Witam wszystkich zacnych Gości! Miło, że zaglądacie. Jeszcze milej gdy piszecie

Cieszę się, że mogę na Was liczyć
Witaj
Jagodo! Tak pięknie piszesz o moim skrawku ziemi... Dziękuję!

Jak sadziłam pierwsze powojniki to nawet nie miałam pojęcia, że mogą "grymasić". Żadnych dobrych rad dać nie mogę.Teraz jestem już bogatsza w wiedzę i doświadczenie, ale i tak często rośliny mnie zaskakują. Pozytywnie zaskoczyły mnie w tym roku hortensje. Jestem z nich dumna, bo te kwiaty to ich zasługa. Ja nic specjalnego dla nich nie robię. A nawet od kilku lat ich nie przykrywam na zimę. W tym roku prawie wszędzie pięknie kwitną. Tam gdzie bardziej dbają kwitną jeszcze lepiej niż moje jak np. u starszej pani z sąsiedniej działki. Jej hortensje to same kwiaty - prawie liści nie widać. Wiem jednak, że przykrywa i stosuje gnojówki do podlewania. Na kotki trudno długo się złościć. Chociaż moja cierpliwość, wyrozumiałość i miłość do braci mniejszych są wystawione trudną próbę...Lubię patrzeć na te maluchy i sprawia mi to niekłamaną przyjemność. Są coraz bardziej oswojone. Odważnie ruszają na podbój mojej działki, która jest dla nich wielkim placem zabaw. Zastanawiam się czy gdzieś mogą mieć lepiej niż tu

Wolałabym jednak żeby miały prawdziwy dom i swojego człowieka. Też żałuję, że nie potrzebujesz kolejnego kocionka...U Ciebie na pewno by miał super. Na OLX dałam ogłoszenie, na Facebooku też, pytam wszędzie i wszystkich... Dziękuję za dobre rady jak ograniczyć populację ślimaków i przypomnienie niebieskich granulek

Nawet je mam. Kupiłam któregoś roku, bo była straszna plaga. Niestety widoki po ich zastosowaniu były tak koszmarne, że odpuściłam stosowanie ich. Teraz jednak posypałam w takich miejscach by nie widzieć "efektów". Najważniejsze by poskutkowały.
Miło Cię widzieć
Halszko! Dziękuję za wszystkie miłe słowa o moich staraniach ogrodniczych i roślinach. Hortensjom daj czas, wody i nawozu. Za kilka lat będą obłędne. Całkiem możliwe, że Twój liliowiec to jednak Strawberry Candy. Oglądałam te zdjęcia i trudno mi coś powiedzieć na 100%. Na kwiaty milinu czekałam chyba 5 lat. Teraz robi wrażenie gdy kwitnie, ale zaczyna puszczać odrosty

i nie wiem czym to się skończy. Namawiam Cię byś założyła swój wątek. Z tego co widziałam w sekcjach tematycznych to masz co pokazać i czym pochwalić się. Chętnie bym śledziła Twoje poczynania ogrodowe. Przemyśl to.
Witaj
Aniu! Masz rację. Czasem nie ma innego wyjścia i trzeba zastosować chemię. Robię to rzadko i niechętnie. Nawet róże pryskam sporadycznie. Szkoda Twoich aksamitek, są chyba przysmakiem ślimaków. Mi kiedyś też zeżarły w całości. Najgorsze są te "bezdomne" ślimaki. One są w stanie zjeść wszystko. Walczę z nimi od zawsze, ale teraz to już wojna na śmierć i życie. Granulki poszły w ruch.
Na pierwszy ogień koteczki, bo może jednak ktoś się w nich zakocha
Teraz coś na ząb:
A na koniec trochę kwiatów:

-
Zaide - róża prawie idealna, bo idealnych chyba nie ma