. Jak mogę jeszcze ją wykorzystać?
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Pewnie, że możesz dodać mleczka do zupy dyniowej. Puree z dyni możesz wykorzystać do ciasta na pierogi, klusek, kopytek, racuchów, naleśników, ciasta dyniowego, curry.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Czy w kimchi mogę zastąpić paprykę gochuaru inną papryką?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 953
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Wprawdzie jako zarejestrowany użytkownik jestem tutaj nowy, ale czytam od dawna i właśnie wątek o kimchi skłonił mnie do rejestracji. Odnośnie zastąpienia płatków Gochugaru zwykłą papryką, ja robiłem to z powodzeniem. Na 2 duże główki kapusty pekińskiej dawałem 1 - 1,5 łyżeczki papryki ostrej. Kiedy dawałem więcej, domownicy i rodzina krzywili się na zbyt dużą ostrość kimchi.
Kimchi w samej Korei wykonuje się na różne sposoby, więc ja postanowiłem robić kimchi po małopolsku. Na pewno nie dodaję owoców morza, czasem nawet sosu rybnego. Zamiast rzodkwi zdarzyło mi się dodać rzodkiewkę. Jako jeden ze składników pasty do kimchi wykorzystywałem wodę po gotowanych ziemniakach, wodę po gotowanym ryżu, a nawet krochmal z mąki ziemniaczanej - wszystko w ramach eksperymentów.
Wszystkim, którzy lubią kapustę kiszoną, polecam kimchi w wersji spolszczonej, bez lub z minimalną ilością papryki ostrej. Ja daję kapustę pekińską, marchew, rzodkiew (coraz łatwiej ją dostać), jabłko, czosnek, cebulkę, szczypior, imbir, paprykę słodką i ostrą do smaku.
Przygotowanie identyczne, jak kimchi - nasolenie lub namoczenie pekinki w solance, wymieszanie składników i do kiszenia. Zawsze część odkładam do jedzenia na drugi dzień, a nawet po kilku godzinach, kiedy nieukiszoine kimchi jest przepyszną sałatką z chrupiącymi kawałkami pekinki. Reszta wędruje do hermetycznej kamionki.
O ile kapustę kisimy późną jesienią, kimchi zaczynam robić jak tylko w sklepach pokażą się ładne główki kapusty pekińskiej.
Kimchi w samej Korei wykonuje się na różne sposoby, więc ja postanowiłem robić kimchi po małopolsku. Na pewno nie dodaję owoców morza, czasem nawet sosu rybnego. Zamiast rzodkwi zdarzyło mi się dodać rzodkiewkę. Jako jeden ze składników pasty do kimchi wykorzystywałem wodę po gotowanych ziemniakach, wodę po gotowanym ryżu, a nawet krochmal z mąki ziemniaczanej - wszystko w ramach eksperymentów.
Wszystkim, którzy lubią kapustę kiszoną, polecam kimchi w wersji spolszczonej, bez lub z minimalną ilością papryki ostrej. Ja daję kapustę pekińską, marchew, rzodkiew (coraz łatwiej ją dostać), jabłko, czosnek, cebulkę, szczypior, imbir, paprykę słodką i ostrą do smaku.
Przygotowanie identyczne, jak kimchi - nasolenie lub namoczenie pekinki w solance, wymieszanie składników i do kiszenia. Zawsze część odkładam do jedzenia na drugi dzień, a nawet po kilku godzinach, kiedy nieukiszoine kimchi jest przepyszną sałatką z chrupiącymi kawałkami pekinki. Reszta wędruje do hermetycznej kamionki.
O ile kapustę kisimy późną jesienią, kimchi zaczynam robić jak tylko w sklepach pokażą się ładne główki kapusty pekińskiej.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Przepraszam, że trochę off topic ale z racji tego, że już od jakiegoś czasu szukam dobrego kamieniaka do kiszonek, mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 953
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dopiero zaczynam na forum i nie mam na razie nawet avatara. Nie miałem jeszcze czasu zastanowić się nad hostingiem zdjęć, więc nie mogę wstawić na razie zdjęcia, za to mogę napisać, że jest to, według oznaczeń producenta, GU 216A - 10 L. Łatwo można znaleźć w Internecie. W wyszukiwarkę wystarczy wpisać GU 216A - 10 L garnekborowa pisze:... mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?
Garnek wraz z kamieniami dociskowymi kupiłem bezpośrednio u producenta w Bolesławcu.
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia, poproszę przepis na "oszukane" gołąbki 

- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki
Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna
Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.

Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna
Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.
