DOROTKO, to miło, że floks kwitnie i cieszy

Ciekawa jestem jaki jest wysoki w Twoim ogrodzie? Trzcinnik da się podzielić

Fajny jest, bo wcześnie startuje wiosną, a zimą stoi prosto bez wiązania.
Różową hortensję kupiłam pod nazwą Invisibelle, nie wiem czy to to samo co różowa Annabelle. W internecie są zdjęcia Pink Annabelle z ogromnymi kwiatostanami w na wyprostowanych łodygach. Moja ma dość wiotkie gałązki i na początku po prostu leżała na ziemi. Od trzech lat jej nie cięłam wcale i dość ładnie się trzyma, tylko jest coraz wyższa i jest obsypana kwiatami, ale nie w takich ogromnych baldachach jak pokazują.

Ogólnie jestem z niej bardziej zadowolona niż z mojej białej hortensji, fałszywej annabelki, która jakby nie była cięta, rozkłada się we wszystkie strony

Ale znajomy z takiego krzaczora, wyprowadził tylko dwa pędy i po trzech latach miał na nich ogromne kwiatostany, nawet większe niż u odmiany. Od kiedy je widziałam, każdego lata obiecuję sobie zostawić jej dwa, trzy pędy, a wiosną mi żal

Tej wiosny mocno ścięłam i jak na razie, żadnych pączków
Może takim sposobem można z tej różiwej też uzyskać sztywne pędy o dużych kwiatostanach?
JADZIU, tak właśnie, moja róża idzie w bordo, ale jestem prawie pewna, że kupiona jako Papageno.
To dziwne co piszesz o cięciu wawrzynka, bo ja miałam ogromny krzak i bałam się, że nie dam rady, a sekator szedł jak w masło.
U mnie też coś przestało się ostróżkom podobać

Te dwie twardzielki zostały i miały się dobrze, ale czy przetrwają stanie w wodzie? Jednoroczne są niezawodne
DANUSIU, muszę Cię zmartwić, ale ślimaki schowają się w ziemi i nie zginą, wycinając rośliny tylko nieco utrudnisz im życie w dzień, a nocą będą buszować. Jeśli nie chcesz używać trutki, to zrób pułapki. Tam gdzie buszują połóż deseczkę albo kępkę ściętych badyli, rano będzie ich pełno pod takim schronieniem i łatwo je wyłapiesz.
Trzcinnik taki zwiewny jest tylko w czasie kwitnienia, a potem ma proste, wąskie kłosy.
Te żółte kwiatki to rutewka żółta. Jest wysoka, ale przez tę pogodę schyliła się nisko i dobrze było zrobić zdjęcie jej kwiatkom