Fikus beniamina - bonzai-cięcie i drutowanie

Rośliny doniczkowe
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2008, o 17:45

Fikus beniamina - bonzai-cięcie i drutowanie

Post »

Cześć. Mam fikusa w domu, wygląda nawet spoko ale nie jest piękny, a chce żeby taki był - również żeby był mocny bo mam zamiar z niego zrobić Bonsai ( zdaję sobie sprawę, że na razie jest za młody). Poniżej daje fotki. Fikus stoi na parapecie ze strony wschodniej, ale mogę go przenieść na południe do mojego pokoju. Co zrobić by jego łodyga i korzeń były mocniejsze .... poradźcie ;) Będę wdzięćzny :)

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poradzę Ci coś takiego jak zaznaczyłem na fotkach to co jest zaznaczone wytnij i usuń jest zbędne to co narysowałem strzałką do linii pionowej trzeba wyprostować, roślinę przesadzić już w pojemnik (doniczkę )dla bonsai i już ja drutować i odpowiednio ciąć trzy razy w roku a pień główny i gałęzie zgrubieją.
Obrazek
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

"Przemo" jest mały problem, że na razie nie mam możliwości kupić doniczki do bonsai... więc mogłaby zostać w tym ? Postaram się zroibć, tak jak mi poradziłeś. Mogę fikusa potem przesadzić, ale jak już się troszkę ukształtuje.

Nie rozumiem jednej rzeczy na zdjęciu :

1. Po lewej stronie jest napisane "zetnij" - mam obciąć od połowy tej gałęzi tak ?

2. Tam gdzie jest pionowa kreska, mam włożyć patyk na prostowanie ?

3. Co mam właściwie całkiem usunąć bo nie widzę ? Tego małego fikusa, który znowu wyrósł ?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro ! : :D :D
x-C-j
---

Post »

Zetnij tą gałąź po lewej całą i tą co wyrasta z ziemi a tą co się krzywi w prawo musisz wyprostować i uciąć tak jak zaznaczyłem kreseczką, tak jakiś kołeczek możesz włożyć do prostowania albo odrutuj jak bonsai i też będzie prosto, niestety zanim wykonasz te zabiegi musisz beniamina mieć już w doniczce dla bonsai by jednocześnie formować górę i by formował się system korzeniowy. To co zamazałem na zdjęciu do wycięcia.

Obrazek
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Nie musi być doniczka do bonsai nie wiadomo jaka, na początek wystarczy głębszy spodek pod doniczkę, ważne żeby korzenie się za bardzo nie rozrastały bo potem już do żadnej donicy do bonsai nie upchniesz roślinki. Fikusy najlepiej prowadzi się w stylu wyprostowanym, dużo informacji znajdziesz w necie a i kilka pozycji książkowych jest na rynku dostępnych :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aha, już rozumime... no to będę musiał poczekać, bo doniczki sobie teraz nie kupie ... czy mogę już nawozić fikusa ?
x-C-j
---

Post »

paw_el pisze:aha, już rozumime... no to będę musiał poczekać, bo doniczki sobie teraz nie kupie ... czy mogę już nawozić fikusa ?
Dopiero od marca i jeśli chcesz go prowadzić jako bonsai musisz go do marca przesadzić i już go drutować. :D
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tak myślę nad tym drutowaniem i się zastanwaim jak to zrobić bo "pień
" ma tylko 3 cm... a potem to już łodyga, to mam go zakrzywić razem z nią ? bo raczej nie daje sie jej zakrzywić i równoczęsnie prostować, jak sugerowałes
x-C-j
---

Post »

Miałem na myśli byś tą gałązkę z prawej strony na fotce wyprostował niezależnie od ułożenia pnia(aczkolwiek nie wiem co masz na myśli czy to według Ciebie ten kawałek do rozgałęzienia?) jeśli chcesz formować go na bonsai najpierw go przesadź i poobcinaj tak jak zaznaczyłem(bez prostowania) a następnie daj fotkę jak już te zabiegi wykonasz to pokieruję Cię dalej :D
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Benjamin

Post »

Witam!!!
Ja benjaminki rozmnażam nałogowo :) i u mnie dobrze im się rośnie na parapecie wschodnim.
Ja od małego wzmacniam je obcinając im wszystkie boczne pędy, i super się sprawdza ja póbuje na nich zaplatanie, ale o bonsai też mysle tylko nie moge się zebrać.
Pozdrawiam

P.S. Te obciete gałązki to mogą być juz następne naszczepki :) przynajmniej ja tak zawsze robie
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Agaszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2008, o 09:13

Post »

W takim razie ja poprosze o poradę odn. benjamina.Jest już duży i dorosły 14 lat. Mam problem z jego zagęszczeniem.Nie wiem jak go obciąć żeby" przybrał na masie"- objętościowo.Teraz rośnie jakby dziki ,gałązki we wszystkie strony,ale ogólnie jest rzadki-prześwitujący.Wysoki jest na ok. 2 m.Może mogę ściąć górę,która jest rozdwojona, no i jak obcinać mu te dzikie gałęzie, i czy mogę zrobić to teraz.Proszę o info.
x-C-j
---

Post »

Przypomnij się pod koniec sierpnia i daj wtedy zdjęcie fikusa to na zdjęciu zaznaczę Ci jak poprzycina, teraz jest za wcześnie na jesienne delikatne przycinanie, a wiosną(w marcu) dopiero bardziej go przetniemy na typowe zagęszczenie i wyprowadzenie korony. :D
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Fikus - poradźcie coś

Post »

Witam. Dlaczego mój fikus ma cały czas opadnięte liście ? Stoi w południowym oknie ( ma najwięcej światła ) i podlewam go raz, czasami nawet dwa razy dziennie... Chciałbym z niego, w niedługim czasie zrobić bonsai, a z oklapniętymi liścmi nie prezentuje się zbyt fajnie.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego tak dużo podlewasz ? To właśnie z tego powodu ma klapnięte liście. Wystarczy raz a dobrze na parę dni. Wstaw zdjęcie to coś poradzimy, może ze składem lub strukturą ziemi coś nie tak.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
paw_el
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zdjęcia omawianego Fikusa. Widać na nich, że wyrósł tam osobny fikus... chciałbym go przesadzić do nowej doniczki i z niego zrobić bonsai.

Obrazek

Zdjęcie odwróciłem i jedno wystarczy. Przemo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”